voveraitės
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „voveraitės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „voveraitės“.
Grybautojus stebina voveraičių gausa: „Išėjau su dviem krepšiais ir netilpo visos“
Grybautojai Aukštaitijoje džiūgauja dėl pliaupusio lietaus. Šis miškus kaip reikiant palaistė, tad ir voveraitės pasipylė kaip iš gausybės rago. Grybautojai sako, kad tokio dygimo seniai nematė – geltonuoja miškai net ten, kur anksčiau voveraičių tekdavo lyg su žiburiu ieškoti.
Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
Pliaupęs lietus neatbaidė užkietėjusių grybautojų. Štai ir rezultatas – prekystaliai geltonuoja nuo voveraičių:
„Masinis dygimas voveraičių.
Atskleidė geriausią voveraičių ruošimo būdą: skonis nustebins
„Tikriausiai tai patys teisingiausi grybai. Nei jie kirmyja, nei juos su kitais nuodingais grybais gali sumaišyti. Tad, jei neišeina patiems jų prisigrybauti, tai bent turguje nusipirkę nė vieno neišmesite. Be to, jie labai greitai paruošiami. Tad dabar vien tik apie voveraites augančias miške, bet nešokinėjančias po medžius“, – anksčiau rašė tinklaraščio „Gera virtuvė“ autorė.
Norint labai gerai ir greitai nuvalyti voveraites reikėtų jas merkti į padruskintą šaltą vandenį.
Iš miško Ramunė grįžo su 31 kg grybų: išdavė, kur rado
Apie šią vasarą atsiliepiama kaip apie permainingą – kone kasdien karštą orą bet kurią akimirką gali pakeisti stiprios liūtys. Vis tik šis oras puikiai tinkamas miškuose augantiems grybams, o lietuviai jau dalijasi pilnais krepšiais pririnktų gėrybių.
Su naujienų portalu tv3.lt keli grybautojai pasidalijo savo pririnktų gėrybių nuotraukomis. Jie parodė, kad šiuo metu daugiausiai surandama voveraičių.
Lietuviai masiškai graibsto voveraites: atskleidė, kiek kainuoja
Šokau iš lovos it šaltu vandeniu aplietas, galvoju, pramigau, sudie mano turgeliai!
Dirst per langą: gražiai brėkšta, tarp Alytaus daugiabučių ritasi didelė kaip Šurkaus balionas mėnulio pilnatis! Matyt, naktinis šeštadienio Kaniūkų turgus bus jau prasidėjęs. Iškart paskambinau Kaniūkų turgaus šeimininkui Gintui Saboniui, kokios naujienos?
„Turgus ūžia – vieni grūdai, nesiskubink, jau nespėsi. Tik perka, neša, pamatytum, kas čia darosi!“ – raportavo Gintas.
Iš miškų lietuviai nespėja tempti grybų: atskleidė, kur ir ką randa
Šiemet Lietuvoje vasara lietinga, o dauguma grybautojų džiaugiasi, nes palijus pradeda dygti grybai. Tai liudija ir socialiniuose tinkluose pasipylę įrašai apie lietuvių pririktas pilnas pintines grybų.
Su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais savo naujausiais radiniais sutiko pasidalinti grybautojai Deividas, Saulius ir Vita.
Deividas grįžo su pilnomis pintinėmis voveraičių
Socialiniame tinkle „Facebook“ savo radiniais dalijosi Deividas.
Šie Lietuvoje augantys grybai – aukso gysla: nepraeikite pro šalį
Lietuvius miškuose jau pasitinka po kojomis geltonuojančios voveraitės, kurių mėgėjai skuba prisirinkti. Ir išties jų paskanauti verta – štai kokias naudas organizmui teikia šie grybai.
Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai socialiniame tinkle „Facebook“ dalijasi įdomiais faktais apie voveraites.
Šis cukinijų apkepas taps tikru atradimu: kartoti prašys visa šeima
„Nežinau, kaip jums, bet man čia apsivalgymas. Aš ir taip mėgstu cukiniją, o čia dar toks skanus apkepas su šoninės ir voveraičių padažu“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė.
