Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus:
· Išgerkite stiklinę vandens 10-15 minučių prieš valgį;
· Valgykite daugiau daržovių;
· Laikykitės mitybos režimo ir jokiais būdais nebadaukite;
· Užkandžiams rinkitės ne saldumynus, o riešutus, daržoves ir vaisius;
· Valgykite neskubėdami ir sukoncentruodami dėmesį į lėkštę;
· Nepraleiskite pusryčių – tai labai svarbus dienos patiekalas;
· Neužgerkite maisto alkoholiu ir gazuotais gėrimais;
· Valgykite dažniau, bet mažesnėmis porcijomis;
· Valgykite iš mažesnių indų;
· Nevalgykite, kai jaučiate nervinę įtampą, liūdesį ar kitas nemalonias emocijas – geriau pajudėkite gryname ore.
Jei jau persivalgėte
Tiesiog stenkitės grįžti į normalų mitybos režimą. Iš karto po persivalgymo (per 10-15 minučių) galima pavartoti virškinimo fermentų, pavyzdžiui, Mezym. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Mezym dozės priklauso nuo virškinimo sutrikimų laipsnio, optimali dozė nustatoma individualiai. Jeigu kitaip nenurodyta, valgant išgeriamos 2-4 plėvele dengtos tabletės. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
Kitą dieną po persivalgymo:
· Vartokite pakankamai skysčių, tačiau venkite kavos, gazuotų gėrimų, alkoholio. Reikėtų išgerti mažiausiai 2 litrus vandens. Vandenį galima pagardinti citrina;
· Puikiai tiks įvairios žolelių arbatos. Jos gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą, skatina žarnyno peristaltiką. Galite rinktis specialius virškinimo gerinimui skirtus vaistinių augalinių žaliavų mišinius arba gerti čiobrelių, pankolių, kmynų, pipirmėčių arbatas;
· Valgykite 4-6 kartus per dieną ir mažomis porcijomis;
· Nebadaukite, nes vakare ir vėl galite persivalgyti;
· Rinkitės lengvesnį maistą – košes, sriubas, salotas, daržoves, vaisius, raugintus pieno produktus, liesą mėsą ir žuvį;
· Nepamirškite daugiau judėti, ypač gryname ore.
Kitos dienos meniu po persivalgymo galėtų būti toks:
· Pusryčiai – stiklinė kefyro su sėlenomis arba penkių grūdų košė su medumi, arba vaisių ir daržovių kokteilis, arba jogurtas su uogomis.
· Priešpiečiai – obuolys arba morka, arba pasukų stiklinė, arba vaisių salotos.
· Pietūs – garuose ruošta žuvis su daržovių salotomis arba vištienos krūtinėlė su morkų salotomis, arba daržovių sriuba, arba vegetariškas troškinys.
· Pavakariai – persimonas, papaja arba ananaso gabalėlis, arba daržovių salotos, arba grūdų batonėlis be pridėtinio cukraus.
· Vakarienė – liesa varškė su linų sėmenų aliejumi arba daržovių salotos su krevetėmis, arba virti kiaušiniai su rugine duona, arba trinta sriuba su valgomosiomis sėklomis, arba avokado salotos.