Tęsiantis teismų procesams Australijoje, prokurorai teigia, kad toks moters veiksmas buvo tyčinis, tačiau jos advokatai tvirtina, kad tai buvo tiesiog „baisi nelaimė“, pranešė BBC.
Vyro giminei į maistą įdėjo nuodingų grybų
Po apsilankymo kartu papietauti praėjus porai dienų, buvę Erin uošviai Donas ir Gail Pattersonai bei Gail sesuo Heather Wilkinson mirė. Heather vyras Ianas buvo hospitalizuotas, bet išgyveno.
Suvalgius net nedidelį kiekį nuodingo grybo tai gali mirtina. Simptomai gali pradėti reikštis po kelių valandų, tačiau dar labiau neramina tai, kad žmonės dažnai geriau pasijunta po dienos, galvoja, kad pasveiko, o tada apsinuodijimas smogia pilna jėga – pasireiškia kepenų, inkstų ir smegenų pažeidimai.
Pradiniai apsinuodijimo musmirėmis simptomai gali pasireikšti per maždaug 12 valandų. Pasireiškia pykinimas, vėmimas, žemas kraujospūdis. Sveikatos priežiūros specialistai įspėja, kad praėjus 24 valandoms gali klaidingai atrodyti, kad simptomai praėjo, tačiau stipriausias poveikis smogia iš pasalų.
Grybuose esantys toksinai blokuoja gyvybiškai svarbias ląstelių funkcijas, pirmiausia pažeisdami kepenis, dėl ko laikui bėgant jos nustoja funkcionuoti ir sukelia mirtį.
Inkstų ir kepenų pažeidimų simptomai gali pasireikšti per savaitę po mirtinai nuodingo grybo suvalgymo. Kartu vystosi encefalopatija, kuri trukdo smegenų funkcijai ir gali sukelti negrįžtamą žalą, o tai gali baigtis net mirtimi, jei laiku nesuteikiamas gydymas.
Apsinuodijimų mirtinai nuodingais grybais efektyvaus gydymo metodai yra riboti, pradedant skrandžio plovimu ir aktyvuotos anglies vartojimu, sunkiais atvejais gali prireikti ir kepenų transplantacijos.
Žalsvoji musmirė – mirtinai nuodinga
Žalsvoji musmirė (lot. Amanita phalloides) yra mirtinai nuodingas grybas, atsakingas už maždaug 90 proc. grybų sukeliamų mirčių visame pasaulyje. Jį galima lengvai supainioti su kitais valgomais grybais.
Jis gali užaugti iki 15 cm pločio ir 15 cm aukščio, turi žalsvą kepurėlę ir balkšvą stiebą. Kepurėlės apačioje esančios gyslos pradžioje yra visiškai baltos, paskui tampa kreminės ir rausvos, kai grybas bręsta.
Kepurėlė yra kupolo formos, kai grybas jaunas, ir išsitiesia, kai subręsta. Kepurėlės viduryje atsiranda patamsėjimas.
Jaunas grybas beveik neturi kvapo, o senas gali skleisti puvėsio, dvėselėnos kvapą. Grybo kotelis – platėjantis į apačią.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!