Nauji tyrimai rodo, kad kavos gėrimas turi ne tik trumpalaikės naudos (mus džiugina), bet ir ilgalaikę naudą, rašoma metro.co.uk.
Remiantis nauju šią savaitę paskelbtu tyrimu, kavos gėrimas gali sumažinti ankstyvos mirties riziką iki 31%.
Tyrėjai ištyrė 171 000 britų ir nustatė, kad tie, kurie išgeria du puodelius per dieną, nuo ankstyvos mirties miršta 16-21% rečiau nei kavos negeriantys asmenys.
Pietų medicinos universiteto Guangdžou (Kinija) komanda taip pat nagrinėjo JK Biobanko septynių metų duomenis, ypač tų žmonių, kurie nesirgo vėžiu ar širdies ligomis.
Jie padarė išvadą, kad „saikingai“ geriantys kavą, 1,5-3 puodelius per dieną, turi mažesnę ankstyvos mirties arba mirties nuo vėžio ar širdies ligų riziką.
Nepamirškite įsiberti cukraus
Įdomu tai, kad jų komanda taip pat nustatė, kad tie, kurie geria kavą be saldiklių, anksti miršta iki 29% rečiau nei kavos negeriantys asmenys, o tiems, kurie įsideda šaukštą cukraus, šis skaičius padidėja iki 31%.
Taigi į kavą įsidėti cukraus gali būti ne taip nesveika, kaip manome.
Tačiau žurnalo redaktoriaus pavaduotoja daktarė Christina Wee pabrėžė, kad rezultatai „neabejotinai“ neįrodo, kad kavos gėrimas sumažina mirties riziką.
Ji priduria: „Tikriausiai galime pasakyti, kad kavos su trupučiu cukraus gėrimas didelės žalos nepadaro“.
Tai sutampa su kovo mėn. paskelbtu tyrimu, kuriame nustatyta, kad du ar trys kavos puodeliai per dieną yra „naudingi“ širdies sveikatai.