saldumynai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „saldumynai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „saldumynai“.
Auksinis patarimas smaližiams: štai, ką daryti suvalgius daug cukraus
Mėgstate saldumynus? TV3 laidos „Kviečiame daktarą“ vedėjas profesorius Alvydas Unikauskas turi jums blogų žinių – nesaikingas cukraus naudojimas gali sukelti daugybę sveikatos sutrikimų. Jeigu atsilaikyti pagundai nepavyko ir privalgėte daug saldumynų, A. Unikauskas pataria, kaip padėti organizmui atsigauti.
Tauragiškės želės tortai raibsta akyse: atskleidė, kaip pavyksta tokie šedevrai
Vieni tauragiškę Sandrą Krasauskaitę-Dabulskienę pažįsta kaip floristę, kiti vadina užkietėjusia grybautoja, o dar kiti tituluoja želės tortų, kuriuos ji pati vadina želiukai, karaliene. Jau dešimtį metų želės tortus margaspalvėmis gėlėmis puošiančios moters darbus išvydę žmonės neretai pasako, kad tokius meno kūrinius gaila net valgyti.
Pati Sandra, kalbėdama apie šį savo hobį, juokiasi, kad dešimt metų juos ne kuria, o žaidžia.
„Maxima“ šią savaitę tikisi didesnės saldumynų ir vėliavų paklausos
Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad per Valentino dieną populiariausiu pasimeilinimu keletą metų iš eilės lieka saldainiai „Raffaello“, o štai Vasario 16-ąją tautiečiai mini keldami vėliavas, mūvėdami tautines kojines ir lauždami šakočius. Pastarojo gardėsio Lietuvos valstybės atkūrimo dieną pirkėjai „Maximoje“ įsigyja net apie keturis kartus daugiau.
Vilnietė kuria neįtikėtinus tortus: vien pažiūrėjus raibsta akyse
Saldumynų fėja save vadinanti Indrė Vitkūnaitė iš tiesų daro stebuklus – į jos kepamus tortus ne tik norisi įstelbti žvilgsnį, tačiau ir pažinti jų skonį. Daugiausiai tortus vaikučiams kepanti konditerė juokiasi, kad kartu su jos verslu auga ir klientų vaikai, kurie savo svarbiausioms gyvenimo šventėms pasitiki Indrės gaminamų tortų magija.
Vilnietės kelionė konditerijos pasaulyje prasidėjo prieš daugiau nei aštuonerius metus.
Vilnietės tortai stebina ir visko mačiusius: sunku atitraukti akis
Apibūdinti frazę „nėra padėties be išeities“ puikiai galėtų Vilniuje gyvenanti dviejų vaikučių Godos ir Ugniaus mama Monika Jurgelevičienė (35). Už paskutinius turėtus 15 eurų moteris dukrelei pasiuvo žaislą, kuris vėliau tapo pirmojo verslo pradžia. Siuvusi žaislus vaikams bei puošusi moteris odiniais dirbiniais, o tuo pačiu kovodama ir su sveikatos problemomis, dabar Monika kepa įvairiausius saldumynus, pavadinusi juos sūnelio garbei, „Ugnius kepa“ vardu.
Labai traukia valgyti saldumynus? Pasakė, kodėl taip yra ir kaip su tuo kovoti
Saldainis prie kavos puodelio kartais skamba labai viliojančiai, tačiau neretas jų suvalgo ne vieną ir ne du. TV3 laidoje „Į sveikatą“ dietistė Vaida Krupienė paaiškino, kodėl kyla poreikis saldumynams ir kaip jį suvaldyti.
Dietistė aiškino, kad priežasčių gali būti labai daug, tačiau ji išskyrė kelias pagrindines.
„Taip gali būti dėl miego trūkumo, nekokybiško miego ar atsisakius valgyti pusryčius. Yra teorija, kad pusryčių nereikia valgyti, bet tada mitybą reikia keisti iš esmės.
