• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš maždaug savaitę laiko vaikštinėdama po mišką Varėnos rajone Inga aptiko jos akį patraukusį radinį. Tai – neįprastos formos, didelis grybas, kurį moteris nieko nelaukusi įamžino.

4

Prieš maždaug savaitę laiko vaikštinėdama po mišką Varėnos rajone Inga aptiko jos akį patraukusį radinį. Tai – neįprastos formos, didelis grybas, kurį moteris nieko nelaukusi įamžino.

REKLAMA

Šio grybo nuotraukomis Inga pasidalijo „Facebook“ „Miško radinių“ grupėje. Moteris buvo susidomėjusi radiniu ir klausė grupės narių, kas tai per radinys.

Atsakė gamtininkas

Naujienų portalui tv3.lt apie Ingos radinį papasakojo gamtininkas Deividas Makavičius. Vyras teigė, jog tai – kopūstgalvis raukšlius.

Pasak jo, šis grybas šiek tiek primena žiedinį kopūstą, dėl ko jam buvo suteiktas šis pavadinimas. „Išvertus iš kai kurių užsienio kalbų, grybas taip ir vadinasi“, – pasakojo jis.

Pasak gamtininko, šis grybas – gražus ir įdomiai atrodantis, dėl to dažnai patraukia smalsuolių akis. Jo dydis taip pat nemažas – gamtininko teigimu, kopūstgalvis raukšlius gali užaugti ir sverti nuo 2 iki 5 kilogramų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai jis aptinkamas rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, bet kadangi šiuo metu ruduo buvo gana šiltas, tai spalio pradžioje šių grybų taip pat buvo galima rasti“, – kalbėjo D. Makavičius.

REKLAMA

Pasak gamtininko, dar viena įdomybė ta, kad šis grybas visai neseniai buvo įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą, tačiau šiuo metu yra iš jos išbrauktas.

„Visgi, kopūstgalvio raukšlio išbraukimas iš Raudonosios knygos nereiškia, kad galima jį rinkti ir valgyti be saiko. Taip, jis yra valgomas, kol jaunas, šviesiai gelsvos spalvos, tačiau jo rekomenduojama atsipjauti tik keletą lakštelių paragavimui, o likusią grybo dalį palikti augti toliau“, – paaiškino jis, pridurdamas, kad kai grybas paruduoja – tampa nebevalgomu.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas aspektas, kurį paminėjo gamtininkas, buvo šio grybo panaudojimas medicinoje. Pasak D. Makavičiaus, iš šių grybų yra išgaunamas naudingas ekstraktas.

„Jis turi antivėžinių savybių, jį naudoja sergantys cukriniu diabetu. Senovėje iš šio grybo dar darydavo tokius baltus miltelius, kurie būdavo skirti žaizdoms gydyti“, – paaiškino jis.

Anot gamtininko, suradus kopūstgalvį raukšlių, jį vertėtų nufotografuoti, nes nežinia, kada jis vėl bus įtrauktas į Raudonąją knygą.

Teksto suvokimo problemos? Nesuprantate nei ką skaitome, nei apie ką diskusija. Ir tokie žmonės balsuoja ir sprendžia Lt ateitį. Baisu
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų