• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per kelis pastaruosius metus laida „La maistas“ keliavo apkeliavo didžiulę Lietuvos dalį, aprodė, kaip gyvena, ką augina ir kuo prekiauja šalies ūkininkai, o dabar atėjo laikas… mesti iššūkį tradiciniams lietuviškiems patiekalams! Juk kas galėtų būti smagiau nei eksperimentai virtuvėje? O pirmieji iššūkio sulauks visų lietuvių dievinami cepelinai!

27

Per kelis pastaruosius metus laida „La maistas“ keliavo apkeliavo didžiulę Lietuvos dalį, aprodė, kaip gyvena, ką augina ir kuo prekiauja šalies ūkininkai, o dabar atėjo laikas… mesti iššūkį tradiciniams lietuviškiems patiekalams! Juk kas galėtų būti smagiau nei eksperimentai virtuvėje? O pirmieji iššūkio sulauks visų lietuvių dievinami cepelinai!

REKLAMA

Ar netikėtų skonių kupinai jų interpretacijai pavyks įveikti tai, kas pažįstama kiekvienam lietuviui? Atsakymas – jau šį sekmadienio rytą, atsinaujinusioje TV3 laidoje „La maistas. iššūkis“.

O kad iššūkiai taptų ir dar smagesni, italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco šį sezoną į pagalbą pasikvietė „Power Hit Radio“ laidų vedėją Eleną Karalienę. Ji kiekvienoje laidoje gamins tradicinį lietuvišką patiekalą, o štai Gian Luca bandys atsakyti su panašiomis pasaulietiškų patiekalų improvizacijomis.

Šio sekmadienio laida prasidės nuo patiekalo, kuris Lietuvoje, anot Elenos, tikrai yra numeris vienas.

Cepelinai – kiekvienam lietuviui ne tik pažįstamas, bet ir širdžiai mielas žodis. Tiesa, nors lietuviai labai mėgsta juos savintis, iš tiesų cepelinus valgo nemaža dalis pasaulio tautų. Jie ragaujami Ukrainoje, Lenkijoje ir net Skandinavijos šalyse. Tuo tarpu Lietuvoje jie išpopuliarėjo… Žemaitijoje!

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien cepelinams ne tik kuriamos dainos, bet kasmet vyksta ir jų gaminimo bei valgymo čempionatai. Ir nors dažniausiai cepelinai valgomi su mėsa ar varške, šiandien atsiranda ir daugiau jų rūšių. Cepelinų įdaru tampa ir daržovės, grybai, žvėriena ar net aguonos!

REKLAMA

Akivaizdu – Elenai paruošti visos Lietuvos dievinamą patiekalą tikrai nebus sunku. O kaip su šiuo iššūkiu susidoros Gian Luca?

Jis neslėps – lietuvių meilės įprastiems cepelinams nugalėti tikriausiai neįmanoma. Tačiau visuomet galima pabandyti juos nustebinti kitokia jų versija. Žinomas kulinaras nuspręs pagaminti cepelinus iš gruzdintų saldžių bulvių.

„Turiu žinutę Lietuvai. Nebūkite kaip italai, kurie važiuoja į užsienį ir valgo vien itališkuose restoranuose. Susipažinkite su naujomis virtuvėmis, atkreipkite į jas dėmesį ir  pakeiskite požiūrį. Būkite atviri!“ – prieš pradėdamas gaminti linkės Gian Luca.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tiek Elena, tiek Gian Luca gamins ne vieni. Elenai gaminti padės profesionali virtuvės šefė Larisa, o Gian Luca savo cepelinų versiją ruoš kartu su bičiuliu, kulinaru entuziastu Dovydu.

O kuriai komandai pasisekė labiau, nuspręs trijų nepriklausomų vertintojų komisija.

 

Lietuviškų cepelinų paslaptis slypi paprastume?

