Pirkdamas viską, ko dalyviams galėtų prireikti kovoje, kelis savo pamėgtus sūrių receptus atskleis ir laidos vedėjas Vytaras Radzevičius.
„Galbūt kartais varškės sūrį kepantys žmonės yra vegetarai, bet aš turiu ir kitokį receptą – visuomet sūrį apvynioju šonine, pagardinu žolelėmis ir druska. O jei norite kepti mažai, bet valgyti labai sočiai, tuomet tam labiausiai tinka tikri sūrių karaliai „Camembert“.
Receptų yra daug, bet aš paprastai pabarstau šį sūrį rozmarinu, užpilu truputį alyvuogių aliejaus, užspaudžiu česnako, viską suvynioju ir kepu“, – dalinsis jis.
Nupirkęs visko, ko galėtų geisti širdis, Neries regioniniame parke, Ausiutiškių regykloje, Vytaras susitiks ir su laidos dalyviais: 12 metų ant grilio patiekalus ruošiančiu M. Stasiuliu ir 6 metų čirškinimo patirtį sukaupusiu A. Traigiu.
Sutiko tolimą giminaitį
Mindaugas neslėps – jis visuomet jaučia spaudimą, kai gamina ne savo malonumui, o jo patiekalų laukiantiems ragautojams. Ką jau kalbėti apie tuos atvejus, kai jo pagamintą maistą dar kas nors vertina… Vis dėlto tiek metų, praleistų prie grilio, nenuėjo veltui – kelis patiekalus Mindaugas gali paruošti be jokio vargo.
„Kas nenorėtų geros jautienos – antrekoto arba išpjovos? Tačiau ten nereikia nieko daryti, nes skaniausi dalykai yra paprasti. Tik, aišku, kainuojantys daug pinigų (šypsosi).
Mano totalus topas yra be jokių išsikalinėjimų ar lazdų perlenkinėjimų – tiesiog gerai ant ugnies pačirškinta mėsa. O prie jos – pomidoriukas, kukurūzas arba cukinija. Ir visa tai valgai tiesiog su rankomis – nereikia net šakutės! O visi tie dalykai, kurie yra ganėtinai sudėtingi, skirti ne man“, – sakys jis.
Ir nors jis teigs, kad dėl pergalės kovoti verta visuomet, didžiausia jo šiandienos svajonė – iškepti tokį sūrį, kuris būtų tiesiog valgomas.
„Bešnekant su varžovu paaiškėjo, kad mes greičiausiai esame tolimi giminaičiai. Jis gyvena Vilniuje, bet labai daug jo giminių – Žemaitijoje.
Kai buvo jo giminės suvažiavimas, ten buvo labai daug Stasiulių, o ši rūšis dažniausiai atrandama tik Žemaitijoje. Tačiau dėl to, kad mes esame labai tolimi giminaičiai, jį įveikti bus tik dar smagiau“, – tikėsis M. Stasiulis.
Tuo tarpu Mindaugo priešininkas, nors yra tik 18-metis, meilę maistui ir jo gamybai atrado jau gana seniai.
„Gaminti pradėjau gana anksti, o ypač saldėsius, nes mažam visuomet skaniau tai, kas saldu. Juos ruošti pradėjau 10-ies, o grilinti ėmiau kaime. Kadangi gyvenu senamiestyje, ten sąlygų griliui nėra, bet išvažiavus į kaimą, iškart pajaučiu grilio aurą“, – šypsosis Arijus.
Šio penktadienio laidoje Arijus gamins savo firminį patiekalą – varškės sūrį su saulėje džiovintais pomidorais ir česnakais. Tuo tarpu Mindaugas neslėps, kad sūrių tema jam iš pradžių pasirodė itin sunki…
„Sūris – viena smagiausių temų, bet man ji sukėlė stresą. Kaip galima iš jo dar kažką padaryti? Čia kaip antrą kartą perkepti duoną!“ – sakys jis.
Vis dėlto galiausiai jis nusprendė paruošti net du skirtingus receptus: varškės sūrį patieks kaip desertą, o „Camembertą“ – ir kaip desertą, ir kaip pagrindinį patiekalą.
„Geriausia yra tai, kad abiem sūriams ingredientai yra beveik identiški, tik prie „Camemberto“ dar šalia patieksiu figų džemo“, – savo paslaptį atskleis jis.
Pastarąjį receptą Mindaugas dažniausiai prisimena tuomet, kai netikėtai aplanko svečiai. Tiesa, ruošiant šį sūrį, visuomet yra rizika…
„Vieni sūriai, pakaitinti folijoje, lydosi – taip ir gali juos semti su lazdele arba batonu! O kiti – priešingai, dar labiau sukietėja arba išsipučia ir pasidaro kaip pyragai“, – dalinsis jis.
Taip pat M. Stasiulis žiūrovams papasakos apie dar vieną triuką – ar žinojote, kad jei virš grilio šiek tiek pakaitinsite šaukštą, medų su juo pakabinsite kur kas lengviau? O štai rozmarinas, anot Mindaugo, gali paslėpti visas patiekalo gaminimo metu padarytas klaidas.
O kuris iš tolimų giminaičių šioje sūrių kovoje nugalės, pamatysite jau šį vakarą.
„LIDL grilio talentai“ – kiekvieną penktadienį, 17.55 val. per TV3!