Paryžiuje – šokolado mugė: pasižvalgykite į įspūdingus iš šokolado pagamintus papuošalus
Paryžiuje vyksta pati saldžiausia mugė pasaulyje – šokolado. Tačiau visų nuostabai ten galima ne tik pasmaližiauti, bet ir pasižvalgyti į įspūdingus iš šokolado pagamintus papuošalus bei aksesuarus.
Tai – ne Paryžiaus mados savaitė, o šokolado mugė. Ir ji čia prasideda išties įspūdingai. Podiumu žengia modeliai, kurių apdarai papuošti įvairiausiais šokolado skanėstais.
Taip, teisingai.
Vaikas dreba, kaip nori saldumynų? Profesorius Urbonas pasakė, ką daryti ir kodėl sultys nėra gėrimas
Nors parduotuvių lentynos pilnos įvairiausio jau pagaminto maisto, gydytojai ragina neskubėti tuo žavėtis. Jie primena, kad sveikiausias maistas – pagamintas namuose. Vis tik klaidinga manyti, kad reikėtų besąlygiškai vengti visko, kas saldu. Ypač vaikams gauti saldaus maisto yra būtina.
Vaikų gastroenterologas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius dr. Vaidotas Urbonas portalui tv3.lt papasakojo, kokio maisto šiukštu neturėtų būti namuose, ir ar vaikui galima duoti saldumynų.
Iš cikadų gamina saldainius: esą tai – ateities maistas
Dažnai pasmaguriauti saldumynais prie kavos saugodamas kūno linijas dažnas vengia. Tačiau Merilande Jungtinėse Valstijose dirbanti konditerė sugalvojo mažiau nuodėmingą būdą pasmaguriauti – smaližiams siūlo valgyti šokolade mirkytas cikadas. Purtytis nereikėtų – esą vabaluose esantys baltymai artimiausiais dešimtmečiais gali tapti ir pagrindiniu baltymų šaltiniu mūsų racione.
Legendinės grupės „Man-go“ atlikėjos talentas atima žadą: kiti negaili pagyrų
Klaipėdoje gyvenanti grupės „Man-go“ narė ir pedagoginės psichologijos specialistė Gabija Sruogiūtė-Stašienė artimuosius bei draugus stebina ne tik savo balsu, bet ir konditerijos šedevrais. Ir nors moteris juokauja, kad nemėgsta gaminti maisto, kai kalba pasisuka apie saldumynus – ji su mielu noru, turėdama laisvo laiko, sukiojasi virtuvėje, ir kepa burnoje tirpstančius tortus.
REKLAMA
REKLAMA
Žinomas Kauno plaukų stilistas įsiamžino saldžioje fotosesijoje: be kelnių liko per klaidą
Žinomas Kauno plaukų stilistas Karolis Murauskas visai neseniai įsiamžino jam neįprastoje fotosesijoje saldumynų tema. Ir nors iš tiesų Karolis saldumynų visuomet vengia, rezultatu liko patenkintas.
Tiesa, per netikėtą klaidą Karoliui kur kas teko pozuoti išvis… be kelnių.
Karolis pasakojo, kad kai kuriose nuotraukose be kelnių jis pozuoja neatsitiktinai. „Atvykęs į fotosesiją pastebėjau, kad bekeliaudamas nuo pakabos pamečiau kelnes.
Šio maisto šiukštu neduokite savo vaikams: gydytoja įspėja – jis sukelia vėžį
Specialistai teigia, kad savaitgaliniai vaikų palepinimai saldumynais, traškučiais ir gazuotais gaiviaisiais gėrimais ateityje gali turėti liūdnų pasekmių ir tapti tokių ligų kaip vėžio ar nervinės sistemos sutrikimų priežastimi. O dar blogiau, jeigu tokį maistą vaikas yra įpratęs gauti kada panorėjęs.
Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos gydytoja vaikų gastroenterologė, vaikų ligų gydytoja doc.
Vilnietė gydytoja rezidentė stebina aplinkinius: jos gamintus tortus laiko pasakiško skonio
Žiūrint į tortus, kuriuos gamina Vilniuje gyvenanti vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja rezidentė, tinklaraščio „Ir vėl sloga“ autorė Elena Bukauskienė, ne vienam nutįsta seilė. Tačiau jos gaminami tortai išsiskiria ne tik estetiška išvaizda, bet ir tirpstančiu burnoje skoniu.
Šiuo metu vaikučius auginanti moteris stengiasi po truputį grįžti į darbų ritmą po motinystės atostogų, todėl laiko kepiniams lieka vis mažiau.
Parodė, kaip vos per kelias minutes pasigaminti vaikų dievinamą tortiliją
Socialiniame tinkle „TikTok“ įkeltas moters vaizdo įrašas tapo tikra interneto sensacija. Patarimais, kaip gaminti namuose ir prižiūrėti vaikus, besidalijanti škotė parodė, kaip pasigaminti saldžią tortiliją per labai trumpą laiką.
Supjausčiusi tortiliją į ketvirčius, moteris juos pagardino šokoladiniu kremu, braškėmis ir mažais zefyriukais. Tuomet moteris ketvirčius sujungė į vieną trikampio formos tortiliją ir ja pradžiugino savo vaikus.
Pažvelgė į desertus kitaip: iš saldumynų sukūrė statinius
Ar norėtumėte suvalgyti Kauno paštą, o gal visą Čiurlionio muziejų? Gal skamba keistai, bet kodėl gi ne, jei šie unikalūs architektūriniai statiniai virsta desertais. Taip neįprastai į modernistinės architektūros pastatus nusprendė pažvelgti menininkai ir į pagalbą pasitelkė būsimuosius kulinarus.
Apie savo rankomis sukurtą saldų Kauno centrinį paštą pasakoja moksleivė Agnė.
Visą laiką šokoladą valgėte neteisingai: nedarykite šios klaidos
Tai, kaip valgote šokoladą, gali būti svarbiau, nei manote, rašoma dailystar.co.uk. Pasak eksperto, nevertėtų savo mėgstamiausios plytelės sušlamšti per kelias sekundes. Jei šokoladą valgysite lėtai ir ramiai, ši patirtis gali būti dar malonesnė.
Sarah Hartnett, dirbanti saldumynų ir šokolado konsultante, rekomenduoja prieš valgant šokoladą jį pauostyti.
„Femail“ ji sakė: „Šokoladas – tai patirtis ne vienai juslei, o kvapas atsakingas už daugiau nei 80% skonio.
Liūdnai nuotaikai tarkite sudie: prireiks vos šių produktų
Dažnai, kuomet užklumpa bloga nuotaika, įvairios problemos ar rūpesčiai, tarsi norime „suvalgyti“ visas šias negeras emocijas ir nuo parduotuvių lentynų šluojame įvairius saldėsius. Tuomet nė nepastebime kaip mūsų namuose atsirado tortas, kelios plytelės šokolado ar kibirėlis ledų.
Saldumynai tokiose situacijose traukia, nes juose gausu cukraus. Cukraus, kuris veikia kaip narkotikai.
Šarūnė atsisakė vieno žalingo ingrediento: negali atsidžiaugti nuolatine energija
Lietuviai vis dar suvartoja dvigubai daugiau cukraus nei rekomenduoja mitybos specialistai. Tačiau šalyje daugėja entuziastų, nusprendusių keisti savo mitybos įpročius ir suvis atsisakyti šio žalingo ingrediento. Tą padaryti jiems padeda socialiniuose tinkluose esančios grupės. Jose žmonės dalijasi kaip jiems pavyko įveikti priklausomybę nuo saldžios, tačiau vartojant be saiko – mirtį sėjančios pagundos.
„Energijos žymiai daugiau.
