spanguolės
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „spanguolės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „spanguolės“.
Šią uogą vadina aukso gysla organizmui: ragina prisirinkti
Spanguolė – vadinama laumių uoga, šiaurės citrina, gervių uoga. Kaip gražiai legendoje pasakojama, jog „ant samanų kilimo laumės pamiršo karolius iš rubino – raudonojo brangakmenio. Tie karoliai buvo užburti ir pavirto spanguolėmis – laumių uogomis“.
Kadangi kiekvieną pavasarį spanguolės išleidžia mažus, rausvus kūgio formos žiedus, primenančius gervės galvą ir kaklą, dar jos vadinamos gervių uogomis.
2 dienas leis uogauti populiariame Lietuvos rezervate: nepraleiskite progos
Žuvinto biosferos rezervato apylinkėse gyvenantys asmenys galės pasinaudoti proga uogauti rezervate – tai bus galima padaryti rugsėjo 7-8 dienomis.
Kaip praneša Žuvinto biosferos rezervatas, šia galimybe galės pasinaudoti tik tam tikruose kaimuose gyvenamąją vietą deklaravę asmenys.
Dvi dienas rezervate bus galima uogauti, bet ne visiems
Spanguoliauti bus galima dvi dienas, šviesiuoju paros metu iki 17 val.
Spanguolės augs it pašėlusios: štai ką reikia padaryti
Spanguolė (lot. Oxycoccus) priklauso erikinių (lot. Ericaceae) augalų šeimai. Yra kilusi iš Šiaurės Amerikos. Natūraliai auga užpelkėjusiose, durpingose vietovėse, atviruose pelkynuose. Savaime gamtoje auga paprastoji spanguolė (lot. Vaccinium oxycoccus) ir smulkiauogė spanguolė (lot. Vaccinium microcarpon), kuri laikoma paprastosios spanguolės porūšiu.
Spanguolės yra daugiamečiai, visžaliai, žemaūgiai augalai.
Žiemą ne tik peršalimas, bet ir šlapimo pūslės uždegimas: ką daryti, kai vaistai nepadeda?
Šlapimo pūslės uždegimą, dar kitaip vadinamą cistitu, dažnu atveju sukelia bakterijos, tačiau žiemą juo susirgti galima paprasčiausiai peršalus kojas, pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Fausta Barisevičienė. Ji dalinasi naudingais praktiniais patarimais, kurie palengvins šlapimo pūslės uždegimo skausmus ir padės greičiau pasijusti gerai.
Atskleidė skaniausią sūdytos lašišos receptą: apsilaižysite pirštelius
Nustebinkite savo šeimą nepakartojamo skonio patiekalais – sūdyta lašiša su krienų majonezo padažu ir šokoladiniais amaretti sausainiais su spanguolėmis. Kaip žingsnis po žingsnio paruošti šiuos gardžius patiekalus, pamatysite jau šį šeštadienį TV3 laidoje „Gardu gardu“.
Šie patiekalai puikiai tiks savaitgaliui ar kiekvienai dienai – juos su malonumu valgys visa šeima.
Šį produktą vadina „Dievų vaisiumi“: ragina valgyti dažniau
Rudens pabaiga – jau tas metas, kai vis dažniau atidaromi vasarą paruošti raugintų, marinuotų gėrybių stiklainiai. Tačiau lapkritį dar netrūksta ir šviežių vaisių bei daržovių, kuriomis pasimėgauti vertėtų nepraleisti progos.
Kaip pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, renkantis būtent sezoninius šviežius vaisius nauda bus keleriopa: gėrybės bus pačios skaniausios, naudingiausios sveikatai ir pigiausios.
LSMU mokslininkės sukūrė guminukus peršalimo ligoms gydyti: patinka net vaikams
Prasideda peršalimo sezonas, tad daugėja žmonių, kuriuos kamuoja sloga ir kosulys. Suaugusieji gydydamiesi griebiasi vaistų ar žolinių preparatų, bet vaikams sugirdyti juos sudėtinga. Tad Sveikatos mokslų universiteto mokslininkės kuria guminukus nuo peršalimo.
Žinoma, juos galės vartoti ir suaugusieji. Šie guminukai, paskaninti čiobrelių, spanguolių ar svarainių sirupu, palengvina peršalimo simptomus.
