Didelę dalį laiko namų virtuvėje leidžianti mama Dija interjero dizainerei iškėlė iššūkį: 9 kvadratinių metrų virtuvei suteikti papildomo funkcionalumo, kad joje tilptų ne tik visi maisto gaminimui reikalingi daiktai, bet ir naujas prietaisas – indaplovė. Be to, moteris nori, kad jos virtuvėje būtų jauku ne tik gaminti maistą, bet ir šnekučiuotis su artimaisiais prie arbatos puodelio.
Tam, pasak interjero dizainerės, nebūtina investuoti ypač didelių lėšų, tačiau svarbu parinkti pačius tinkamiausius baldus ir sprendimus bei apgalvotai juos išdėlioti. „Šeimininkė norėjo išlaikyti raudoną šaldytuvą – jis yra sentimentalus senųjų namų priminimas, ir puikiai tarnauja kaip akcentas atnaujintame interjere. Tiesa, šaldytuvas, ieškant funkcionalumo, buvo perkeltas prie kitos sienos“, – sako virtuvę atnaujinusi IKEA interjero dizainerė Asta Sušinskienė.
Patarimai siekiantiems pokyčių
Kaip pagrindinį patarimą specialistė akcentuoja svarbą, neperkrauti mažos erdvės dideliais baldais, pavyzdžiui, itin dideliais stalais ir kėdėmis, masyviu minkštu kampu. Verčiau ji ragina rinktis vietą taupančius ir funkcionalius sprendimus: ištraukiamus ar išskleidžiamus stalus, vieną ant kitos sudedamas taburetes ar suskleidžiamas ir ant sienos pakabinamas kėdes, rašoma pranešime spaudai.
„Svarstantiems atsinaujinti virtuvę, patariu nebijoti sienų iki pat lubų užpildyti spintelėmis, nes taip sukuriama daugiau vietos daiktams ir virtuviniams rakandams laikyti. Aukštai įrengtose spintelėse patogu laikyti rečiau naudojamus ar sunkesnius daiktus. Aukščiausias lentynas pasiekti galima kopėtėlėmis, kurios, prireikus, pasitarnaus ir kaip papildoma vieta prisėsti“, – sako interjero specialistė.
Bene labiausiai virtuvės šeimininkes nustebinęs vietą taupantis sprendimas, kurį interjero dizainerė pritaikė šioje virtuvėje – ištraukiamasis paviršius, paslėptas stalčiuje. Jis pravers kaip papildomas stalviršis gaminant, ypač reikalingas, kai virtuvėje sukasi vienas žmogus.
„Jei atnaujinant virtuvę nusprendėte įsigyti ir naujų buities prietaisų, tai taip pat yra puikus metas pagalvoti apie vandenį, elektrą ar kitus išteklius tausojančius ir pinigus taupančius sprendimus, pavyzdžiui, rinktis vandenį taupančius maišytuvus, aukštesnės energinės klasės buitinę techniką“, – atkreipia dėmesį A. Sušinskienė.
Daiktų organizavimas virtuvėje
Vis tik, interjero dizainerė sako, kad net ir geriausi interjero sprendimai nepadės, jei virtuvėje nesukursime tvarkos, kurią lengva palaikyti. Ji pataria naudoti vidines detales, kurios padės sutaupyti vietos stalčiuose ir spintelėse.
„Spintelėse pastačius įstatomas lentynas, atsiras dvigubai daugiau vietos indams susidėti. Tuo tarpu pasitelkiant įvairias, keletą eurų tekainuojančias dėžutes, galima lengvai susikurti tvarką prieskonių, arbatos, sausų produktų ar įvairių rakandų lentynose ir stalčiuose. Kai smulkūs virtuvės reikmenys ir maisto produktai yra laikomi dėžutėse – jie užima mažiau vietos, juos lengva rasti“, – sako interjero dizainerė.
Ji priduria, kad norint maksimaliai išnaudoti vietą stalčiuose, nepamainomas sprendimas yra stalčių skirtukai. „Puodų dangčius, pjaustymo lenteles stalčiuose taip pat reikėtų laikyti vertikaliai – taip jie užims mažiau vietos, o išimti ir padėti juos atgal bus paprasčiau. Tam gali pasitarnauti paprasčiausias puodų dangčių stovas“, – pataria A. Sušinskienė.
Na ir galiausiai, interjero dizainerė virtuvėje ragina nepamiršti ir apie jaukumo suteikiančias detales: pagalvėles ant kėdžių, augalus, užuolaidas, kurios žiemą dar ir puikiai taupo šilumą. Svarbiausia, kad jos virtuvėje nebūtų arti kaitlentės. Taip pat, jaukiems vakarams pravers papildomas, jaukią šviesą skleidžiantis apšvietimas ar šviestuvas.