Porcijos 6. Užtruksite apie 1 val.
2 st tarkuotos cukinijos;
0,5 svogūno;
apie 100 g sūdytos šoninės;
Žiupsnis druskos;
Žiupsnis juodųjų pipirų;
2 kiaušiniai;
apie 50 g fermentinio / mocarela sūrio;
1 v. š. smulkintų žalumynų: krapai, petražolės, bazilikai, svogūnų laiškai;
4 – 6 v. š. miltų.
Turguje pasirodė pirmieji grybai: štai kiek kainuoja
Alytaus turgeliai išlydi gėlynus, pirkėjai ieško šviežienos. Perkamiausios – vietinių ūkininkų braškės, kilogramas 7–9 eurai. Nuo prekystalių greitai dingsta šiltnamiuose užauginti agurkai. Vietiniai ūkininkai vis daugiau atveža šviežių bulvių. Kilogramas didžiausių – 1,8, nedidukių – 1,5 euro.
Po Joninių į Alytaus turgelius suplaukė Dzūkijos miškų žinios. Ant prekystalių pasirodė žemuogių, mėlynių ir voveraičių. Stiklinaitė žemuogių – 5–6, mėlynių – 4–5, litras voveraičių – 9 eurai.
Pamačius, kiek grybų dabar Ramunė pririnko miške, pritrūko žodžių: atskleidė, kur rado
Apie lietuvius dažnai sakoma, kad jie – asitringi grybautojai, o tai patvirtina šiemet socialiniuose tinkluose pasipylusios nuotraukos su tautiečių pririnktomis gėrybėmis. Į mišką Varėnos rajone per Jonines taip pat nuvyko grybautoja Ramunė, kuri parodė, kiek visko jai pavyko prisirinkti.
Pamačius Ramunės radinius ne vienas grybautojas buvo susižavėjęs.
Prisirinko voveraičių ir žemuogių
Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Ramune, ši leido pasidalinti savo radinių nuotraukomis.
Iš miškų lietuviai jau tempia grybus kibirais: išdavė, kur randa
Šiuo metu vis daugiau lietuvių jau traukia į miškus ir ieško gamtos gėrybių – grybų. Kai kuriems iš jų šios paieškos tampa sėkmingos ir jie dalijasi savo radiniais. Tad kokių grybų šiuo metu pavyksta rasti Lietuvos miškuose ir kur tautiečiai jų ieško?
Socialiniuose tinkluose grybautojus vienijančiose grupėse jau gausu įrašų, kuriuose lietuviai dalijasi įspūdingais laimikiais.
REKLAMA
REKLAMA
Iš miško Lietuvoje Vilma parsinešė kibirą voveraičių: štai kur rado
Gyventojai jau dalinasi šių metų pirmųjų voveraičių nuotraukomis! Savo laimikiais džiaugiasi ir Alytaus rajone gyvenanti Vilma, grybavusi Dzūkijos miškuose.
„Kadangi grybavimas yra vienas iš mano pomėgių, tai pamačiusi, jog kolegos grybautojai grupėse socialiniuose tinkluose kelia pirmąsias „žvalgybos“ nuotraukas, susigundžiau ir aš trumpam patikrinti sau žinomas vietas. Kaipgi dzūkaitė be grybų!“ – pasakojo Vilma.
Iš miško Vytautas voveraites tempia kibirais net žiemą: kiti negali patikėti
Sunku patikėti, tačiau 65 – erių Vytautas Bartaška Varėnos miškuose iki šiol randa šviežių voveraičių.
„Grybauju mažiausiai 50 metų. Turbūt jau ir užrištomis akimis grybus surasčiau“, – sako vyras. Jis ir pats stebisi, kad per paskutinį mėnesį iš viso prisirinko apie 20 kilogramų voveraičių.
„20 kilogramų – per gruodžio mėnesį ir dalį sausio. Sausio 19 dieną dar pririnkau apie du kilogramus. Grįžau po atostogų Kipre, galvoju, pasivaikščiosiu miške. Ogi dar grybų radau.
Atėjusi į mišką mažeikietė nustėro: negalėjo patikėti, ką mato savo akimis
Lietuviai vis dažniau pastebi gamtos anomalijų: vis vėliau pasirodantis sniegas, sakuros, pražydusios spalio pabaigoje, bei lapkritį pražydusios kriaušės – tik kelios iš jų. Vos prieš kelias dienas Mažeikiuose pasirodė dar vienas neįprastas reiškinys – moteris vaikščiodama miške rado voveraitę.
Nepaisant kelių žiemą augančių valgomų grybų rūšių, dažniausiai grybautojai savo grybavimo sezoną pabaigia spalio viduryje, maždaug tuo metu, kai pasirodo pirmosios šalnos.
Pasakė, kaip geriausia ruošti voveraites: skonis nustebins
Voveraičių šiuo metu galima rasti ne tik miškuose, bet ir ant prekystalių. Žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, jos kasmet yra vieni laukiamiausių grybų.
Tad nenuostabu, kad jos iškart susilaukia pirkėjų dėmesio, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Plauti voveraites ar neplauti?
Voveraitės ne tik skanu, bet ir sveika, atkreipia dėmesį parduotuvės tinklo daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
Neišmeskite grybų liekanų: nustebsite, kur pravers
Lietuviai vos pasirodžius pirmiesiems grybams ima plūsti į miškus, o šie šiemet vilioja ypatingai geru derliumi. Į pintines nugula patys įvairiausi grybai, tačiau patys populiariausi išlieka baravykai, raudonikiai ir voveraitės.
Ką žinoti einant į mišką grybauti, kaip ruošti laimikius, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir naudingi ir ar galima užsiauginti grybų savo kieme, naujienų portalui tv3.lt pasakojo grybų entuziastė Giedrė Svaldenytė-Pinot.
Algimantas per dieną surinko 230 baravykų: pasidalino patarimais, į ką atkreipti dėmesį
Du šimtai trisdešimt – tiek baravykų per dieną surinko ir savo asmeninį dienos rekordą pagerino varėniškis Algimantas. Vyras sako pastarosiomis dienomis Dzūkijos miškai pažėrė itin daug rudakepurių. Tiesa, dėl lietaus stokos dažną karališką grybą reikia palikti voverėms, mat šie sukirmijusiais kotais.
Prie dar vieno miško karaliaus klaupiasi Varėnos pašonėje gyvenantis ir čia pat grybauti išsiruošęs Algimantas.
Iš miško lietuviai grybus neša kibirais: atskleidė, kur randa
Grybautojai socialinio tinklo grupėse dalinasi nuotraukomis, su kokiais laimikiais jie grįžta iš miško. Grybų jie iš miško namo parsineša vienas už kitą daugiau, o pagrindiniai grybai, kuriuos šiuo metu randa yra voveraitės.
Pajūryje gyvenantis grybautojas Stasys Gaudinskas iš miško, esančio Klaipėdos rajone grįžo su pilna pintine voveraičių, o grybų ilgai ieškoti nereikėjo – visus surinko vos per valandą.
Taip pat pajūryje gyvenanti Eglė tikina atskleidžia, kad su vyru grybauja labai dažnai.
Atskleidė, kur ieškoti voveraičių: grįšite pilnomis pintinėmis
Voveraitės išsiskiria iš visų grybų ne tik savo ryškia geltonai-oranžine spalva, bet ir ypatinga forma. Kai voveraitės yra mažos, jos atrodo beveik taip pat, kaip ir kiti jauni grybai: išgaubta kepurėlė ant storo kotelio. Tačiau grybui augant kepurėlė išsitiesia, pasvyra į vidų ir suformuoja tarsi piltuvėlį gražiais, banguotais kraštais.
Bene populiariausias patiekalas iš voveraičių, liaudiškai kartais dar vadinamų voveruškomis, yra voveraičių sriuba.
Mėgstate voveraites? Kurpienė jums siunčia žinią
Įsibėgėjus auksaspalvių voveraičių sezonui pasigirsta gurmanų kalbos, kad jos – tikras virtuvėje gimstančių šedevrų objektas. Ši tendencija pastebima ne tik Lietuvoje, kur neretai šie grybai vadinami nacionaliniu sezono delikatesu, bet ir visame pasaulyje.
Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šiemet voveraičių pirkėjai išsiilgę dvigubai – jų parduoda beveik du kartus daugiau nei pernai per pirmąsias prekybos savaites.
Šviežios voveraitės – jau ir parduotuvėse: kainuos beveik 4 kartus brangiau nei pievagrybiai
Prieš kelias savaites pirmosios pasirodžiusios miškuose, lietuviškos voveraitės jau parduodamos ir įprastose parduotuvėse, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Voveraitės yra vieni mėgstamiausių grybų, todėl stengiamės jų pasiūlyti kuo anksčiau. Natūralu, kad pirkėjams svarbu ne tik šviežumas, bet ir gera kaina, todėl kaip ir praėjusiais metais, pirmųjų lietuviškų voveraičių indelis kainuoja 4,49 euro“, – pranešime cituojama „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
Iš miško Robertas grįžo su 15 litrų grybų: išdavė, kur rado
Atėjus vasarai, miško gėrybių rinkimo mėgėjai jau gali džiaugtis pirmuoju grybų derliumi. Mūsų šalies miškuose grybautojai randa įvairių grybų rūšių – nuo voveraičių iki baravykų, raudonviršių ir lepšių. Šį sezoną grybautojai dalinasi savo sėkmingais radiniais ir pasakoja apie geriausias grybų rinkimo vietas.
Grybų jau galima rasti įvairiuose mūsų šalies kampeliuose.
Iš miško lietuviai grybus neša kibirais: atskleidė, kur randa
Miške pasirodžius pirmiesiems grybams, grybautojai plūsta į įvairius Lietuvos miškus. Grybavimo entuziastai neslepia – miško paklotėse pilna gėrybių, iš kurių galima paruošti skanią vakarienę.
Vilma Vereniūtė pasakoja, kad jau du kartus Varėnos rajone esančiuose miškuose rinko pirmąsias voveraites. Vilma juokauja, kad gėrybių kiekio net nesvėrė, nes tik grįžus iš miško, skubėjo paruošti vakarienę iš pririnktų grybų.
Iš miško Raimondas grįžo su kibiru voveraičių: turi slaptą vietelę
Sunku patikėti, bet antradienio vakarą, vos pusvalandžiui į mišką su žmona nuvykęs alytiškis Raimondas prisirinko 5 litrų dydžio kibiriuką voveraičių.
Tiesa, alytiškiui šis „lobis“ nebuvo labai netikėtas, nes grybais derlingą vietelę jis atrado prieš 5 metus.
„Tada, pamenu, Varėnos rajone neradau grybų, grįždamas link namų taip tiesiog sustojau miške, pavažiavau, pastebėjau jaunuolyną, kur berželių, ąžuoliukų, pušelių. Ir pasisekė. Radau vietą, tada prisirinkau visą kibirą.
Grybautojai randa pirmąsias voveraites: aiškėja, koks grybų sezonas laukia
O dabar džiugi žinia išsiilgusiems šviežių grybų: miškuose pasirodė pirmosios voveraitės, žmonės jau randa ir kitokių grybų, sako, net vasarinį baravyką pavyko aptikti. Patyrę grybautojai tikina, kad taip anksti išdygusių voveraičių dar neteko matyti ir jų rinkti gegužės mėnesį.
Tik štai bėda – miškuose labai sausa ir grybai neauga taip greitai, kaip norėtųsi.
Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Alytiškė Gražina su bičiule išsiruošė, kaip pačios sako, į grybų žvalgybą.
Atėjusi į mišką Simona nustėro: to balandį dar nebuvo mačiusi
Lietuvos gamta šiemet krečia nematytus pokštus – dar neseniai mėgavomės vasariška šiluma, o vėliau iškrito sniegas. Stipriai sušilus orams miškuose pasirodė ir pirmieji grybai, tiesa, ne tik pavasariniai – aptiktos ir pirmosios voveraitės.
Balandžio 20 dieną į mišką Jurbarko rajone nustojus snigti briedžiukų išvykusi ieškoti Simona Juškevičiūtė nustebo radusi ne pavasarinių grybų, o iš tolo geltonuojančias voveraites.