Karjerą baigęs Nowitzki šypsosi: priaugo daug svorio
Vienas geriausių visų laikų Europos krepšininkų, gyva Vokietijos krepšinio legenda ir buvęs Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) čempionas Dirkas Nowitzkis prieš kiek daugiau nei mėnesį baigė profesionalo karjerą. Vokietis ketvirtadienį krepšinio gerbėjams buvo pristatytas kaip trečiasis 2019-ųjų FIBA pasaulio čempionato Kinijoje ambasadorius. D. Nowitzkis tokiu būdu prisijungė prie dviejų NBA legendų, jau kiek anksčiau tapusių pasaulio pirmenybių „globėjais“ – Yao Mingo ir Kobe Bryanto.
Išbandė tinginį su mėgstamais sausainiais: vien bežiūrint tįsta seilės
Savaitgalį trokštate pasigaminti kažką saldaus ir gardaus? Tuomet išbandykite šį tinginio receptą, kuris tikrai nepaliks abejingų. Tinginiui reikės: „Oreo" sausainiai: 200 gramų; sutirštinas pienas: 200 gramų; sviestas: 50 gramų; baltas šokoladas: 50 gramų (nebūtinai). Gaminimas: „Oreo" sausainius sulaužome maždaug vidutinio dydžio gabaliukais. Dubenyje ištirpiname sviestą. Jam ištirpus supilame sutirštintą pieną, sudedame šokoladą bei viską kaitiname iki vientisos masės.
Nauja tendencija: saldumynuose lietuviai pradėjo vengti cukraus
Nors daugelis pasmaližiavimą linkęs vadinti nuodėme, tačiau bent retomis progomis save apdovanoti tikrai verta. Tiesa, palengva į parduotuvių vitrinas bei mūsų meniu braunasi vis sveikesni ir originalesni saldumynai. Konditerijos tendencijos pretenzingos – gausiai cukruotus gardumynus palengva išstumia sveikatai ir figūrai draugiški skanėstai.
Alinos kurtais tortais žavisi tūkstančiai: pamačius, atvimpa žandikaulis
Vilniuje gyvenanti Alina Demidova (27) juokauja, kad ji gyvena tikrame konditerijos pasaulyje. Po dukrelės gimimo susidomėjusi konditerija, dabar moteris kuria tūkstančius žavinčius saldumynų šedevrus. „Iki dukros gimimo buvo pagaminti vos keli mėgėjiški tortai. Vėliau atsirado noras pagaminti skanų, gražų ir natūralų tortą. Pradėjau tuo domėtis, skaityti... ir taip užsikabinau“, – pradžią prisimena besišypsanti Alina.
Nustebinkite artimuosius šiomis dovanomis: to norėtų kiekvienas
Per kiekvienas šventes mes sukame galvas, mąstome, ką pirkti mūsų draugams ir šeimos nariams. Puiku, jei jie jums pasakys, ko nori, tačiau taip ne visada nutinka. Pasisemkite idėjų sukurtoje galerijoje: Nuotraukų dėžutė. Galite pateikti kelias nuotraukas labai smagiu būdu, padarę įspūdingą nuotraukų dėklą su šilčiausiais atsiminimais. Tai ne taip sunku, kaip gali atrodyti! Pirštinės, kurios taps mėgstamiausiomis. Jums nereikia dalyvauti mezgimo pamokose, kad jas numegztumėte.
Tobulo skonio derinys: šokoladiniai keksiukai su maskarponės kremu
Svarstote kuo save ir savo šeimą palepinti vėsiais žiemos vakarais? Tikriausiai sutiksite, kad šokoladiniai keksiukai pradžiugintų ne vieną. Tinklaraštininkė Jurgita dalinasi šokoladinių keksiukų su maskarponės kremu receptu ir tikina, kad šis saldumynas tiek tiek kasdienam pasilepinimui, tiek šventiniam stalui. Pagaminama apie 15 keksiukų. Matavimui naudojama 200 ml.
Neįprastas tinginio receptas: skonių deriniai nustebins!
