• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gamta grybautojus apdovanoja ne tik gardžiais valgomais grybais, bet ir įdomiai atrodančiais radiniais. Išėjusi į mišką Natalija aptiko įspūdingą, baltos spalvos ir tarsi krauju besisunkiantį grybą.

Lietuvos gamta grybautojus apdovanoja ne tik gardžiais valgomais grybais, bet ir įdomiai atrodančiais radiniais. Išėjusi į mišką Natalija aptiko įspūdingą, baltos spalvos ir tarsi krauju besisunkiantį grybą.

REKLAMA

Grybautojų grupėje nuotrauka pasidalinusi moteris pasidžiaugė, kad pavyko aptikti šį neįprastai atrodantį grybą.

„Kokį grožį teko pamatyti, kraujuojantis grybas, kvepiantys braškėmis (Hydnellum peckii). Senovėje vadindavo „kraujuojantis dantis“, „velnio dantis“. Man tiesiog gražus“, – rašė ji.

Retas radinys

Pasiteiravus, kur pavyko rasti šį išskirtinį grybą, vadinamą kraujuojančiu dyglutėliu, moteris nurodė, kad rado jį kiek už Pabradės, Švenčionių rajone.

„Pamačiau pirmą karą, už tai nufotografavau, nes pasirodė įdomus ir nematytas“, – šypteli pridurdama.

Anksčiau naujienų portalui tv3.lt gamtininkas Almantas Kulbis teigė, kad įvairių neįprastų grybų mūsų grybijoje yra gana nemažai ir jie pamatomi greta kitų grybų. Kraujuojantis dyglutėlis – ne išimtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši rūšis nėra labai reta, bet ir nėra dažna. Tai jautrūs pokyčiams grybai, todėl turi nykimo tendenciją“, – sakė A. Kulbis.

REKLAMA

Anot A. Kulbio, dyglutiniams grybams būdingas vaisinis sluoksnis sudarytas ne iš lakštelių ar vamzdelių, bet iš dygliukų:

„Tarp jų yra ir valgomų grybų, pavyzdžiui, žvynadygliai. Šiti grybai yra gana dažni pušynuose ir žmonės juos renka, o jaunus naudoja maistui.“

Gamtininkas sako, kad žmones šis grybas stebina lašeliais, kurie panašūs į kraują: „Tokias savybes turi rudasis arba kraujuojantis dyglutėlis. Jaunoje stadijoje šios abi rūšys yra ganėtinai panašios. Yra ir daugiau dyglutėlių rūšių, bet joms jau nebūdingi kraujo lašeliai.“

REKLAMA
REKLAMA

Gamtininkas įspėja – šie grybai nyksta

Pašnekovas sakė, kad grybai nėra nuodingi ir juos galima atskirti paragavus. Kraujuojantis dyglutėlis – itin kartus nevalgomas grybas. Rudasis dyglutėlis mažiau kartus ir jo skonis bei kvapas primena miltus.

„Kai grybai užauga, tai rudasis dyglutėlis būna tamsios spalvos, o kraujuojantis būna šiek tiek šviesesnis. Abu šie grybai susiję su spygliuočiais, kraujuojantį dyglutėlį randame dažniau eglynuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie plačiai paplitę pasaulyje ir auga ne tik Europos žemyne, bet ir Amerikoje, ten su vietinėmis spygliuočių rūšimis sudaro mikorizę“, – pasakojo gamtininkas.

A. Kulbis sako, kad šių grybų angliški ir amerikietiški pavadinimai labai įdomūs: „Pavyzdžiui, kraujuojantis dantis, ledai, plakta grietinėlė su avietėmis. Tokie pavadinimai, kurie galbūt skamba visai patraukliai, bet iš tikrųjų, kaip ir minėjau, grybas yra kartaus skonio.

REKLAMA

Dar viena įdomi savybė, kad visi dyglutėliai turi dažinių savybių ir buvo plačiai naudojami siūlams ir audiniams dažyti. Iš jų galima išgauti gana plačią gamą dažų.“

Gamtininkas įspėjo, kad visi dyglutiniai grybai – nykstantys, todėl nėra dažnas radinys mūsų miškuose. A. Kulbis pataria, radus tokį grybą palikti, nerauti, nufotografuoti. Jeigu labai smalsu, galima mažą grybo gabalėlį paragauti, bet geriausia jį palikti gamtoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų