Visgi pernai ir šiemet šventė Vokietijoje dėl pandemijos buvo atšaukta, tačiau „Volfas Engelman“ ragina nenusiminti. Bravoras rugsėjo 24-ąją, penktadienį, „Oktoberfestą“ organizuoja Kaune ir pažada: bus ir įprasto bavariško maisto, ir tradicinio vokiško alaus.
Pamaitintų pusę Lietuvos
Šimtai tūkstančių kilogramų maisto ir apie 7 mln. litrų tradicinio vokiško alaus. Tokios įprastai būna „Oktoberfesto“ vaišės. Tačiau festivalio dalyviai ragauja ne tik veršienos dešreles, bet ir valgo keptas vištas, žuvį, karką, įvairius užkandžius.
Visgi, „Volfas Engelman“ marketingo vadovo Manto Matukaičio teigimu, būtent legendinės „Bratwurst“ tapo vienu pagrindinių šventės simbolių. Anot jo, šis senas tradicijas turintis vokiškas patiekalas puikavosi dar ant paties pirmojo festivalio, įvykusio 1810-aisiais, dalyvių stalų. Todėl, tikina pašnekovas, ir šiandien „Oktoberfestas“ negalėtų būti įsivaizduojamas be tokio tradicinio akcento.
„Šios dešrelės būna keptos, paruoštos vadovaujantis senovine receptūra, pagardintos prieskoniais. Kartu su jomis įprasta ragauti vokiškas bulvių salotas. Pastarųjų gamyba taip pat turi ilgametes tradicijas. Salotos ruošiamos iš virtų bulvių, marinuotų agurkėlių, svogūnų bei garstyčių padažo. Todėl toks kulinarinis derinys yra ir sotus, ir labai gardus. Tuo įsitikinti galės kiekvienas, atvykęs į „Volfas Engelman“ studijos prieigose Kaune rengiamą „Oktoberfestą“. „Bratwurst“ veršienos dešrelių į šventę atsivešime tiesiai iš Vokietijos“, – pabrėžia M. Matukaitis.
Norintiems kitokio maisto lietuviškojo „Oktoberfesto“ virtuvės šefai pasiūlys ir kiaulienos karkos.
„Tradiciškai ji būna rūkyta, virta ir apkepta. Šių karkų skonis taip pat nepalieka abejingų, tik patiekalą įveikti gali būti nemenkas iššūkis. Šventėje jos bus patiekiamos stulbinamo dydžio – nuo 1,2 iki 1,7 kilogramo“, – šypsosi M. Matukaitis.
Kaune – tarsi Miunchene
Nors lietuviai prie alaus įpratę ragauti kepintą duoną, vokiečiai turi kitą užkandį. Apie tai kalbantis M. Matukaitis priduria – „Oktoberfesto“ dalyviai dažniausiai ragauja bavariškus riestainius „pretzelius“.
„Jų sudėtis – labai paprasta, tačiau skonis – išties neprastas. Šie užkandžiai gaminami iš keleto paprastų ingredientų: miltų, mielių, kiaušinių, vandens, prieskonių. Juos sudėjus, kepamas mielinis riestainis, vėliau apibarstomas stambia druska ir sezamų sėklomis. „Pretzeliai“ patiekiami su alumi ir netgi kartais valgomi vietoj įprastos duonos su tradicinėmis dešrelėmis“, – kalba M. Matukaitis.
Jis papildo: unikali šio vokiško užkandžio forma turi ir simbolinę reikšmę. „Pretzeliai“ nuo seno kepami surištais mazgais, kurie vaizduodavo maldai sudėtas rankas. Ne veltui, anot M. Matukaičio, Europoje vienu metu jie laikyti šventu maistu ir netgi pasižyminčiu gydomosiomis galiomis.
Tačiau, pasak pašnekovo, „Volfas Engelman“ rengiamas „Oktoberfestas“ ne tik kviečia paskanauti „pretzelių“, „Bratwurst“ dešrelių su bulvių salotomis ir milžiniško dydžio karkų. Festivalyje Kaune skambės bavariška muzika, atliekama grupės „Allegretto“, bus specialaus bravoro pagaminto ir iš Vokietijos atvežto „Spaten“ alaus litriniuose bei pusės litro bokaluose, įvairių pramogų ir žaidimų.
„Besibaiminantys lietaus turėtų nepabūgti, nes šventėje pastatysime tris didžiules palapines su šildytuvais, kuriose telpa apie tūkstantį žmonių. Todėl, jei šalyje saugumo reikalavimai dėl pandemijos nesikeis, Kaune surengsime tikrą bavarišką šventę. Pernai vykusio festivalio patirtis parodė, kad mokame švęsti taip, kuo garsus vokiškasis „Oktoberfestas“. Manau, šiemet tai tik patvirtinsime“, – pažada M. Matukaitis.