Norint išvengti šių pavojų, labai svarbu derinti sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Yra keturi maisto produktai, kurie gali ženkliai sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje per labai trumpą laiką.
Aukštas cholesterolis – tai riebalinės molekulės kraujyje, kurios skirstomos į du skirtingus baltymus: žemo tankio lipobaltymą, blogąjį cholesterolį, ir aukšto tankio lipobaltymą, gerąjį cholesterolį. Gydant pacientus su aukštu cholesteroliu pirmiausia skiriami statinai – lipidus mažinantis vaistas.
Šiuos vaistus vartoja daugelis žmonių, bet jie gali turėti nepageidaujamą šalutinį poveikį, dėl kurių daug kas jų vartoti nepageidauja. Tačiau tyrimai rodo, kad tam tikrų maisto produktų derinys gali padėti sumažinti aukštą cholesterolį, rašo express.co.uk
Avižos, migdolai, soja ir augaliniai steroliai vartojami kartu gali ženkliai sumažinti blogąjį cholesterolį
Vienas Scotto Hardingo vadovaujamas Londono „King's College“ atliktas tyrimas parodė, kad avižos, migdolai, soja ir augaliniai steroliai vartojami kartu gali ženkliai sumažinti blogąjį cholesterolį. Tyrime dalyvavo 42 žmonės, turintys aukštą cholesterolį.
Tyrimo dalyviai buvo atsitiktiniu būdu padalinti į tris grupes, kurių kiekvienos buvo paprašyta savo mityboje pakeisti tik vieną dalyką. Viena grupė turėjo į savo kasdienį valgiaraštį įtraukti 75 gramus avižų, kita grupė – 65 gramus migdolų. Trečios grupės buvo tiesiog paprašyta vartoti mažiau daug cholesterolio turinčio maisto, stengtis gyvulinius riebalus keisti augaliniais.
Dr. Michaelis Mosley, dalyvavęs eksperimente, laikėsi dar kitokios dietos, 2002 metais sukurtos gydytojo Davido J. A. Jenkinso. Į šią dietą įeina keturi esminiai cholesterolį mažinti padedantys pokyčiai, kurių kiekvienas atskirai mažina cholesterolį. „PortFolio“ dieta sudaryta iš avižų, migdolų, sojos ir augalinių sterolių – visi jie skirtingais būdais kovoja su bloguoju cholesteroliu.
Avižos neleidžia cholesterolio įsisavinti į žarnyną
Avižos neleidžia cholesterolio įsisavinti į žarnyną ir kitais būdais padeda kraujo lipidams, o soja stabdo cholesterolio sintezę kepenyse. Augaliniai steroliai blokuoja cholesterolio įsisavinimą, o migdolai turi natūralių augalinių sterolių. Ankštinės daržovės, augaliniai aliejai, riešutai, grūdai ir sėklos yra puikūs augalinių sterolių šaltiniai.
Po keturių savaičių „PortFolio“ dietos dr. M. Mosley bendras cholesterolis sumažėjo 25 procentais, o blogasis cholesterolis – 33 procentais. Grupiniai eksperimentai taip pat davė teigiamų rezultatų. Avižas vartojusių grupėje blogasis cholesterolis sumažėjo vidutiniškai 9 procentais, tačiau migdolus vartojusių grupėje jokio ženklaus poveikio cholesteroliui nepastebėta.
Tyrimo dalyvių tuomet buvo paprašyta vartoti mažiau daug cholesterolio turinčių produktų – tai davė 11 procentų mažesnį bendrą cholesterolį ir 13 procentų mažesnį blogąjį cholesterolį.
Dr. Scottas Hardingas sako, kad šis tyrimas yra svarbus įrodymas, kad asmeniškai pritaikyta mityba padeda kovoti su aukštu cholesteroliu.