Prieš Kalėdas miškuose pasipylė grybai: specialistai turi naudingų patarimų
DzūkIjos miškuose prieš Kalėdas kaip iš gausybės rago pasipylė grybai. Nors pasirinkimas jų menkesnis nei rudenį, bet varėniškis grybautojas juokauja, kad Kūčių stalui tikrai užteks. Ir nesvarbu, kad iš samanų galvas kelia tik voveraitės, dzūkų dar vadinamos lepeškomis.
Grybų žinovai išsiruošusius grybauti įspėja – iš samanų galima traukti tik tuos grybus, kurie yra sveiki ir nepakeitę spalvos. O štai minkštos ir slidžios voveraitės jau gali būti nuodingos.
Grybavimo sezonas pailgėjo, bet šių valgomų grybų žmonės nė nepažįsta
Grybautojų džiaugsmui – grybavimo sezoną miškuose ilgina po šalnų pradėjusios dygti tikrosios ir pilkosios žaliuokės, Panevėžio krašte vadinamos pilkutėmis. Ir nors grybautojai giria šių grybų skonį, kai kurie žmonės jų nė nepažįsta.
Šviežių grybų kvapas – štai kas gerai žinomą grybautoją vidury rudens vis dar vilioja į mišką. O radybomis mielai pasidžiaugia ant prekystalio Panevėžio turguje.
Gyventojai stebisi paskutiniais sezono grybais: pigesni nei anksčiau
Grybautojai iš Aukštaitijos sezoną baigia ne tuščiomis – pintinėse lepšės, žaliuokės, kazlėkai. Kam pasiseka – vieną kitą baravyką dar randa. Aukštaičiai džiūgauja, sezonas buvo puikus, tad ir prie pensijų žiemą bus iš ko prisidurti. Gera žinia ir pirkėjams – grybų kainos sumenko.
Ant prekystalio Panevėžio turguje grybautojas Vytautas išrikiavo bene paskutinio šį rudenį pasivaikščiojimo miške radybas. Sako – pranašauja šalčius ir sniegą, tad grybų sezoną teks baigti.
Grybų daugėja, tačiau kainos nedžiugina: „Kilogramas 20–22 eurai“
Prasidėjęs ruduo – tikras rojus grybų mėgėjams. Grybautojai sako, kad jau prasideda didysis grybų dygimas. O grybautojų pintinėse – gražuoliai baravykai, raudonikiai.
Panevėžietis Vytautas sako, kad įspūdingą laimikį pririnko per porą valandų, pasivaikščiojęs po Žaliąją girią Panevėžio rajone.
„Vaizdelis jau geresnis, žymiai geresnis vaizdelis, kaip sakant, širdis džiaugiasi. Drėgmės yra, šilumos yra, grybas susiformuoja ir lenda“, – sako grybautojas.
Už dėžutę ūmėdžių Vytautas prašo 3 eurų.
Aušra iš miško grįžo pilnomis pintinėmis grybų: atskleidė sėkmės vietą
Lietuviai – tikri grybavimo mylėtojai, kiekvienais metais nekantriai laukiantys, kada gi pradės dygti grybai. Lietuvos miškuose jų jau yra ir kai kuriuose visai nemažai, tik vieniems jų rasti nepasiseka, o kiti grįžta pilnomis pintinėmis. Štai, Aušra iš miško parsinešė nemenką kiekį voveraičių.
Alytaus rajone įsikūrusi moteris grybauti patraukė į Varėną ir pasigailėti neteko – rado įspūdingą laimikį. Ji pasakoja, kad šiemet grybauti išsiruošė jau trečią kartą.
Parduotuvėse jau pardavinėja lietuviškas voveraites – prašo 22,45 euro už kilogramą
Dėl gana sausos vasaros pradžios mėgstami lietuviški grybai pradėjo dygti kiek vėliau nei įprastai. Tačiau jų jau galima rasti prekybos tinklų parduotuvėse.
„Lietuviškos voveraitės pirkėjų ypač laukiamos – jas mėgsta net tie žmonės, kurie paprastai nemėgsta grybų skonio. Įprastai jomis prekiauti pradedame liepos mėnesį, o jų paklausa piką pasiekia rugpjūtį.