Miško gėrybes dabar – tik imk ir rink: štai, kas stiprina imunitetą
Prasidedant peršalimo ligų sezonui dalis lietuvių ima galvoti kaip sustiprinti imunitetą ir atsigręžia į rudenines miško gėrybes. Sveikatos specialistai pritaria – pavyzdžiui, spanguolėse, bruknėse ar šaltalankiuose vitamino C daugiau nei citrinose. O šis vitaminas, anot specialistų, itin svarbus stiprinant imunitetą ir saugantis nuo rudeninių ligų.
Pensininkė Onutė nusipirko kelis litrus bruknių. Sako, kad užtektų visai žiemai, vėliau pirks dar kelis litrus. Žiemai senjorė bruknes šaldo.
3 produktai paveikia vyrų spermos skonį: kiti to nežino
Visiems bent kartą gyvenime yra tekę pagalvoti: „Koks yra spermos skonis?“. Partneriai nebūtinai garsiai pasako, koks jis, todėl daugeliui vyrų kyla vienas klausimas – ar įmanoma pakeisti spermos skonį? Pasirodo, trys produktai gali padėti tai padaryti.
Tikriausiai ne kartą girdėjote apie ananasus, kad šie pakeičia spermos skonį. Na, pasirodo, tai iš tiesų gali būti tiesa.
Gyventojai švenčių stalui ieško džiovintų baravykų: 200–250 eurų kilogramas
Ant šventinio stalo – auksiniai baravykai. Taip žmonės juokauja pamatę džiovintų grybų kainas prekyvietėse. Kilogramas baravykų kainuoja nuo pusantro iki kone pustrečio šimto euro.
O grybautojai atkerta, kad šiemet grybų mažai, o ir sudžiovinti juos tapo gerokai brangiau išaugus elektros kainoms. Tačiau ir brangius baravykus artėjant šventėms žmonės šluoja nuo prekystalių.
REKLAMA
REKLAMA
Užklupo šlapimo pūslės uždegimas? Vaistininkė patarė, kas padės greičiau pasveikti
Šlapimo pūslės uždegimą, dar kitaip vadinamą cistitu, dažnu atveju sukelia bakterijos, tačiau žiemą juo susirgti galima paprasčiausiai peršalus kojas, pasakoja farmacininkė Fausta Barisevičienė. Ji dalinasi naudingais praktiniais patarimais, kurie palengvins šlapimo pūslės uždegimo skausmus ir padės greičiau pasijusti gerai.
Prasidėjo spanguolių ir bruknių sezonas: specialistai atskleidė – lietuviai daro vieną esminę klaidą
Grybų miškai šį rudenį kol kas šykšti, užtat raudonuoja spanguolės ir bruknės. Sezonas tik prasidėjo, o uogautojai sako, kad nurinktos dar ir neprisirpusios. Neradę grybų, žmonės neša iš miško spanguoles ir bruknes. Dauguma žino apie šių uogų naudą mūsų sveikatai, mitybos specialistai irgi ragina prisirinkti jų ir reguliariai valgyti. Bet, sako, kad lietuviai daro vieną esminę klaidą.
Varėnos rajone, netoli Merkinės, pakelėje miško gėrybėmis prekiauja Kęstutis.
Šias uogas vadina aukso gysla organizmui: skubėkite prisirinkti
Netrukus prasidės kone ilgiausiai išsilaikančių uogų – spanguolių – sezonas. Rugpjūčio pabaigoje derančios rūgščios uogos yra vienintelės, kurių galima įsigyti šviežių net žiemą. Kuo naudingos spanguolės, o kam jų vartoti reikėtų saikingai, pataria gydytoja dietologė.
Šios uogos – aukso gysla organizmui: nauda neišmatuojama
Daugelis vasarą mėgsta pasigardžiuoti braškėmis ar kitomis raudonomis uogomis, tačiau retas žino, kokią naudą jos teikia organizmui.
Naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad raudonose uogose gausu vitaminų, jose taip pat pilna sveikatai naudingų medžiagų, rašo mirror.co.uk.
Įvairių naudingų medžiagų yra tiek daug, kad jų vartojimas gali sumažinti riziką susirgti įvairiomis ligomis, įskaitant nutukimą, diabetą, kataraktą, vėžį, širdies ligas, insultą ir hipertenziją.
Receptas. Vaniliniai keksiukai su spanguolėmis
INGREDIENTAI: 150 cukraus 150 sviesto 250 miltai 3 vienetai kiaušinių 2 valgomieji šaukštai grietinės 1 arbatinis šaukštelis vanilės ((esencija)) 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių 2 saujos spanguolių Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 5 PARUOŠIMO BŪDAS: Kambario temperatūros sviestą išsukti iki vientisos masės su cukrumi. Kiaušinius išplakti, supilti į sviesto masę, įdėti grietinę, viską išmaišyti.
Receptas. Jautienos kukulaičiai su spanguolių padažu
INGREDIENTAI: šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek spanguolių (šaldytos/šviežios) 0.5 stiklinės svogūnų (smulkinti) 750 gramų jautienos faršo 2 vienetai kiaušinių 0.5 stiklinės džiūvesėlių (malti) šiek tiek druskos šiek tiek prieskonių (jautienai) 1 stiklinė džemo (spanguolių) 0.5 stiklinės padažo (čili) PARUOŠIMO BŪDAS: Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
Receptas. Varškės rutuliukai su staigmena viduje
INGREDIENTAI: 50 gramų aguonų 100 gramų alyvuogių (įdarytos citrinomis arba paprastos) 50 gramų migdolų 50 gramų saulėgrąžų 50 gramų spanguolių (džiovintos) 100 gramų varškės šiek tiek druskos 50 gramų sezamo sėklų PARUOŠIMO BŪDAS: 1. Varškę sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės, įberkite žiupsnelį druskos. 2. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus.
Receptas. Obuolienė su spanguolėm
INGREDIENTAI: 1 kilogramas cukraus 3 kilogramai obuolių 1 stiklinė spanguolių PARUOŠIMO BŪDAS: Obuolius nulupkit, išimkit sėklides ir supjaustykit. Į puodq įpilkit 0,5 stiklinės vandens , sudėkit obuolius ir virkit dažnokai maišydami, kad neprisviltų. Virti reikia maždaug 0,5 val, baigiant virti supilkit išspaustas spanguolių sultis. Sudėkit į stiklainius ir uždarykit dangteliais.
Receptas. Nekeptas kepenų paštetas
INGREDIENTAI: šiek tiek citrinų šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek petražolių 0.5 stiklinės spanguolių (sultys) 800 gramų jautienos kepenų (arba veršio) šiek tiek druskos 2.5 valgomojo šaukšto sviesto (tirpintas) 3 stiklinės grietinės (plakta) 1 valgomasis šaukštas želatinos PARUOŠIMO BŪDAS: Kepenys supjaustomos, pakepinamos svieste ir 4 kartus sumalamos.
Receptas. Spanguoliniai koldūnai
INGREDIENTAI: 40 gramų cukraus 10 gramų krakmolo 450 gramų spanguolių (arba kitokios Jūsų mėgstamos uogos) 2 vienetai kiaušinių 3 stiklinės kvietinių miltų 100 mililitrų vandens (arba pienas) 3 gramai druskos šiek tiek mėtų 10 gramų vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Į platų dubenį įmuškite kiaušinius ir juos išplakite. Miltus paberkite ant stalo, jų viduryje padarykite duobutę.
Receptas. Spanguolių putėsis
INGREDIENTAI: 120 gramų cukraus 60 gramų medaus 200 gramų spanguolių 60 gramų manų kruopų 450 mililitrų vandens PARUOŠIMO BŪDAS: Perrinktas, gerai nuplautas ir nusausintas spanguoles sumalkime, išspauskime sultis ir padėkime šaltai. Likusius uogų tirščius užpilkime verdančiu vandeniu, dėkime ant ugnies, užvirinkime, sumažinkime ugnį ir virkime 5 minutes. Nuovirą perkoškime per marlę, įdėkime medų ir jį išmaišykime, kad ištirptų.
Receptas. Pyragas "Žiemos stebuklas"
INGREDIENTAI: 3 vienetai citrinų 400 gramų cukraus šiek tiek spanguolių (papuošimui) 2 vienetai kiaušinių 2 vienetai kiaušinių (tryniai) 500 gramų sausainių ("Gaidelis") šiek tiek pieniško šokolado (papuošimui) 700 gramų varškės 300 gramų sviesto 300 gramų razinų 200 gramų riešutų 1 vienetas vaflių (lakštais) PARUOŠIMO BŪDAS: Minkštą sviestą išsukti su kiaušiniais, cukrumi iki purios masės.
