• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galima drąsiai sakyti, kad suvalgyti keptus ir dekoruotus kaunietės Lauritos Vasiliauskaitės sausainius yra tikra nuodėmė. Įvairiausių spalvų glajumi išpiešti sausainiai pasiekia ne tik mažųjų širdis, kuomet ant skanėsto pamato savo mėgstamą personažą, tačiau ir suaugusiųjų, kuriems Lauritos prieštas vaizdas primena sentimentus.

21

Galima drąsiai sakyti, kad suvalgyti keptus ir dekoruotus kaunietės Lauritos Vasiliauskaitės sausainius yra tikra nuodėmė. Įvairiausių spalvų glajumi išpiešti sausainiai pasiekia ne tik mažųjų širdis, kuomet ant skanėsto pamato savo mėgstamą personažą, tačiau ir suaugusiųjų, kuriems Lauritos prieštas vaizdas primena sentimentus.

REKLAMA

Gimusi ir augusi Kaune, Laurita Vasiliauskaitė šiuo metu augina sūnelį ir mėgaujasi motinystės atostogomis. Anksčiau dirbusi policijos pareigūne, ji būdama namuose atrado ir kitą mėgstamą veiklą, kuri pamažu pradeda užimti didžiąją dalį laisvalaikio.

„Išėjusi motinystės atostogų vis ieškojau papildomos veiklos, o net ir dirbdama policijoje kartas nuo karto laisvo laiko metu verdavau karolius. Taip ir nutiko, kad išėjusi iš darbo auginti vaikelio pamaniau, jog reikia imtis veiklos ir ieškoti naujų kursų.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi man visuomet patiko konditerija, desertų gaminimo procesas, tad tokios veiklos pradėjau mokytis dar būdama namuose. Po kurio laiko pastebėjau, kad darbai vis tobulėja, tad pamaniau, kad galėčiau juos pasiūlyti ir kitiems žmonėms. Taip ir prasidėjo mano sausainiukų kelias“, – nusišypso Laurita.

REKLAMA

„Benedikto sausainiukai“ slapyvardžiu žinoma kaunietė šiuo metu dekoruoja ne tik sausainius, tačiau ir tortus, kuriuos kepa jos kolegės. L. Vasiliauskaitė juokauja, kad veikla po truputėlį pradeda tapti bendru projektu, kuris apima visą Lietuvą.

„Su kolegėmis bendraujame visoje Lietuvoje, jeigu yra kažkokių projektų. Esu atsakinga už sausainių dekoravimą, o jos – už tortų kepimą“, – priduria ji.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kaip gimė toks slapyvardis, Laurita sako, kad ilgai galvoti, kaip pasivadinti, nereikėjo. Kadangi užsiimti konditerine veikla ji nusprendė, kuomet gimė sūnus, tad ir sausainiukus ji kepa pasivadinusi jo vardo garbei.

Kelias iki kliento

Laurita atvira – kol sausainis pasiekia galutinį rezultatą, turi praeiti nemažas jo gaminimo kelias, kuris dažniausiai užtrunka dvi dienas. Daugiausiai laiko užima ne tik dekoravimas, tačiau ir laukimas, kada sausainiai bus atvėsę, sustingę ir tinkami išpiešti:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu vieną kartą suskaičiavusi, kiek laiko dekoravau vieną sausainį. Prie jo sėdėjau 8 valandas, tačiau ir sausainio dekoras pasitaikė ne iš lengvųjų, daug detalių. Būtent, kiek laiko praleidžiu prie sausainiukų gamybos, labai priklauso nuo to, koks bus jų sudėtingumas.“

Pasiteiravus, kokių skonių sausainius dažniausiai kepa moteris, ji pasakoja, kad dirba kepdama tik dviejų tipų sausainius – sviestinius arba meduolinius. Pastarieji, pasak pašnekovės, labiausiai patinka klientams.

REKLAMA

Labiausiai kepėja džiaugiasi, kuomet klientas užsako padaryti nestandartinio tipo sausainį, kuriam pagaminti reikės ne tik daug detalių, tačiau ir akylo kruopštumo. Tokius užsakymus L. Vasiliauskaitė mielai priima, kadangi į viską žiūri kaip į darbą, kuris pareikalaus naujų iššūkių.

Kadangi didžioji dalis kepamų sausainių yra orientuoti į vaikus, jų mylimus personažus, per savaitę Lauritai tenka nupiešti ne vieną skirtingų animacinių filmukų personažą. Anot moters, taip galima lengvai pastebėti, kas tuo metu būna tikri vaikų favoritai:

REKLAMA

„Šiuo metu absoliutūs favoritai yra „Šunyčiai patruliai“ iš „Ledo šalis“ filmuko veikėjai. Negaliu net ir suskaičiuoti, kiek sausainių teko padaryti būtent su jais (juokiasi).