Šiek tiek paekspermentavus su mėgiamu pyrago receptu, galima gauti labai gardžią interpretaciją. „Kadangi aštrumas labai dera su juodu šokoladu, visai kaip ir jūros druska – apjungėme šiuos ingridientus, įbėrėme šiek tiek sūdytų kepintų žemės riešutų ir gavome desertą, kuris kažkiek primena Snickers batonėlį ir tuo pačiu sukelia dar nepatirtus pojūčius“, – sako tinklaraščio „Maisto kelionės“ kūrėjai Karolina ir Marius bei dalinasi neįprastu tinginio receptu.
Kalėdų belaukiant: gardžių meduolių receptas
Kalėdiniai meduoliai – be jų švenčių laukimas neįsivaizduojamas, o namai, kvepiantys šiais gardėsiais kaip mat apsigaubia jaukumu ir šiluma. Tinklaraštininkė Jurgita su skaitytojais dalinasi nuostabių meduolių recepru ir ragina jau dabar nudžiuginti šeimą šventiniais gardėsiais. Meduoliams reikės: 2 kiaušinių (M dydžio), 130 gr. rudojo cukraus, 100 gr. sviesto arba margarino, 100 gr. medaus, apie 500 gr. miltų, 3 a.š. prieskonių meduoliams, 1 a.š. sodos.
Klaipėdietė kuria neįtikėtinus tortus: vien pažiūrėjus raibsta akyse
Jekaterina Jegorova iš Klaipėdos – tikra kūrėja. Pradėjusi lauktis vaikelio, ji nusprendė imtis konditerinių atradimų. Dabar jos kuriami tortai ir saldumynai verčia atsilošti – tortai atrodo taip gardžiai, kad, regis, būtų gaila jų paragauti. Jekaterina sako, kad nėštumo metu ji tetroško valgyti tik saldumynus, todėl kartą, vedina didelio noro, nusprendė, imti gaminti ką nors skanaus. „Norėjosi valgyti tik saldumynus – įvairius pyragėlius, šokoladą, saldainius.
Smaližių rojus: pasigaminsite vos per kelias minutes
„Kepdavom juos nuo vaikystės, pas mus namai dažnai kvepėdavo vanile, nes nebūdavo nei vienos šventės, kad nekeptume šio gardumyno. Man šie vafliai skaniausi senoje močiutės vaflinėje”, – tikina tinklaraštininkė Rita. Vafliams reikės: 200 g. sviesto, 5 kiaušinių, pusę puodelio cukraus (puodelis 250 ml., mėgstantiems labai saldžiai dėkite daugiau), 1 puodelio miltų (matuokite tuo pačiu puodeliu), pusę šaukštelio vanilinio cukraus. 1. Ištirpinkite sviestą ir palikite atvėsti.
Gražuolė G. Martirosianaitė atskleidė savo svorį: išdavė, kaip išlaiko tobulą figūrą
Televizijos laidų vedėja, modelis bei verslininkė Gabrielė Martirosianaitė gerbėjus žavi ne tik pozityvumu, šypsena ir aktyviomis veiklomis, bet ir grožiu. Kadaise Lietuvai „Mis Pasaulis“ grožio konkurse atstovavusi mergina tiesiog švyti. Naujienų portalui tv3.lt Gabrielė atskleidė ne tik kiek sveria, bet ir, kaip prižiūri odą bei savo kūną. Tik balti desertai „Nebuvau tas žmogus, kuris mėgsta saldumynus. Pirmenybę visada teikiu sūriams, aštriam maistui. Dabar tame matau naudą.
Naminiai „Bounty“: sužavės nuo pirmojo kąsnelio
Tinklaraštininkė Audronė Zemenskienė sako, kad nėra nieko skaniau už naminius „Bounty“ šokoladukus, todėl ji siūlo juos gaminti ne tik sau pasilepinti, bet ir pradžiuginti svečius, jei jie užklys pas jus. Taigi, 12 saldainių reikės: 100 gr.kokoso drožlių, 0.5 skardinės kondensuoto pieno, 3 a.š.cukraus pudros, 90 gr.pieniško šokolado, 40 gr.juodo šokolado, 30 gr.sviesto Kondensuotą pieną sumaišiau su kokoso drožlėmis ir cukraus pudra.
Smaližių rojus – lietuviška snikerinio pyrago versija
Karamelė,sūrūs riešutai ir šokoladas. Kokios mintys aplankytų skanaujant šį pyragą? Sužinokite tai jau dabar, išbandę šį ypatingai gardų snikerinio pyrago receptą. Reikės: 100 g juodojo šokolado, 100 g pieniško šokolado, 1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi, 100 g riešutinio arba paprasto sviesto, 280 g sausainių ( tinka bet kokie šviesūs ir mažiau saldūs ), 50 g sūdytų žemės riešutų. Gaminimas : Kepimo indas 21 cm 1.Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
Saldumynus su šeima skanavusi I. Žvagulienė žino būdą, kaip išnaudoti cukraus perteklių
Sekmadienio popietę į „Ogmios mieste“ duris atvėrusį naująjį „Čiop čiop“ projektą – „Tortinę“ – atvyko garsenybės, negalinčios gyventi be saldumynų. Nusprendę sekmadienį praleisti vilniečių jau pamėgtoje desertinėje, nesuklydo. Degustuojami desertai džiugino ne tik skonio receptorius, bet ir akis. Klasikiniai tortai „Tortinėje“ atgimė naujame amplua, o prie jų prisijungė nauji, dar neragauti skoniai.
Lietuvoje verks smaližiai: saldumynų kainos augs, o skonis – suprastės
Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) nusprendus nuo 2019 metų rudens apriboti transriebalų kiekį maisto produktuose, saldumynų gamintojai ir mažmeninės prekybos tinklai skirtingai reaguoja į naują reguliavimą. Po beveik dvejų metų Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose turės būti ne daugiau kaip 2 gramai transriebalų 100 gramų bendro riebalų kiekio.
Saldi prabanga: viskas, ko nežinojote apie šokoladą
Meilė – tai, ko reikia, tačiau truputis šokolado prieš ir po nepakenks… Ši sentencija jau seniai virto visuotine tiesa, tarsi eilėraštis, kuriam liaudis sukūrė muziką. Ar galima su tuo nesutikti? Ypač šiuo, prieššventinio maratono, laikotarpiu. Kai iš tikrųjų trokštame paskanauti ko nors švelnaus, gardaus, kvapaus, pikantiško, o paskanavę norime ir su kitais pasidalyti… Manoma, kad žmonija šokoladu pradėjo mėgautis dar 1900 m. pr. Kr.
Šią klaidą daro beveik visi tėvai: liaukitės jau dabar
Kad vaikai turi dažnai sunkiai suvaldomą potraukį saldumynams, žino beveik visi, ypač tėvai. Šis saldumynų troškimas neretai gali pakenkti vaikų sveikatai, skatinti nutukimą bei kitų ligų riziką.
Tortas iš 3 ingredientų: seilę varvins ne tik smaližiai!
Spalio 21-ąją minima saldžiausia metų diena. Kad ji tikrai būtų saldi ir teiktų tik teigiamas emocijas, siūlome pasimėgauti ypatingu tortuku, kurį jums siūlo tinklaraščio ,,Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė. Ji teigia, kad iš 3 ingredientų pagamintas saldumynas abejingų tikrai nepaliks. Anaiptol - nudžiugins ir didelius, ir mažus. Reikės: 80 gr. nesaldžių kukurūzų lazdelių, 100 gr. sviesto, 300 gr.
Odontologai pašiurpę: atvedamus gydyti vaikus, tėvai reikalauja raminti narkozėmis
Odontologai perspėja, kad Lietuvos vaikų mityboje vis daugiau saldaus, o tėveliai visai nesistengia išmokyti vaikus valytis dantukus. Rezultatas – graudus. Beveik visi 4-6 metų vaikai turi skylėtų dantų, ir dažnai ne po vieną. Medikai vardija ir kitą tėvų nepriežiūros problemą: pas odontologus nuvedami vaikai be saiko raminami narkozėmis, o tai kenkia vaiko raidai. Mokykloje triukšmingas ir chaotiškas pietų metas. Pradinukai kimba į maistą.
Kasdieniniai produktai padės kovoti su potraukiu saldumynams
Suvaldyti potraukį saldumynams daugeliui gana sudėtinga. Vieni griebiasi saldumynų siekiant nuslopinti stresą, kiti neįsivaizduoja savo dienos be pasilepinimo desertu, tačiau visiems suprantama, jog smaližiavimas kenkia ne tik figūrai, bet ir sveikatai.
Daugumos prekybos centrų saldumynuose – mūsų sveikatą griaunančios medžiagos
Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Atrodo, kartais palepinti save ar artimuosius – nieko blogo. Tačiau po dailiai supakuotais saldainiais ar gardžiai kvepiančiais pyragaičiais slypi didelę žalą mūsų sveikatai darantys transriebalai. Į ką turėtume atkreipti dėmesį, rinkdamiesi saldumynus, ir kuo juos pakeisti, pataria maisto technologė ir mitybos specialistė, iniciatyvos „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.
Ką saldumynai mėgėjai turi žinoti apie marcipaną
Konditerijos gaminiai – ne tik prisiekusių smaližių džiaugsmas, bet ir kiekvieno virtuvės meistro pasididžiavimas. Yra vienas desertas, sukeliantis daugiausiai diskusijų dėl savo paslaptingos kilmės istorijos – tai marcipanas, Lietuvoje gyvuojantis daugiau nei 400 metų. Marcipanas buvo itin mėgstamas ir vertinamas aukštuomenės dar XVI a. pabaigoje. Jį, kaip išskirtinę dovaną, sužadėtinei teikdavo besiperšantys didikai, marcipaniniais gaminiais vaišinti ir ypač svarbūs svečiai.
Bikinių sezonui besiruošiant: kokio maisto reikia vengti vasarą
Kokias klaidas darome maitindamiesi vasarą ir kaip numesti nereikalingus kilogramus prieš įsispraudžiant į maudymosi kostiumėlį? Į šiuos klausimus atsako internetinio sveikatingumo projekto Kilo.lt dietologė ir mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė. - Artėjant vasarai žmonės nori labai greitai sulieknėti.
Mokslininkai pagaliau atskleidė, koks produktas – mirtinas pavojus žmogui
Daugelis žmonių mėgsta saldumynus ir jais mėgaujasi gana dažnai, nepaisydami griežtų medikų rekomendacijų. Mes žinome, kad cukrus kenkia dantims, skatina svorio augimą, prisideda prie kai kurių ligų, tačiau atsispirti saldiems malonumams yra sunku. Visgi, apie cukraus poveikį sveikatai žinome tikrai ne viską. Pateikiame penkis įdomius faktus, kurie gali nustebinti. 1. Cukrus dantų negadina. Tai tiesa - dantų emalis yra labai kietas ir kažkoks cukrus jo tikrai negali paleisti.
5 klaidingiausi įsitikinimai apie sveiką mitybą
Kiekvienas esame girdėję daugybę įvairiausių mitų apie sveiką gyvenseną ir, žinoma, suabejoję, kaip atskirti melą nuo tiesos. Dažnai tokie klaidinantys teiginiai gali pakišti koją žmogaus sveikatai, tad pateikiame populiariausius mitus, kad išsklaidytume abejones. Mitas Nr. 1. Jei nejaučiame troškulio – organizmui vandens pakanka.
