• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbant apie apsinuodijimą maistu dažniausiai mintyse iškyla blogai termiškai apdorota vištiena arba per ilgai šaldytuve gulėjusios jūros gėrybės, tačiau ar žinote, kad apsinuodyti galima net ryžiais?

Kalbant apie apsinuodijimą maistu dažniausiai mintyse iškyla blogai termiškai apdorota vištiena arba per ilgai šaldytuve gulėjusios jūros gėrybės, tačiau ar žinote, kad apsinuodyti galima net ryžiais?

REKLAMA

Galite apsinuodyti ir ryžiais, jeigu išvirus, iškart jų neįdedate į šaldytuvą.  Susargdinti gali ryžiuose esanti bakterija Bacillus cereus, sako mikrobiologė Cathy Moir.

Šios bakterijos išskiria mikrobus, kurie gali sukelti vėmimą vos per 30 minučių. Bacillus cereus gali būti randama dirvožemyje ir daržovėse, kurios auga prie pat žemės.

Jeigu maistas pakankamai gerai pagamintas, nereikėtų nerimauti dėl šios bakterijos. Problema kyla, kai maistas laikomas sausomis sąlygomis, kaip pavyzdžiui ryžiai, nes jų pakuotėse ir toliau gali daugintis bakterijų sporos.

Išvirti neužtenka

Deja, bet bakterijų skleidžiamos sporos yra atsparios karščiui. Kai tik ryžiai yra išvirti, bakterijos dauginasi drėgnoje, šiltoje aplinkoje, rašoma abc.net.au.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu nežadate ryžių valgyti iškart juos išvirę, juos laikyti reikia šaldytuve. Geriausia, jeigu juos įdėsite į šaldytuvą greičiau nei per valandą, tačiau ne vėliau nei praėjus 4 valandoms. Šaltis nesunaikins bakterijų, tačiau prilėtins jų dauginimąsi. Todėl nereikėtų valgyti senesnių nei 5 dienų ryžių.

Jeigu gaminate ryžius, tačiau nežadate iškart jų suvalgyti, reikėtų juos uždengti ir įdėti į šaldytuvą vos nustojus garuoti. Tai padės išvengti pačios netinkamiausios temperatūros maistui – 5-60 laipsnių Celsijaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų