Tuo pačiu noriu pasidalinti žiniomis apie ingredientų ir tešlos ruošimo technikos įtaką sausainių tekstūrai, nes užklupus deserto craving’ui nieko nėra baisiau nei rezultatas, kuris toli gražu neprimena to, kuris matomas nuotraukose.
MINKŠTŲ SVIESTINIŲ SAUSAINIŲ ABC:
1. Tinkamai pasirinktas cukrus. Du pagrindiniai ingredientai, kurie stipriai įtakoja sausainių minkštumą yra sviestas ir cukrus. Šiame recepte naudojau rudąjį cukrų, kuris savo sudėtyje turi daugiau drėgmės nei baltas cukrus, taigi norint išsikepti minkštus sausainius, geriausia rinktis būtent tokį. Muskovado cukrus (itin tamsus ir drėgnas) šiam receptui suteikia ne tik papildomos drėgmės, bet ir ryškesnio, karamelinio skonio.
2. Sviesto ir cukraus santykis. Sviestas yra neatsiejamas klasikinių sausainių ingredientas. Jis stipriai įtakoja ne tik skonį, bet ir jų tvirtumą. Konkrečiai šio recepto atveju, pridėjus daugiau sviesto gausite nebe minkštą, o traškų sausainį. Įdėjus mažiau, sausainiai panašės į pyrago tešlą.
3. Geriausias sviestas. Svarbu ne tik sviesto kiekis, bet ir jo savybės. Renkuosi tik kokybiškiausią sviestą – „DVARO“, kuris yra minkštesnis, plastiškos tekstūros, itin skanus ir kvepia šviežia grietinėle. Su šiuo sviestu sausainiai būna tinkamo minkštumo ir tobulai skanūs.
4. Kepimo laikas. Stipriai apskrudę sausainiai atrodo itin patraukliai, tačiau kuo ilgiau juos kepsite, tuo labiau jie kietės. Šiems idealus laikas yra dešimt minučių, bet turint omenyje, jog reali kiekvienos orkaitės temperatūra šiek tiek skiriasi, jūsų atveju gali reikėti 9-12 minučių.
Ko reikėtų nepamiršti ruošiant minkštus sausainius:
· Išsukti sviestą su cukrumi iki purumo
· Nepermaišyti tešlos įmaišant miltus
· Neperkepti
Apie 18 vidutinio dydžio sausainių
Laikas: 20 min. tešlai ir kepimui + tešlos šaldymas 2h arba pernakt
1 valg. š. - 15ml, 1 arb. š. - 5ml
Ingredientai:
· 125 g kambario temperatūros “DVARO” sviesto
· 1 vidutinio dydžio kiaušinis
· 100 g rudojo nerafinuoto cukraus
· 50 g muskovado cukraus
· 155 g kvietinių miltų
· ½ arb. š. sodos
· 1 arb. š. citrinos sulčių arba obuolių acto
· 1/4 arb. š. jūros druskos
· 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba ½ arb. š. vanilės sėklų pastos
· 100 g vidutinio tamsumo šokolado (50 % kakavos masės)
„DVARO” sviestą su cukrumi šakute arba mikseriu ištrinkite iki purumo, kol masė pašviesės. Šis žingsnis itin svarbus, nes maišydami sviestą su cukrumi įmaišysite į masę oro, kuris prisidės prie sausainių purumo. Įmaišykite kiaušinį, tuomet vanilę, sodą nugesintą citrinos sultimis arba actu, druską. Įmaišykite miltus, bet maišykite tik tiek, kad nebeliktų sausų gumuliukų. Nepermaišykite. Kuo ilgiau maišysite, tuo labiau tvirtės miltuose esančio glitimo gijos ir sausainiai taps kieti. Galiausiai įmaišykite susmulkintą šokoladą (nebijokite palikti stambesnių šokolado gabaliukų). Sausainių tešlą dėkite į šaldytuvą ir laikykite bent porą valandų, geriausia pernakt. Kuo ilgiau tešla stovės šaldytuve, tuo ryškesnio skonio bus sausainiai.
Iš atšaldytos tešlos formuokite sausainių rutuliukus (tam puikiai tinka mažesnis ledų šaukštas su išstūmimo funkcija arba valgomojo šaukšto matavimo įrankis) ir dėkite juos į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi. Palikite didesnius tarpus, nes kepdami sausainiai plėsis. Kepkite iki 160°C įkaitintoje konvekcinėje orkaitėje (arba iki 180°C, jei orkaitė neturi režimo su vėju) 10 minučių. Sausainių kraštai turėtų būti parudavę, o vidurys likti šviesus. Išimkite iškepusius sausainius iš oraitės ir atsargiai juos perkelkite ant grotelių atvėsti. Vėsdami sausainiai sutvirtės, bet liks minkšti.
Šaltinis:
Instagram: kitchen.julie
Facebook: Kitchen Julie
Blogas: www.kitchenjulie.com