• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miltai – vienas iš pagrindinių produktų daugelyje virtuvių. Jie naudojami ir saldiems kepiniams, duonai, ir makaronams bei padažams. Tačiau neretai girdime: miltų reikia vengti, jie nėra sveikas pasirinkimas.

Miltai – vienas iš pagrindinių produktų daugelyje virtuvių. Jie naudojami ir saldiems kepiniams, duonai, ir makaronams bei padažams. Tačiau neretai girdime: miltų reikia vengti, jie nėra sveikas pasirinkimas.

REKLAMA

Dažniausiai maistui ruošti naudojami paprastieji baltieji kvietiniai miltai. Jie yra stipriai perdirbti, todėl praradę didelę dalį maistingų medžiagų, rašoma Centro poliklinikos pranešime.

Kuo pakeisti įprastus miltus?

Kvietiniuose miltuose gausu greitai pasisavinamų angliavandenių, kurie gali sukelti staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius, o naudojant dažnai ir daug iš tokių miltų gaminamo maisto, gali prasidėti svorio augimas ir įvairūs sveikatos sutrikimai.

Be to, šie miltai beveik neturi skaidulų, kurios būtinos gerai virškinimo sistemos veiklai.

Centro poliklinikos gyvensenos medicinos specialistė Ema Remeikytė atkreipia dėmesį, jog jeigu norite mėgautis miltiniais patiekalais, tačiau renkatės sveikatai palankesnius variantus, kvietinius baltuosius miltus galima nesunkiai pakeisti:

REKLAMA
REKLAMA
  • viso grūdo kvietiniais miltais – mažiau apdoroti, gausesni skaidulomis bei baltymais;
  • viso grūdo ruginiais  miltais – turi stipresnį skonį, daugiau maistinių skaidulų, puikiai tinka kepti duonai;
  • avižiniais miltais – puikus skaidulų šaltinis, lėčiau kelia cukraus kiekį kraujyje. Tinka blynams bei sausainiams (natūraliai be glitimo, tačiau verta atkreipti dėmesį ar nėra užterštumo);
  • spelta miltais – šie yra lengviau virškinami nei įprasti kvietiniai miltai, turi daug baltymų;
  • grikių miltais – turtingi baltymais bei mineralais. Tinkami lietiniams, blynams ir kepiniams;
  • migdolų miltais – turtingi baltymais bei sveikatai palankiais polinesočiaisiais riebalais. Jie sugeria daug drėgmės, todėl reikia mažiau nei įprasta miltų;
  • kokosų miltais – gausūs skaidulų bei sveikatai palankių polinesočiųjų riebalų. Jie, kaip ir migdolų miltai, sugeria daug drėgmės, todėl reikia mažiau nei įprasta miltų;
  • ryžių miltais – lengvi, neutralaus skonio, naudojami sausainiams ir tortams, juos rekomenduojama maišyti su kitais miltais, kad kepiniai nebūtų per trapūs.

Jeigu sergate celiakija, esate jautrūs glitimui ar alergiški kviečiams, galite rinktis miltus be glitimo.

REKLAMA

Siūloma pasigaminti ir labai skanius, tačiau sveikesnius blynus be kvietinių miltų.

Jums reikės:

  • 1 stiklinė avižinių miltų;
  • 1 bananas (natūraliam saldumui, patartina naudoti jau gerai prinokusį bananą);
  • 1 kiaušinis;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono (pasirinktinai);
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių.

Gaminimas:

Dubenyje sutrinkite bananą, įmuškite kiaušinį ir išplakite.

Į gautą masę supilkite pieną bei miltus, įdėkite kepimo miltelius bei cinamoną ir išmaišykite iki vientisos tešlos.

REKLAMA
REKLAMA

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros, įpilkite šiek tiek aliejaus ir kepkite blynus po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Patiekti galima su graikišku jogurtu, uogomis, riešutais ar riešutų sviestu.

Eksperimentuokite su miltais, nebijokite jų maišyti bei atrasti naujų skonių! Skanaus ir būkite sveiki!

man tai primena sssr laikus,ten moksle ir gyvenime rašydavo, nėra mėsos,kokia ji nesveika ,tas pats žuviai.čia visokie snargliai moko gyventi,dar tik nuo papo atsitraukė o jau specai
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų