• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oro temperatūrai gerokai nukritus, savaime pradedama žvalgytis į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems bei pikantiškiems patiekalams.

Oro temperatūrai gerokai nukritus, savaime pradedama žvalgytis į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems bei pikantiškiems patiekalams.

REKLAMA

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas taip pat priduria, kad varškė – puikus pasirinkimas norintiems maitintis maistingai ir sveikai. Ieškantiems kulinarinio įkvėpimo, kaip sočiai ir visai paprastai pagaminti patiekalus su varške,  kulinarijos meistrai siūlo tris nebrangių receptų idėjas.

Anot dietologo Edvardo Grišino, varškė yra itin vertinga ne tik dėl daugybės panaudojimo būdų, bet ir naudos žmogaus organizmui.

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, šio maisto produkto sudėtyje – daugybė B grupės vitaminų ir magnio, aptinkama ir geležies. Varškė, kaip ir dauguma pieno produktų, taip pat turtinga kalciu ir fosforu, kurie svarbūs raumeninio audinio sveikatai, širdies veiklai bei kaulų stiprinimui, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

E. Grišinas pabrėžia, kad varškėje – gausu baltymų, kurie yra būtini žmogaus organizmui. Gyvūninės kilmės baltymai turi pilną aminorūgščių grandinę, reikalingą ne tik raumenų sveikatai, bet ir imunoglobulinų gamybai, virškinimo fermentų sintezei, ląstelės struktūros ir kitų organizmo procesų normaliam palaikymui. Kitaip sakant, tai viena iš trijų svarbiausių medžiagų, padedančių išlaikyti sveikatą ir apsisaugoti nuo ligų.

REKLAMA
REKLAMA

„Atkreipti dėmesį į pakankamą baltymų suvartojimą – būtina, nes pagrindiniai veiksniai, galintys pabloginti gyvenimo kokybę, susiję būtent su raumeninio audinio mažėjimu.

Deja, kasdieninėje mityboje dažniausiai dominuoja daug angliavandenių turintys maisto produktai, todėl dauguma žmonių baltymų suvartoja mažiau nei reikia, kad palaikytų savo bendrą sveikatą.

Matome, kad visuomenė susiduria su padidėjusiu sveikatos trapumu, ypač vyresnio amžiaus žmonių tarpe“, – teigia dietologas ir priduria, kad varškė gali būti naudinga siekiantiems subalansuoti savo mitybą, ypač tada, kai nevartojama mėsos ar valgoma mažai žuvies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varškė – lietuviškos virtuvės atributas

Kaip teigia E. Grišinas, vidutiniškai per dieną žmogui reikėtų suvartoti 0,8–1,2 gramo baltymų kilogramui kūno masės, tad varškė gali būti išties puikus pasirinkimas, ypač, kad iš jos galima pagaminti daugybę skirtingų valgių.

Gydytojui dietologui antrinanti minėto prekyvos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė akcentuoja, kad varškė ir iš jos pagaminti maisto patiekalai yra tarsi mūsų šalies kultūrinis paveldas. 

REKLAMA

„Varškė yra universalus ingredientas, kurį galima naudoti tiek saldžiuose, tiek sūriuose patiekaluose, ruošti pusryčiams, pietums ir vakarienei. Įdomu, kad varške galima pagardinti ne tik mūsų nacionalinius, bet ir kitų šalių virtuvių patiekalus. Todėl nestebina, kad šis pieno produktas dėl savo plataus panaudojimo, gero skonio ir nedidelės kainos yra taip vertinamas mūsų pirkėjų.

Ieškantiems idėjų, ką pikantiško ir mažiaus saldaus šią savaitę pagaminti iš varškės, mūsų kulinarijos meistrai siūlo tris valgių receptus, kurie bus ne tik maistingi, bet ir nebrangiai įgyvendinami“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

REKLAMA

Varškės ir špinatų lazanija

Pirmasis patiekalas, kurį siūlo kulinarijos meistrai – lazanija. Nors ji dažniausiai asocijuojasi kaip riebus valgis, tačiau egzistuoja ir sveikesnė šio patiekalo versija, kurioje dalį mėsos galima pakeisti varške.

E. Grišinas priduria, kad nors patiekalas turės nemažai kalorijų, vis tik norint sveikai maitintis yra svarbu išlaikyti mitybos balansą. Pavyzdžiui, savaitgalį kartu su šeima prie bendro stalo pasimėgauti ir sotesniu maistu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varškės ir špinatų pagrindu gaminamai lazanijai reikės:

  • 12 lazanijos lakštų;
  • 450 g maltos jautienos;
  • 680 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės;
  • 900 ml pomidorų padažo;
  • 150 g šviežių smulkintų špinatų;
  • 140 g tarkuoto parmezano (padalinto į dvi dalis);
  • 225 g tarkuotos mocarelos (padalintos į dvi dalis);
  • 2 vnt. didelių kiaušinių;
  • 5–6 skilt. susmulkinto česnako;
  • 2 a. š. džiovinto raudonėlio;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Kol orkaitė kaista iki 190 laipsnių temperatūros, išvirkite lazanijos lakštus (kiek trumpiau nei nurodyta ant pakuotės) ir keptuvėje paruoškite mėsą – kepamą maltą jautieną paskaninkite susmulkintu česnaku, raudonėliu ir pomidorų padažu.

REKLAMA

Kitame inde paruoškite varškės mišinį: sumaišykite pusriebę varškę, kiaušinius, špinatus, pusę mocarelos ir parmezano iki vientisos masės. Paskaninkite druska ir pipirais.

Apie 23x33 cm dydžio kepimo formą užtepkite sluoksniu mėsos su padažu, uždenkite lazanijos lakštais, varškės mišiniu ir kartokite, kol mėsos ir varškės indai liks tušti.

Galiausiai lazanijos viršų apdenkite likusiu sūriu, skardą uždenkite folija ir šaukite į orkaitę 30 minučių. Po to nuimkite foliją ir leiskite apskrusti dar 5 minutes, kol išsilydys sūris. Išėmę iš orkaitės palaukite 10 minučių ir mėgaukitės.

REKLAMA

Orkaitėje keptas omletas su varške

Norintiems lengvesnio maisto minėto prekybos tinklo kulinarijos meistrai siūlo baltymais turtingą omletą su varške.

Gaminant patiekalus, kuriuose naudojami kiaušiniai, E. Grišinas pataria papildomu ingredientu rinktis pusriebę varškę ir taip išlaikyti riebalų balansą.

Šiam patiekalui reikės:

  • 6 vnt. kiaušinių;
  • 4 pjaustytos šoninės juostelių;
  • nedidelio svogūno;
  • 150 g raudonos ir žalios paprikos;
  • 225 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės;
  • 240 g vyšninių pomidorų;
  • saujos svogūnų laiškų;
  • 1 vnt. avokado;
  • 1 saujos kalendros;
  • 1 v. š. sviesto;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kol kaista, ketaus keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite šoninę, iki kol ši taps traški, tada išimkite ir palikite nuvarvėti ant popierinio rankšluosčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keptuvę taip pat nuvalykite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte didžiąją dalį riebalų. Tuomet įdėkite sviesto ir apkepkite susmulkintą svogūną su paprika – iki tol, kol svogūnai paruduos, o paprika suminkštės.

Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su didžiąją dalimi varškės, druska ir pipirais, įmaišykite šoninę. Supilkite mišinį į keptuvę su daržovėmis. Perkelkite keptuvę į orkaitę ir kepkite apie 10-15 minučių, arba kol omleto centras sustandės.  

REKLAMA

Patiekite papuošdami likusia varške, supjaustytais pomidorais, avokadais, svogūnų laiškais ir kalendra.

Ukrainietiški virtinukai su varškės įdaru – „vareniki“

Kitas patiekalas, kurį rekomenduoja kulinarijos meistrai yra ukrainietiški „vareniki“. Minėto prekybos tinklo funkcinės mitybos partneris pastebi, kad nors šis patiekalas ne visai tinka norintiems maitintis sveikai, tačiau juo pasimėgauti kartkartėmis tikrai galima, svarbiausia – nepamiršti saiko.

REKLAMA

Virtinukų įdarui reikės:

  • 350 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės;
  • 1 vnt. didelio kiaušinio trynio;
  • žiupsnelio druskos.

Tešlai reikės:

  • 285 g miltų;
  • 56 g sviesto;
  • 1 vnt. didelio kiaušinio;
  • 1 v. š. grietinės;
  • 70 ml kambario temperatūros vandens.

Patiekimui reikės:

  • 2 v. š. druskos;
  • 28 g sviesto;
  • grietinės;
  • nedidelės saujos krapų.

Gaminimas. Į indą įdėkite 350 g nusunktos pusriebės varškės, įberkite druskos, įmuškite kiaušinio trynį. Išmaišykite iki vientisos masės ir palikite šaldytuve mažiausiai pusvalandžiui.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kitame inde išmaišykite 210 g miltų, žiupsnelį druskos ir pusę (28 g) sviesto, kol gausite vientisą tekstūrą. Įmuškite kiaušinį, įdėkite grietinę, įpilkite vandens ir maišykite iki kol gausite purią tešlą.

Ją iškočiokite ant likusiais miltais padengto paviršiaus, kol ji taps lygi ir elastinga. Uždenkite ir leiskite tešlai pailsėti 20 minučių.

Vėliau iš jos iškočiokite apie 48 cm pločio apskritimą, iš kurio išpjaukite maždaug 25 apskritimus. Palikite ramybėje 10 minučių, po to užpildykite įdaru ir užlenkite kraštus.

Galiausiai išvirkite pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių. Patiekite prieš tai išmaišę dubenyje su likusiu sviestu ir apibarstę krapais.

Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. 8 sezonas. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
Gruodžio 18 d. 5 sezonas. Serija 15
Gruodžio 11 d. 5 sezonas. Serija 14
Gruodžio 4 d. 5 sezonas. Serija 13
Lapkričio 27 d. 5 sezonas. Serija 12
Lapkričio 20 d. 5 sezonas. Serija 11
Lapkričio 13 d. 5 sezonas. Serija 10
Lapkričio 6 d. 5 sezonas. Serija 9
Spalio 30 d. 5 sezonas. Serija 8
Spalio 23 d. 5 sezonas. Serija 7
Spalio 16 d. 5 sezonas. Serija 6
Spalio 9 d. 5 sezonas. Serija 5
Spalio 2 d. 5 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 25 d. 5 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 18 d. 5 sezonas. Serija 2
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų