Cholesterolio nedideliais kiekiais reikia sveikoms ląstelėms susidaryti, tačiau padidėjęs jo kiekis gali padidinti širdies ligų riziką, jei tinkamai nestebėsime. Aukštas cholesterolio kiekis taip pat reiškia, kad kraujagyslėse gali atsirasti riebalų.
Galų gale šios nuosėdos kaupiasi, todėl kraujui vis sunkiau tekėti arterijomis. Kartais šios nuosėdos gali staiga sulūžti ir suformuoti krešulį, sukeldamos širdies smūgį ar insultą. Nors didelis cholesterolio kiekis gali būti paveldimas, tačiau tai dažnai būna nesveiko gyvenimo būdo rezultatas, tad to įmanoma išvengti, rašo express.co.uk.
Avokadai
Avokaduose gausu įvairiausių maistinių medžiagų. Jie yra mononesočiųjų riebalų ir skaidulų šaltinis − tai dvi maistinės medžiagos, padedančios mažinti „blogąjį“ (LDL) cholesterolį ir didinti „gerąjį“ (HDL). Teigiamas avokadų poveikis yra patvirtintas klinikiniais bandymais.
Vieno tyrimo metu antsvorio turintys ir nutukę suaugę žmonės su aukštu „blogo“ (LDL) cholesterolio kiekiu, kasdien valgė po vieną avokadą ir stipriai sumažino blogojo cholesterolio kiekį, lyginant su tais, kurie avokadų nevalgė. Atlikus 10 tyrimų analizę, nustatyta, kad pakeitus kitus riebalus avokadais, sumažėja bendras cholesterolio kiekis, LDL, bei trigliceridų kiekis.
Riešutai
Riešutai, ypač migdolai ir graikiniai riešutai, taip pat yra išskirtinai maistingi maisto produktai, nes juose labai daug mononesočiųjų riebalų.
Graikiniuose riešutuose taip pat gausu augalinių Omega-3 riebalų rūgščių − polinesočiųjų riebalų, siejamų su širdies sveikata. Migdoluose yra labai daug L-arginino, amino rūgšties, kuri padeda kūnui gaminti azoto oksidą, o tai savo ruožtu padeda reguliuoti kraujospūdį.
Kalcis, magnis ir kalis, kurie taip pat randami riešutuose, gali sumažinti kraujospūdį bei riziką susirgti širdies ligomis.
Vaisiai ir uogos
Vaisiai yra puikus priedas prie sveikos širdies dietos dėl daugybės priežasčių. Daugelyje vaisių rūšių yra daug tirpaus pluošto. Tai labai svarbus komponentas, padedantis mažinti cholesterolio kiekį bei skatinantis kūną atsikratyti vaškinės medžiagos bei priverčiantis kepenis jos negaminti.
Vaisiuose taip pat yra bioaktyvių junginių, kurie padeda užkirsti kelią širdies ir kitoms lėtinėms ligoms dėl savo antioksidacinio ir priešuždegiminio poveikio. Valgydami uogas ir vynuoges, kuriose yra ypač daug šių medžiagų, padidinsite gerojo ir sumažinsite blogojo cholesterolio kiekį.
Juodas šokoladas ir kakava
Kakava yra pagrindinis juodojo šokolado ingredientas, ir, nors tai gali pasirodyti neįtikėtina, tyrimai patvirtina teiginius, kad juodasis šokoladas ir kakava gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Kakava ir juodasis šokoladas apsaugo blogąjį cholesterolį nuo oksidacijos, o tai − pagrindinė širdies ligų priežastis.
Deja, šokolade dažnai būna labai daug pridėtinio cukraus, tad dideliais kiekiais jo vartoti nepatartina. Jei į savo racioną įtrauksite juodąjį šokoladą, rinkitės tokį, kurio kakavos kiekis yra nuo 75 iki 85 procentų ar didesnis.
Česnakas
Česnakai jau šimtus metų naudojami maisto ruošimui ir liaudies medicinoje. Česnakuose yra įvairių galingų augalinių junginių, įskaitant pagrindinį aktyvųjį junginį aliciną.
Tyrimai rodo, kad česnakai mažina kraujospūdį žmonėms, sergantiems hipertenzija, jie taip pat gali padėti sumažinti tiek bendrojo cholesterolio tiek blogojo cholesterolio kiekį, nors pastarajam česnako poveikis nėra toks stiprus.
Norint kad česnakas būtų veiksmingas, reikia suvartoti palyginti didelį jo kiekį, tad daugelyje tyrimų naudojami papildai, kurie laikomi veiksmingesniais už kitus česnako vartojimo būdus.