Receptas. Spanguolių, apelsinų ir pekano riešutų duona
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas apelsinų (žievelė, tarkuota) 1 stiklinė cukraus 1/4 stiklinės margarino 0.5 stiklinės pekanų riešutų (kapoti) 1 stiklinė spanguolių (šviežios/šaldytos, kapotos) 1 vienetas kiaušinių 2 stiklinės kvietinių miltų 1 ir 1/5 stiklinės apelsinų sulčių (šviežios) 1 arbatinis šaukštelis druskos 0.5 valgomojo šaukšto kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir ...
Receptas. Suflė "Švelnumas"
INGREDIENTAI: 0.5 stiklinės cukraus pudros 3 valgomieji šaukštai krakmolo (bulvių) 50 gramų spanguolių 5 vienetai kiaušinių (baltymai) 2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų 2 stiklinės pieno (riebus) 50 gramų sviesto šiek tiek vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Sumaišyti pieną, sviestą, krakmolą ir miltus su vaniliniu cukrumi. Užvirinti. Baltymus suplakti iki putų. Atvėsintą pieno mišinį sumaišyti su cukraus pudra ir baltymais.
Receptas. Spanguolių saldainiukai
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus pudros šiek tiek spanguolių Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Nuplautas šlapias spanguolių uogas apibarstyti ir apvolioti cukraus pudroje, kad susidarytų cukraus apvalkalas. Atsargiai, nelabai karštoje orkaitėje ar prie radiatoriaus uogeles padžiovinti.
Receptas. Pyragas "2 in 1"
INGREDIENTAI: 1.5 stiklinės miltai 1 stiklinė cukraus 3 vienetai kiaušinių 2 vienetai obuolių 200 gramų grietinės 1 arbatinis šaukštelis sodos 50 mililitrų aliejaus šiek tiek spanguolių šiek tiek cinamono Paruošimo laikas: Apie 5 min. Porcijų skaičius: 12 PARUOŠIMO BŪDAS: Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis ir apiberti cinamonu. Grietinę sumaišyti su soda. Kiaušinius išplakti su cukrumi, pilti grietinę.
Receptas. Varškės pyragas su spanguolėmis
INGREDIENTAI: 1 kilogramas varškės ( (9 proc. riebumo) ) 7 vienetai kiaušinių 15 valgomųjų šaukštų manų kruopų 200 mililitrų pieno 5 valgomieji šaukštai cukraus 1 valgomasis šaukštas vanilinio cukraus 100 gramų spanguolių ( (džiovintos) ) Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 10 PARUOŠIMO BŪDAS: Manus supilti į dubenėlį ir užpilti pienu bei palikti 10-15 brinkti, kol pasidarys košelė.
Receptas. Agurkų suktinukai su varške
INGREDIENTAI: 4 vienetai agurkų šiek tiek krapų šiek tiek spanguolių 1 sauja svogūnų (laiškai) 200 gramų varškės 0.5 valgomojo šaukšto druskos 100 gramų grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Agurkus supjaustyti plonomis juostelėmis, sudėti ant lėkštės ir apibarstyti druska. Supjaustyti krapus ir svogūnų laiškus. Varškę ištrinti su grietine, pasūdyti, sudėti žalumynus ir išmaišyti. Agurkų juosteles nusausinti popieriniu rankšluosčiu, įdaryti varške ir susukti.
Receptas. Glazūruota antiena su lazdyno riešutais, miško uogomis ir varškės kremu
INGREDIENTAI: 5 gabalai antienos (file) 1 sauja spanguolių 1 sauja žemuogių 1 sauja mėlinių 1 sauja lazdyno reišutų šiek tiek druskos šiek tiek pipirai 20 gramų brendžio Varškės kremui: 150 gramų varškės 2 valgomieji šaukštai grietinės Varškės kremas: 1 arbatinis šaukštelis medaus 4 valgomieji šaukštai krapų (šakelės) šiek tiek česnakų šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Receptas. Vištiena su spanguolėmis
INGREDIENTAI: 3 valgomieji šaukštai cukraus pudros šiek tiek juodųjų pipirų (malti) 0.5 arbatinio šaukštelio krakmolo šiek tiek margarino 400 gramų spanguolių 1 vienetas svogūnų 800 gramų vištos filė šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai aliejaus 50 gramų sviesto 10 gramų sūris PARUOŠIMO BŪDAS: Vištieną supjaustyti gabalais, padaužyti, pasūdyti, apibarstyti pipirais ir palikti marinuotis šaldytuve 30 min.
Receptas. Pikantiškas spanguolių padažas prie mėsos
INGREDIENTAI: 1 vienetas cinamono (lazdelė) 150 gramų cukraus (rudasis) šiek tiek imbierų 350 gramų spanguolių 150 mililitrų vandens 0.5 arbatinio šaukštelio kvapiųjų pipirų (malti) 150 mililitrų obuolių acto PARUOŠIMO BŪDAS: Sudėkite visus ingredientus ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 min. Išimkite cinamono lazdelę ir imbierą. Supilti gautą padažą į dubenėlį. Vietoje vandens šiame padaže galima naudoti ir sultis.
Receptas. Senovinė spanguolių gaiva
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus 200 gramų spanguolių PARUOŠIMO BŪDAS: 200 g perrinktų bei gerai nuplautų spanguolių sumeskime 2-3 minutėms į verdantį vandenį (~3L), išgriebkime ir sutrinkime per sietą. Gautas sultis atidėkime, o tirščius supilkime atgal į vandenį ir dar 5-10 min. pavirinkime. Paskui iškoškime per dvigubą marlę, supilkime išspaustas spanguolių sultis ir pagal skonį pasaldinkime medumi arba cukrumi. Skanaus.
Receptas. Sausainiai su spanguolėmis
INGREDIENTAI: 1/3 stiklinės cukraus (naltasis) 1/3 stiklinės cukraus (rudasis) 0.5 stiklinės graikinių riešutų (smulkinti) 0.5 stiklinės spanguolių 1 ir 1/4 stiklinės kvietinių miltų 1 arbatinis šaukštelis sodos 0.5 arbatinio šaukštelio druskos 0.5 stiklinės avižinių dribsnių 0.5 stiklinės baltojo šokolado (smulkintas) PARUOŠIMO BŪDAS: Į paruoštą stiklainį sluoksniuoti: miltai, avižiniai dribsniai, soda, druska, rudasis cukrus, cukrus, džiovinto...
Receptas. Pyragas su varškės spanguolių riešutų įdaru
INGREDIENTAI: 500 gramų tešlos 300 gramų varškės 2 saujos spanguolių 2 saujelės riešutų 1 vienetas kiaušinių šiek tiek cukraus Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 5 PARUOŠIMO BŪDAS: Varškę sumaišome su kiaušiniųm spanguolemis, cukrumi, riešutais iki vientisos masės. 1/2 tešlos iškočiojame ir dedame į formą. Sudedam įdarą. Ant įdaro dedam likusios tešlos iškočiuotą lakštą, užspaudžiame kraštus Kepame orkaitėje 200`C apie 50 min. Skanaus.
Receptas. Sausučiai sveikučiai
INGREDIENTAI: 400 gramų kukurūzų dribsnių (sausi) 1 skardinė kondensuoto pieno šiek tiek spanguolių (džiovintos) šiek tiek saulėgrąžų šiek tiek riešutų šiek tiek sezamo sėklų Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 9 PARUOŠIMO BŪDAS: Visus ingredientus sumaišyti. Skardą iškloti kepimo popieriumi, šaukštu sudėti masę porcijomis. Kepti 200 °C apie 10-15 min. Kepimo trukmė priklauso nuo norimos iškeptų sausučių spalvos.
Receptas. Pyragas su apelsinais, riešutais ir spanguolėmis
INGREDIENTAI: 3 vienetai apelsinų 1 arbatinis šaukštelis cinamono (maltas) 3/4 stiklinės cukraus 0.5 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių (malti) 1/4 arbatinio šaukštelio muskato (maltas) 3/4 stiklinės spanguolių (džiovintos/šaldytos) 3 vienetai kiaušinių 1.5 stiklinės kvietinių miltų 3/4 stiklinės sviesto (minkštas) 0.5 stiklinės riešutų (grūsti) 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Įkaitinkite orkaitę iki 270 laipsnių ...
Receptas. Spanguolių uogienė su apelsinų marmeladu
INGREDIENTAI: 300 gramų apelsinų (marmeladas) 1 arbatinis šaukštelis cinamono 400 gramų cukraus 600 gramų spanguolių PARUOŠIMO BŪDAS: Kepimo formą ištepti sviestu, suberti spanguoles, cukrų ir cinamoną. Uždengti formą su folga ir pašauti į 180 laipsnių orkaitę 50-55 min. Karštą spanguolių masę sumaišyti su apelsinų marmeladu ir citrinos sultimis.
Receptas. Amerikietiškos kamut kruopų salotos
INGREDIENTAI: 0.5 stiklinės agurkų šiek tiek juodųjų pipirų 2 valgomieji šaukštai medaus 1 stiklinė spanguolių (džiovintos) 4 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus 4 stiklinės vandens 0.5 stiklinės feta sūrio šiek tiek druskos 3 valgomieji šaukštai sulčių (granatų) 1 stiklinė kruopų (kamut) PARUOŠIMO BŪDAS: Užvirkite vandenį. Tuomet sudėkite kamut kruopas. Virkite uždengę ant vidutinės ugnies 35-45 minutes ar kol vanduo bus sugertas.
Receptas. Vyniotinis su spanguoliniu kremu
INGREDIENTAI: 250 gramų cukraus 150 gramų spanguolių (šaldytos/šviežios) 4 vienetai kiaušinių 150 gramų kvietinių miltų 250 mililitrų grietinėlės (33-35 % riebumo) 10 gramų želatinos 10 gramų kepimo miltelių (arba 1 šaukštelis sodos) 8 gramai vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Suplakite kiaušinius su 150 g cukraus ir vaniliniu cukrumi (plakti apie 5 minutes). Pridėkite kepimo miltelių bei miltų ir gerai išmaišykite.
Receptas. Sveikuolių sausainiai pagal Martyną
INGREDIENTAI: 200 gramų avižų 50 gramų graikinių riešutų 50 gramų saulėgrąžų 50 gramų sezamo sėklų 50 gramų spanguolių (džiovintos) 1 stiklinė kiaušinių 1 stiklinė kvietinių miltų 100 gramų sviesto 50 gramų razinų 1 stiklinė fruktozės PARUOŠIMO BŪDAS: Sviestą ištirpiname, jį supilame į avižas ir atvėsiname. Kitame puode išplakame kiaušinius su fruktoze. Supilame grietinę ir išmaišome.
Receptas. Spanguolių biskvitas
INGREDIENTAI: 400 gramų cukraus 2 valgomieji šaukštai spanguolių (trintos) 12 vienetų kiaušinių 150 gramų kvietinių miltų PARUOŠIMO BŪDAS: Tryniai ištrinami su cukrumi iki purumo, trinant pamažu supilamos trintos spanguolės. Vėliau sudedami gerai išplakti baltymai, pabarstant juos miltais. Atsargiai išmaišyta tešla supilama į aliejumi išteptą formą ir kepama orkaitėje.
Receptas. Velykinė boba
INGREDIENTAI: 200 gramų cukraus pudros (glajui) 150 gramų cukraus (tešlai) 100 gramų spanguolių (šaldytos ar džiovintos, tešlai) 4 vienetai kiaušinių (tryniai, tešlai) 500 gramų kvietinių miltų (tešlai) 170 mililitrų pieno (tešlai) 150 gramų sviesto (tešlai) 150 gramų razinų (tešlai) 7 gramai mielių (sausos, tešlai) 15 gramų vermuto (arba romas, glajui) 50 gramų vermuto (arba romas, tešlai) PARUOŠIMO BŪDAS: Razinas prieš gerą valandą r...
Receptas. Mieliniai blynai su vaniliniu pudingu ir vaisiais
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas abrikosų (džiovinti) 2 vienetai bananų 2 valgomieji šaukštai cukraus (smulkus) 2 valgomieji šaukštai spanguolių (džiovintos) 3 vienetai kiaušinių 1 stiklinė kvietinių miltų 800 mililitrų pieno (šiltas) šiek tiek aliejaus ((kepimui)) 10 gramų mielių 100 gramų sūris (grietinėlės) 1 vienetas pudingo (vanilinis, pakelis) PARUOŠIMO BŪDAS: Miltai, 300 ml pieno, mielės ir kiaušiniai išmaišomi ir paliekami 1...
Receptas. Uogų šerbetas
INGREDIENTAI: šiek tiek mėlinių šiek tiek spanguolių (sultys) šiek tiek vyšnių šiek tiek žemuogių šiek tiek braškių PARUOŠIMO BŪDAS: Labai paprastas receptas kuriam reikia šiek tiek uogų (mėlynių, vyšnių, žemuogių, braškių ir t.t.) ir spanguolių sulčių. Uogas sutrinti arba sumalti, įpilti šiek tiek spanguolių sulčių. Aš nenaudojau cukraus, tai gavosi truputi rūgštokas, bet labai tinka karštą dieną.
Receptas. Gardus tinginys su graikiniais riešutais
INGREDIENTAI: 3 saujos graikinių riešutų 1 vienetas spanguolių (pakeliuose) 1 vienetas pieno (saldintas kondensuotas, indeliuose) 2 vienetai sausainių ("selga", pakeliuose) 150 gramų juodojo šokolado 100 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Sausainius susmulkinti, suberti šiek tiek susmulkintus graikinius riešutus, galima pagardinti džiovintomis spanguolėmis, ir išmaišyti. Puode maišant ištirpinti sviestą, šokoladą ir kondensuotą pieną.
Receptas. Punšas Helovynui
INGREDIENTAI: 3 vienetai apelsinų 2 litrai spanguolių (sultys) 1 litras apelsinų sulčių (atšaldytos) 200 mililitrų degtinės (atšaldyta) 100 mililitrų likerio (tinka "Curacao", "Cointreau" arba "Grand Marnier") PARUOŠIMO BŪDAS: Supjaustyti apelsinus plonais griežinėliais ir įdėti i kamerą (rekomenduojame raudonuosius apelsinus), kol sumaišysime likusius ingredientus.
Receptas. Sausainiai "Sveikuoliai"
INGREDIENTAI: šiek tiek avižinių dribsnių šiek tiek razinų šiek tiek slyvų (džiovintos) šiek tiek abrikosų (džiovinti) šiek tiek saulėgrąžų šiek tiek sezamo sėklų šiek tiek spanguolių (džiovintos) Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 12 PARUOŠIMO BŪDAS: Džiovintus vaisius supjaustome, suberiame saulėgrąžas, įberiame tiek avižinių dribsnių, kad iš masės galima būtų lipdyti sausainius.
Receptas. Spanguolių putėsiai
INGREDIENTAI: 7/10 stiklinės cukraus 1.5 stiklinės spanguolių 3 stiklinės vandens 1.5 valgomojo šaukšto želatinos PARUOŠIMO BŪDAS: Spanguolės išsunkiamos. Tirščiai užpilami vandeniu, pasaldinami, išverdami ir iškošiami. Į nuovirą supilamos sultys ir ištirpinta želatina. Jis atšaldomas ir šaltoje vietoje plakamas, kol virsta standžiomis putomis, jos sukrečiamos į formą. Tiekiamos išverstos į lėkštę.
Receptas. Lašišos skanėstas
INGREDIENTAI: 300 gramų lašišos filė 4 vienetai bulvių 100 mililitrų pieno 2 vienetai kivių 1 vienetas pastarnokų 2 valgomieji šaukštai žuvies prieskonių 1 saujelė spanguolių 1 žiupsnelis druskos Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Lašišos gabalėlius gausiai apipilame žolelių mišiniu, skirtu žuviai ir marinuojame 1 valandą folijoje. Kepame apie 20 minučių orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje.
Receptas. Saldi sriuba su spanguolėmis
INGREDIENTAI: 1 gramas cinamono 2 stiklinės cukraus 2 valgomieji šaukštai krakmolo (bulvių) 200 gramų spanguolių 1 litras vandens 4 valgomieji šaukštai grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Spanguoles nuplauti, išspausti sultis ir padėti į šaldytuvą. Spanguolių išspaudas užpilti vandeniu, užvirinti ir virti 4 min. Gautą nuovirą perkošti, sudėti cukrų, cinamoną, užvirinti. Krakmolą praskiesti nedideliu kiekiu vandens ir supilti į sriubą, užvirinti.