Kol nedirbau su sausainiais, tol net ir nežinojau, kad gali būti tiek daug įvairiausių personažų. Per šiuos du metus, kiek kepu, sužinojau veikėjų ir iš pasakų, ir iš žaidimų, ir iš įvairiausių knygelių. Iki pat dabar stebina ši įvairovė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors dekoravimo technikų yra įvairiausių, Laurita, visgi, labiausiai pasitiki savo rankomis. Retais atvejais ji pasinaudoja kompiuterio pagalba, tačiau net ir tada ji viską persipiešia rankomis.

Žvelgiant į Lauritos dekuoruotus sausainius, kyla vienas pagrindinis klausimas – iš kur moteris išmoko taip gražiai piešti. Tačiau, kaip tikina ji pati, nei darželyje, nei mokykloje ji nerodė didelio susidomėjimo dailės pamokoms.

REKLAMA

„Buvau neklaužada, nes nedarydavau namų darbų, kuriuos užduodavo mokytoja. Prisimenu, kad dailės mokytoja išvedė net 6, nes neatlikau jokių užduočių. Tačiau gražiai piešia ir mano tėtis, ir mama, todėl gali būti, kad toks gebėjimas yra kraujyje“, – nusišypso pašnekovė.

Smaližius sūnus

Dažnai nutinka ir taip, kad Lauritai tenka piešti žvelgiant ne į paveikslėlį, tačiau į kliento atsiųstą nuotrauką. Vis dėlto, kalbėdama apie tokius užsakymus, moteris išduoda, kad daro vieną iššimtį:

REKLAMA

„Iš nuotraukos sutinku piešti tik motociklininkus arba gyvūnus. Kaip tik visai neseniai piešiau motociklininką, kurį turėjau padaryti būtent iš nuotraukos. Apskritai, tokia technika yra labai sunki ir dažniausiai jai atlikti konditeriai naudoja spausdintuvus.

Visgi, kuomet piešti tenka pačiai, stengiuosi kuo labiau atsižvelgti į žmogaus veido bruožus, net ir mažiausius apgamus, kad iš jų žmogus galėtų atpažinti save. Yra tokių užsakymų, kuomet prašo padaryti tai, ko negaliu. Tada visada stengiuosi žmonėms paaiškinti, kad nepavyks, ir bandome ieškoti kitokio kompromiso.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudėtinga kaunietei piešti ne tik žmones, tačiau ir bendraujant su klientais išgirsti frazę „daryti sausainius savo nuožiūra“. Moteris pasakoja, kad didžiausia problema kyla tuomet, kai pats klientas nežino, ko nori.

„Stengiuosi visada viską iki detaliausių smulkmenų išsiaiškinti, nusiunčiu daug savo darbų pavyzdžių, kad galėčiau perprasti, ko nori žmogus ir taip išvengti nesėkmių. Džiaugiuosi, kad kol kas jų dar nebuvo ir klientai lieka patenkinti“, – priduria berniuką auginanti pašnekovė.

REKLAMA

Tam, kad sausainiai būtų išpiešti be jokių klaidų, Lauritai dažnai tenka dirbti naktimis. Šypsodamasi ji pasakoja, kad kepti sausainius kartu su vaiku yra be galo sudėtinga, nes jos mažylis mėgsta ne tik sausainius, tačiau ir sausainių tešlą:

„Yra buvę, kad vos nusisukau, o grįžusi radau „Kakę Makę“ be galvos, nes mažylis ją pasičiupo ir suvalgė galvą (juokiasi). Būtent dėl to dažnai stengiuosi dirbti tada, kai vaikas miega ar yra užimtas, nes tuomet ir man pačiai lengviau.“

REKLAMA

Pasiteiravus, kiek žmonėms tenka dažniausiai sumokėti už tokį krupštų ir skanų L. Vasiliauskaitės rankų darbą, moteris tikina, kad pasakyti vieną bendrą kainą yra labai sudėtinga, nes viskas priklauso nuo to, kokio sudėtingumo sausainį reikėjo gaminti.

„Vieno sausainio kaina yra nuo 2 eurų iki 16 eurų. Brangiausiai už vieną sausainį yra tekę paprašyti 16 eurų, tačiau dažniausiai kainą nusistatau atsižvelgdama į save, kiek pati už juos mokėčiau.

Žmonės dažnai užsisako 2 sausainius, tačiau pasitaiko, kad užsakymą gaunu ir 20, 30 ar net 60 sausainių. Viskas labai priklauso nuo to, kokia bus jų paskirtis. Papuošti tortams dažniausiai reikia 2-4 sausainukų“, – šypsosi Laurita.

Mesk tu ta policija. Protingi zmones ten nedirba!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų