Naudodami bet kurį iš šių padažų, pagardų ar kvapiųjų medžiagų, daugelis žmonių nesąmoningai kelia didesnę aukšto kraujospūdžio riziką, rašoma express.co.uk.
Pagardai yra puikus ir lengvas būdas pridėti papildomų skonių, tekstūros ir maistinių medžiagų į savo patiekalus.
Vis dėlto daugelyje parduotuvėje įsigytų pagardų turi daug kalorijų, cukraus, druskos ir kitų priedų.
Padidėjus kraujospūdžiui venkite šių produktų
Aštrus padažas
Įlašinus aštraus padažo į savo mėgstamą patiekalą, kartu prideda ir natrio, perspėja ekspertai.
Aštriuose padažuose gali būti daugiau kaip 200 mg natrio viename arbatiniame šaukštelyje.
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja neviršyti 1500 mg natrio per parą.
Dietologė Lori Williams rekomenduoja naudoti raudonųjų pipirų dribsnius ar šviežias aitriąsias paprikas, pavyzdžiui, jalapenus, kad gautumėte norimą skonį.
Parmezano sūris
Dažniausiai ant savo patiekalų beriame sūrį jo nė kiek netaupydami, todėl į savo mitybą lengvai pridedame daug nepageidaujamų kalorijų, sočiųjų riebalų, cholesterolio ir natrio.
Parmezano sūryje yra daug druskos. Taip pat jame yra daug riebalų , todėl jo reikėtų vengti, jei nerimaujate dėl kraujospūdžio rodmenų.
Geriau rinkitės fetą arba mocarelą.
Sojų padažas
Sojų padaže yra daug natrio. Viename šaukšte sojos padažo yra maždaug 902 mg natrio. Dėl to jame yra daug druskos ir iš vieno šaukšto gaunama 38 proc. rekomenduojamos paros druskos normos.
Nors sojos padaže yra santykinai didelis baltymų ir angliavandenių kiekis tūrio atžvilgiu, tai nėra reikšmingas šių maistinių medžiagų šaltinis.
Be to, fermentacijos ir pasterizavimo procesai lemia labai sudėtingą daugiau nei 300 medžiagų mišinį, prisidedantį prie sojos padažo aromato, skonio ir spalvos.
Teigiama, kad per didelis druskos suvartojimas yra didžiausia padidėjusio kraujospūdžio priežastis, o suaugęs žmogus turėtų suvalgyti ne daugiau kaip 6 g druskos per dieną.
Dauguma druskos, kurią mes valgome kasdien, yra paslėpta, o tai reiškia, kad ji jau yra perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, duonoje, sausainiuose ir pusryčių dribsniuose, taip pat šaldytuose patiekaluose.
Paslėpta druska sudaro apie 75 procentus druskos, kurią mes valgome – tik 25 procentai gaunama iš druskos, kurią dedame gamindami maistą.