Aukštas cholesterolis – tai per didelė žemo tankumo lipobaltymo cholesterolio koncentracija kraujyje. ŽTL cholesterolis limpa prie kraujagyslių sienelių ir taip didina širdies ligų pavojų, rašoma express.co.uk
Cholesterolio dėmės
Deja, šis pavojų sveikatai keliantis procesas paprastai nesukelia jokių simptomų, todėl gali būti pražūtingas. Vis dėlto, nuolat aukštas cholesterolio lygis gali sukelti ksantelazmą, dar vadinamą cholesterolio dėmėmis. Pasak „Cosmedics UK“, ksantelazmos yra gelsvos spalvos gumulėliai, kurių gali atsirasti ant akių vokų ir aplink juos.
Ekspertai aiškina: „Tokie iškilimai iš tiesų susiformuoja dėl vienoje vietoje susikaupusių cholesterolio nuosėdų“.
Pačios ksantelazmos nėra pavojingos sveikatai, bet jos gali įspėti apie aukštą cholesterolį, nes maždaug pusė ksantelazmų atvejų yra sąlygotos aukšto cholesterolio lygio kraujyje. Ksantelazmų gali atsirasti bet kam, bet jos dažniau pasitaiko moterims ir vidutinio ar vyresnio amžiaus pacientams“.
Kiti rizikos faktoriai:
- Rūkymas;
- Viršsvoris;
- Aukštas riebalų – pavyzdžiui, cholesterolio – kiekis kraujyje;
- Aukštas kraujospūdis ar diabetas.
Kaip diagnozuojama ksantelazma?
Amerikos oftalmologų akademija aiškina: „Gydytojas pasakys, ar turite ksantelazmą, apžiūrėjęs odą aplink jūsų akis. Gali būti paskirtas tyrimas lipidų kiekiui kraujyje nustatyti. Tai gali parodyti, ar ksantelazma susiformavo dėl sveikatos problemų“.
Tačiau daugeliu atvejų aukštas cholesterolis nepasireiškia jokiais simptomais, todėl apie jį galima sužinoti tik pasidarius kraujo tyrimą.
„Jūsų šeimos gydytojas gali jums rekomenduoti pasidaryti tyrimą, jei mano, kad galite turėti aukštą cholesterolį.“ – aiškina Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba. – „Toks įtarimas gali kilti dėl amžiaus, svorio ar kitų gretutinių ligų – pavyzdžiui, dėl aukšto kraujospūdžio ar diabeto“.
Kaip mažinti cholesterolį?
Mitybos pokyčiai yra esminis dalykas, norint sumažinti cholesterolį, o didelį skirtumą padaryti gali net ir nežymūs mitybos pakeitimai. Norėdami sumažinti cholesterolį, vartokite mažiau sočiųjų riebalų ir bent dalį jų bandykite pakeisti nesočiaisiais riebalais – taip pataria JK pelno nesiekianti organizacija „Heart UK“.
Nesočiųjų riebalų šaltiniai yra šie:
- Augaliniai aliejai – alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų, rapsų, riešutų ir sėklų aliejai;
- Avokadai, riešutai ir sėklos;
- Iš augalinių aliejų, pavyzdžiui, iš alyvuogių ar saulėgrąžų aliejų, gaminami užtepai;
- Riebi žuvis.
Pasak „Heart UK“, riebi žuvis yra puikus sveikų nesočiųjų riebalų šaltinis, joje ypač gausu omega–3 riebalų. Stenkitės per savaitę suvalgyti dvi porcijas žuvies, iš kurių bent viena turėtų būti riebi. Vienos porcijos dydis yra 140 g, bet taip pat galima per savaitę valgyti dvi ar tris mažesnes porcijas. Tinka konservuota, šaldyta ar šviežia žuvis – lašiša, sardinės, upėtakis, silkė ir menkė.
Dar patariama vengti kokosų bei palmių aliejų, o vietoj jų rinktis kitus augalinius aliejus, nes juose yra mažiau sočiųjų riebalų.