Šiemet jų sezonas neskubėjo prasidėti, tad šie grybai išsiilgti kaip niekad.
Atėję į mišką Vilma su vyru trynė rankomis: parodė įspūdingą laimikį
Į miškus ieškoti grybų jau traukiantys lietuviai grįžta su įspūdingais laimikiais. Savo laimikį parodė ir Dzūkijoje grybavusi Vilma Vereniūtė-Remeikienė – į pintinę nugulė nemažas kiekis voveraičių.
Vilma pasakoja, kad grybauti mėgsta nuo pat vaikystės – buvimas miške ir grybavimas jai yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas ir pramoga. Tad pasiėmę pintinę kartu su vyru jie iškeliavo į mišką ieškoti grybų.
Atėjusi į mišką Rasa negalėjo patikėti, ką mato: laimikio pavydėtų ne vienas
Į mišką Druskininkuose išėjusi Rasa Baublytė ir vėl erzina grybautojus demonstruodama socialiniuose tinkluose rastą laimikį. Prieš kelias dienas daugiau nei 5 kilogramus radusi voveraičių, vakar Rasa šių grybų rado kiek daugiau nei 2 kilogramus.
Vakar išėjusi į mišką Druskininkuose Rasa ir vėl pririnko du kibirėlius voveraičių. Pasiteiravus, kiek svėrė toks laimikis, moteris pasakojo, kad kiek daugiau nei 2 kilogramus.
Tačiau rastų grybų Rasa sau nepasiliko.
Iš miško Rasa grįžo su pavydėtinu laimikiu: atskleidė, kur rado
Nors dauguma grybautojų skundžiasi, kad miškuose dėl sausros grybų nė su žiburių nerasi, arba jeigu jų ir yra, šie visi – sukirmiję, tačiau Varėnos rajone grybavusi Rasa Baublytė džiaugiasi puikiu laimikiu. Išėjusi į mišką moteris grįžo namo su visa pintine grybų.
Perlojoje grybavusi Rasa tv3.lt pasakoja, kad jos pintinėje – 5 kilogramai 300 gramų voveraičių ir vienas raudonikis. „Sausa, bet pavyko rasti“, – teigia ji.
Voveraičių mėgėjams – kainų šokas: „Nenormaliai brangiai prašo, dvigubai daugiau nei pernai“
Socialiniuose tinkluose grybautojai jau džiaugiasi pirmaisiais raudonikiais, lepšiukais ar vienu kitu gražuoliu baravyku. O ant prekystalių kol kas tik voveraitės. Ir jų, grybautojai teigia, kad reikia lyg su žiburiu ieškoti. Už litrą pirmųjų voveraičių, pavyzdžiui, Panevėžio turguje grybautojai prašo 9 ar 10 eurų.
Už puslitrį voveraičių panevėžietė grybautoja prašo 5 eurų, o litrą parduoda po 9. Ir tokia kaina pirkėjų neatbaido.
„Žmonės sako, kad pinigų neturi, pasirodo, turi.
Varėniškė drebina internetą: iš miško grįžo su 55 kg voveraičių
Grybų karaliene tituluojama 54-erių Ramunė Verbickienė iš Perlojos kaimo, Varėnos rajono, nenustoja stebinti kitų užkietėjusių grybautojų ir pačios savęs. Štai neseniai moteris iš miško grįžo nešina 55 kilogramais voveraičių – tai naujas varėniškės rekordas.
Naujienų portalui tv3.lt moteris pasakoja tokį laimikį radusi rugpjūčio 8 dieną. Į mišką moteris patraukė dar prieš 5 valandą, o apie 16.30 valandą jau grįžo su pilnomis pintinėmis.
Grybų kainos siutina dzūkus: „Žmonės nenori grybauti, neapsimoka“
Gausus grybų derlius džiugina lietuvius, ypač voveraičių šiemet gausu kaip reta. Visuose šalies regionuose žmonės renka grybus ne tik sau, bet ir neša į supirktuves. Grybų daug, bet dzūkai ožiuojasi ir sako, kad šiuo metu nelabai apsimoka grybauti pardavimui.
Netenkina kaina, pyksta grybautojai ir prognozuoja liūdną ateitį – grybų daug, tik ar bus kam rinkti.
Varėnoje gyvenanti Agnė į miško gėrybių supirktuvę atneša maišą voveraičių. Netruko tiek surinkti: Dzūkijos miškai – pilni grybų.
Voveraičių verslą trikdo infliacija, sankcijos Rusijai ir Baltarusijai
Grybų perdirbėjų veiklą Lietuvoje šiemet sutrikdė ne tik infliacija, bet ir pašliję santykiai su Rusija ir Baltarusija. Perdirbėjai sako, kad rusiškų ir baltarusiškų voveraičių įsigijimai vyksta, tačiau lėtai, nes stringa logistika, atsiskaitymai, kai kurios įmonės ir voveraičių, ir mėlynių ieško kitose šalyse.
„Prekybos su Rytais tėra 20 proc.
Dzūkijos miškuose – voveraičių gausa: prirenka ir po 20 kilogramų
Pusšimtis eurų per pusdienį. Tokiais uždarbiais gali džiaugtis dzūkai, kurie netingi ir keliauja į mišką grybauti. Šią vasarą dzūkai nesiskundžia: gamta nepašykštėjo voveraičių ir, panašu, kad pavyks neblogai uždirbti.
Tiesa, jau reikia lietaus, grybų dygimas kiek sustojo, bet sinoptikai žada kritulių. Tad voveraičių sezonas dar nesibaigs, o netrukus jau ir baravykai turėtų pasipilti.
Lazdijų rajone, Kapčiamiesčio grybų uogų supirktuvėje, klientų kol kas nedaug.
Patarė, kaip ruošti voveraites: apsilaižysite pirštus
Socialiniai tinklai jau mirga nuo grybautojų laimikių miškuose – pilnų pintinių voveraičių. Tiesa, grybauti galima ne tik miške. Voveraitės jau nuo birželio pabaigos vilioja ir parduotuvių lentynose.
Jų šiemet pirkėjai įsigijo net 25 proc. daugiau, palyginti su pernai, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. O biomedicinos mokslų daktarė pasakoja, kodėl šiuos grybus verta įtraukti į mitybos racioną ir kaip teisingai juos apdoroti, kad neprarastų naudingųjų savybių.
Pasakė, kaip geriausia ruošti voveraites: skonis nustebins
Miškuose jau galima rasti daugybę vertingų gėrybių, tame tarpe ir kvapnių bei skanių voveraičių. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, voveraitės, kaip ir kiti grybai, yra maistingas ir mažai kaloringas produktas, turintis vitaminų bei mikroelementų.
Sezono metu voveraitės puikiai papildys valgiaraštį, o ruošiant vasaros atsargas žiemai šių grybų vertėtų tiek užsišaldyti, tiek prisidžiovinti.
Parduotuvėse – pirmosios voveraitės: pasakė, kiek teks už jas pakloti
Įsibėgėjus vasarai galime pasilepinti ne tik įvairiausiomis sodo ir daržo gėrybėmis, bet ir grybais, kurių pirmas derlius jau pasirodė ir parduotuvėse. Grybavimo asociacijos įkūrėjas ir pasaulio čempionas Vytenis Daugudis sako, kad tam tikrose vietose jau galima rasti voveraičių, be to, su išsiruošusiais jų ieškoti jis pasidalijo ir keliais patarimais, kuo privalu pasirūpinti ruošiantis į mišką, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pavėlavęs, tačiau tikrasis grybų sezonas prasidėjo: pasirodė pirmosios voveraitės
Pavėlavęs, tačiau tikrasis grybų sezonas prasidėjo. Miškuose pasirodė pirmosios voveraitės. Grybai vis dar nedrąsiai lenda iš žemės – trūksta šilumos. Grybavimo sezonas šiemet vėluoja dviem trim savaitėmis. Tačiau užėjus gerą vietą – gardžiai vakarienei jau tikrai galima pasirinkti.
