Pasak patyrusios sodininkystės ekspertės Reese Robbins iš „Just Pure Gardening“, pomidorų genėjimas turi ne tik daug privalumų, bet ir padeda išvengti ligų bei sulaukti gausesnio derliaus, rašo express.co.uk.
„Tinkamas genėjimas nukreipia augalo energiją į vaisių auginimą, todėl gaunamas gausesnis didesnių, skanesnių ir sveikesnių pomidorų derlius, – aiškino ekspertė. – Po genėjimo pomidorai gauna daugiau saulės, o kartu ir daugiau maistinių medžiagų, pagerėja jų skonis, spalva ir tekstūra“.
Pomidorų genėjimas apsaugo nuo ligų
R. Robbins pabrėžė, kad prieš genint pomidorus svarbu teisingai nustatyti atžalas. Augalai turi pagrindinį stiebą ir šoninius ūglius, kurie dar vadinami atžalomis.
Pagrindinis stiebas auga į viršų, o šoniniai ūgliai išauga iš lapų pažastų, tuo tarpu atžalos – tai maži ūgliai, išaugantys tarp pagrindinio stiebo ir šakų. Ūgliai gali susilpninti augalą, nes nukreipia energiją nuo vaisių auginimo į vegetatyvinį augimą.
Jei norite teisingai genėti pomidorus, pradėkite nuo atžalų, kai jos dar jaunos ir mažos, paprastai nuo dviejų iki dešimties centimetrų ilgio.
Jas galite nuskabyti pirštais arba nugenėti švariomis genėjimo žirklėmis. Procesą kartokite per visą pomidorų augalo gyvavimo ciklą.
Augant pomidorams būtina naudoti kuoliukus arba groteles – jais paremsite pagrindinį stiebą ir neleisite augalui sulinkti ar nuo svorio lūžti.
Kitas žingsnis – reguliariai apžiūrėti augalą, ar nėra ligotų, pažeistų šakų ar lapų, ir juos nugenėti. Taip pagerės oro cirkuliacija ir sumažės grybelinių infekcijų rizika.
Retinkite dalį lapijos, kad augalo viduje geriau cirkuliuotų oras ir patektų daugiau saulės šviesos. Tai padės sumažinti drėgmę ir išvengti tokių ligų kaip puvinys.
Vaisiams bręstant, pašalinkite apatinius lapus, kurie liečia žemę. Taip per dirvą plintančios ligos nepateks ant lapų ir sumažės užsikrėtimo riziką.