Gamindamos visų lietuvių pamiltus tradicinius cepelinus, Elena ir Larisa dalinsis geriausio recepto paslaptimis. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad cepelinai yra daug skanesni, jei juos ruošiate virdami bulves su lupenomis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai kiekvienas lietuvis žino ir tai, kad tam, jog trintų bulvių masė nepajuoduotų, būtina įdėti svogūno. Tačiau ką daryti, jei pradėjote gaminti, o šalia svogūno nėra?! Pasirodo, kad yra ir kitas būdas. Anot Larisos, tam galina naudoti vitaminą C. „Vitaminas C taip pat padeda išlaikyti bulves nepajuodavusias. Tik svarbu jo nepadauginti“, – sakys ji.

REKLAMA

O kaip cepelinus virti, kad jie išlaikytų savo formą? Anot Elenos, vieni prieš virdami apvolioja juos krakmole, kiti krakmolo įdeda į vandenį. Anot cepelinų specialistės Larisos, pastarasis būdas yra teisingiausias – tokiu atveju krakmolas pasiskirsto tolygiai. „O jei cepelinų tešlos masė per skysta, tuomet reikia suktis iš padėties – krakmolo įdėkite tiek į vandenį, tiek ir juos pačius prieš virdami apvoliokite krakmole“, – paslaptimis dalinsis ji.

REKLAMA

Tiesa, prieš supildami krakmolą į verdantį vandenį, prieš tai jį pasūdykite. O supylę krakmolą, nepamirškite vandens nuolat maišyti – tokiu atveju krakmolas nesulips. Anot Larisos, masė puode turėtų priminti kisielių – būtent tada jau galima imti dėti ir cepelinus.

Daugelis cepelinų neįsivaizduoja ir be riebaus, tačiau tokio gardaus spirgučių padažo! Tačiau kaip jį paruošti tinkamai? Pasirodo, kad pirmiausiai reikia apkepinti svogūnus, o tik tuomet į keptuvę sudėti šoninę. Jei rinksitės šalto rūkymo šoninę, spirgučiai įgaus dūmo skonio ir cepelinai dar labiau primins kaimiškus. O jei naudosite karšto rūkymo šoninę, tuomet skonis bus kiek švelnesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Tokių cepelinų lietuviai dar tikrai bus neragavę

Gaminti cepelinus iš saldžių bulvių Gian Luca taip pat pasirinko neatsitiktinai. Anot jo, tai – labai sveikas ir maistingas produktas, o kartu – ir puiki alternatyva įprastoms bulvėms.

Tiesa, ši bulvė neturi tiek krakmolo, kiek jo turi tradicinės lietuviškos bulvės. Tad ką Gian Luca naudos vietoje krakmolo cepelinams sulipinti? Virtuvės šefas pasakos, kad tam gali tikti kukurūzų krakmolas ir avinžirnių miltai.

REKLAMA

Avinžirnių miltai – dar viena sveikesnė opcija, kurią siūlys prisijaukinti virtuvės šefas. Šie miltai  yra vertingi ląsteliena, kuri padeda geriau virškinti.

Tiesa, šiai komandai kitokių cepelinų gaminimo procesas nepraeis be iššūkių…  Pavyzdžiui, Gian Luca ir Dovydas supras, kad nė vienas dar niekuomet nėra formavęs cepelinų! Vyrai ne kartą patarimų sulauks ir iš kitos komandos pusės… Tik ar paklausys?

REKLAMA

„Larisa vos per plauką neatėjo jums padėti!“ – matydama, kaip sekasi Gian Lucai ir Dovydui, sakys Elena.

Galiausiai įveikę šią užduotį, Gian Luca ir Dovydas pajudės prie kitos – savo cepelinus apvolios  su parmezano sūrio drožlėmis maišytuose „Panko“ džiūvėsėliuose, ir, priešingai nei kita komanda, cepelinus ne virs, o keps.

Dar daugiau staigmenų pateiks šių cepelinų įdaras. Ši komanda naudos ne tik kiaulieną, bet ir lapinio kopūsto bei „Tempeh“ sūrio derinį.

O kuri cepelinų versija labiau sužavės komisiją, sužinosite jau šio sekmadienio laidoje.

„La maistas. iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3

Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 18 d. 5 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 11 d. 5 sezonas. Serija 1
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų