Lietuviai mėgsta ant grilio ruoštus patiekalus, o dvarai ilgus šimtmečius buvo lietuvių kultūros lopšiai, kurių neaplenkdavo ir maisto ruošimo naujovės. Todėl Rokiškio rajone esančiame Ilzenbergo dvare galima paragauti ne tik tradicinių patiekalų, bet ir egzotiškesnių – rūkytų dvare auginamų vištų kiaušinių ar ant grilio paruoštos vietnamietiškos Pho sriubos, kurioje susipina įvairūs skoniai.
Paklausite, kaip vietnamietiška sriuba gali būti susijusi su dvaru? O gi dvaruose nuo seno buvo mėgiamos naujovės, kitoniškumas, dažnai gaminami įvairūs egzotiški patiekalai. Paminėjus bajorišką virtuvę, visi pirmiausiai įsivaizduoja medžioklę ir žvėrieną, bet jau tais laikais pomėgis medžioti buvo siejamas labiau su pramoga, o ne su galimybe apsirūpinti maistu.
Dvare pynėsi įvairių tautų tradicijos
Ilzenbergo dvaras nuo 1863 m. priklausė vokiečių kilmės carinės Rusijos geležinkelių inžinieriui Franzui Georgui Fuchsui: tuo laikotarpiu šiame dvare klestėjo vokiška tvarka ir kultūra. Nuo 1896 m. dvaro savininke tapo LDK bajorų Dimšų giminė, visų pirma – Eugenijus Dimša ir jo žmona Livia Maiorescu, buvusio Rumunijos premjero Titu Maiorescu duktė. Kartu su ja Ilzenbergo dvarą pasiekė ir rumuniški papročiai.
Dvaro šeimininkų puoselėjamos skirtingų tautų tradicijos paliko pėdsakų ir dabartiniame dvaro meniu. Čia ruošiami ne tik viščiukas tabaka ar šonkauliukai, bet ir vokiškos dešrelės, o daržovės garnyrui atkeliauja tiesiai iš čia pat esančių šiltnamių.
Patiekalams ruošti „Dvaro grill“ restorane naudojami du skirtingi griliai – kūrenamas anglimis bei dujinis. O naujai įrengtoje rūkykloje ant gardaus dūmo ruošiami ir ūkyje užauginti viščiukai, ir netoliese pagauta žuvis, ir firminiu dvaro patiekalu tapę rūkyti kiaušiniai.
Ant stalo keliauja dvare užauginti produktai
Ilzenbergo dvaro ūkyje auginama per 10 tūkst. laisvai laikomų paukščių, iš jų apie 2200 vištų dedeklių, kurios per mėnesį sudeda apie 50 tūkst. kiaušinių. Taigi šio produkto dvare niekada nepritrūksta. Rūkyti kiaušiniai įgauna švelniai rudą atspalvį, o savo konsistencija šiek tiek primena virtus.
„Patiekalų ruošimui stengsimės patiekti kiek įmanoma daugiau mūsų ūkyje užaugintų produktų. Svečiams tai patiks, nes mūsų ūkio produktams taikomi patys aukščiausi kokybės standartai. Vietinių produktų naudojimas lemia ir puikią restorane paruoštų valgių kokybę“, – neabejoja „Ilzenbergo dvaro“ direktorė Diana Jokimčienė.
Pasak D. Jokimčienės, Ilzenbergo dvaro aplinkoje tiesiog gera būti – aplink graži gamta ir grynas oras. Staliukai restorano svečiams įrengti parko teritorijoje, tad mėgautis ant grilio ar rūkykloje šviežiai paruoštų patiekalų skoniais čia galima gėrintis išpuoselėta Ilzenbergo dvaro aplinka.