Alytaus rajono, Makniūnų kaimo gyventoja Danguolė Muzikevičienė atvažiavo patikrinti savo vietų: miške, netoli Makniūnų kaimo, daugybę metų dygsta voveraitės. Tiesa, tik tam tikruose plotuose.
Receptas. Makaronų sriuba su voveraitėmis
INGREDIENTAI: šiek tiek bulvių šiek tiek porų šiek tiek vištiena šiek tiek makaronų šiek tiek voveraičių šiek tiek prieskonių PARUOŠIMO BŪDAS: Išvirti iš vištos sultinį. Mėsą išimti, o į sultinį sudėti supjaustytas bulves, makaronus ir voveraites, apkepintas svieste. Baigiant virti sudėti supjaustytus porus ir mėsos gabaliukus. Paprasta ir skanu.
Receptas. Makaronai su paukštiena
INGREDIENTAI: 2 česnakų 500 gramų kalakutienos šlaunelėmis (ketvirčio storoji dalis) 200 mililitrų pieno šiek tiek makaronų (spageti) 500 mililitrų voveraičių 50 gramų pieno šiek tiek aliejaus 150 mililitrų grietinės šiek tiek čili pipirų (pipiriukas) PARUOŠIMO BŪDAS: Kalakuto mėsą atskiriame nuo kaulų, supjaustome nedideliais gabaliukais ar juostelėmis.
Receptas. Balandėliai kitaip
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto baklažanų 1 česnakų šiek tiek juodųjų pipirų 1 vienetas kopūstų 1 vienetas morkų 0.5 vieneto paprikų (geltona) šiek tiek pomidorų pastos 200 gramų ryžių 1 vienetas svogūnų 1 kilogramas kiaulės faršo (maišytas su jautienos) 1 sauja voveraičių šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai sviesto 50 gramų cukinijos 5 vienetai sparaginių pupelių (ankštys) PARUOŠIMO BŪDAS: Garnyrui: Bulvės Padažui: ...
Receptas. Karštos troškintos voveraitės
INGREDIENTAI: 1 vienetas morkų šiek tiek petražolių 1 vienetas porų 1 vienetas salierų 500 gramų voveraičių šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai sviesto 1.5 stiklinės sultinio (mėsos) PARUOŠIMO BŪDAS: Nuvalyti ir pasūdytame vandenyje išvirti grybai nuvarvinami. Sudedami į puodą kartu su sviestu, supjaustytomis daržovėmis ir mėsos sultiniu. Troškinami 30 min. Vėliau pagal skonį pasūdomi ir tiekiant puošiami petražolių lapeliais. Skanaus.
Receptas. Įdaryta cukinija
INGREDIENTAI: 1 vienetas cukinijos (nedidelė) 1 vienetas svogūnų 1 vienetas pomidorų pastos 50 gramų sviesto 150 gramų voveraičių (virtos) 50 gramų sūris (fernmenis) Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Nuplautą cukiniją perpjaukite pusiau išilgai ir šaukštu išimkite sėklalizdį. Svogūną susmulkinkite. Pomidorą perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite.
Receptas. Voveraičių sriuba
INGREDIENTAI: 300 gramų voveraičių 6 vienetai bulvių 2 litrai vandens 70 gramų lašinių (sūdyti) 2 galvos svogūnų šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 45 min. Porcijų skaičius: 8 PARUOŠIMO BŪDAS: Sriubas verdu daugiafunkciniame puode. Bulves nuskusti ir supjaustyti kubeliais, voveraites nuplauti, stambiai supjaustyti.
Receptas. Skanios voveraitės
INGREDIENTAI: 3/5 stiklinės ryžių 1 vienetas svogūnų 1 stiklinė voveraičių (šaldytos) 3/4 stiklinės grietinėlės šiek tiek kiaulės šoninės (šviežia) šiek tiek prieskonių (Vegeta) PARUOŠIMO BŪDAS: Prieš pradėdami kepti voveraites, užkaiskite puodą ryžiams ir virkite juos įprastai, kaip nurodyta ant jūsų naudojamų ryžių pakuotės. Keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą šoninę, paskui dėkite susmulkintą svogūną, kai jis suminkštėja - voveraites.