Nuodai lėkštėje: koks maistas sutrumpina jūsų gyvenimą
Norint gyventi sveikiau ir kiek įmanoma ilgiau, pirmiausia būtina iš savo mitybos raciono išbraukti kenksmingiausius produktus. Toks maistas daugeliui yra tapęs toks įprastas, kad net nesusimąstome, jog kasdien nuodijame ir žalojame save. Taip besimaitindami nuolat rizikuojame susirgti sunkiausiomis ligomis ir savo noru trumpiname gyvenimo trukmę. Saldumynai Mitybos specialistė Jūratė Gliožerienė įsitikinusi, jog žmonėms būtina nedelsiant susimąstyti apie per didelį cukraus vartojimą kasdien.
TOP 5 saldumynų receptai lieknėjantiems
Siekiant sulieknėti pirmiausia stengiamasi atsisakyti saldumynų, tačiau tiesa akivaizdi, kad ypatingai dailiosios lyties atstovėms tai padaryti gana sudėtinga. Vis dėlto, nesveikiems ir kaloringiems produktams visada galima atrasti sveikesnių alternatyvų, tereikia šiek tiek noro, fantazijos, bei, žinoma, laiko. Apie sveikus saldumynus pasakoja, receptais su skaitytojais dalinasi Sandra Gribauskaitė, tūkstančių sekėjų socialiniame tinkle susilaukusios grupės „Sveiki skanumynai“ įkūrėja.
Pagalba mėgstantiems saldžiai: tai pakeis jūsų gyvenimą
Įvairūs tyrimai rodo, kad labai stengiantis, bet kokie blogi įpročiai gali būti kontroliuojami. Vaistininkės Jolitos Skinderskienės teigimu, potraukis saldumynams ar nesveikiems užkandžiams dažnai rodo tam tikrų maistinių medžiagų trūkumą, todėl jam pasipriešinti ir įgyventi naujametinius pažadus sau būna taip sunku.
Vaistininkai įspėja: šią klaidą daro didžioji dalis lietuvių
Sveikatos priežiūros specialistai aktyviai skatina mažinti suvartojamo cukraus kiekį. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, cukraus suvartojimas vienam gyventojui mūsų šalyje neišvengiamai didėja ir šiuo metu siekia net 33,9 kg per metus. Vaistininkai perspėja, kad šiuo metu cukrus yra prilyginamas priklausomybei tabakui. „Didelė cukraus koncentracija kraujyje ir tarpląsteliniame skystyje sukelia reiškinį, vadinamą glikacija.
Dietologė pataria: kaip kovoti su potraukiu saldumynams
Kovoti su papildomais kilogramais ar išlaikyti nepriekaištingą figūrą – nemenkas iššūkis. Atrodo, jog saldžios pagundos kiekvieną dieną vis tyko už kampo, o atsispirti joms ne visuomet pavyksta. Nepaneigsite, kad noras suvalgyti kažką saldaus užklumpa gana dažnai ir kartais jis nuveda link besaikio smaližiavimo, o vėliau ir prie graužaties. Kodėl mus taip kankina saldumynų potraukis ir kaip veiksmingai su juo kovoti pataria Vilniaus Dietologijos centro gyd. dietologė Eglė Kliukaitė.
Įrodyta: saldumynai kenkia sveikatai. Kuo juos pakeisti?
Saldumynų asortimentas iš skirtingų pasaulio šalių prekybos centruose dažnam apsuka galvą ir stipriai palengvina piniginę. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija rodo, kad Lietuvoje prekiaujamuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų priedų, o beveik visuose gaminiuose randama pavojingų dažiklių.
Sveikuoliški desertai: mėgaukitės saldumynais be sąžinės graužaties
Ruošiantis vasaros sezonui ir dailinant kūno linijas, deja, visiškai atsisakyti saldumynų ypatingai sunku. Vis kamuoja noras užkąsti kažko saldaus, o šio įnorio nenumalšinus ilgainiui laukia besaikis saldumynų persivalgymas. Siekiant, jog taip nenutiktų, unikalių sveikų patiekalų tinklaraščio „Liekna virtuvė“ įkūrėja Vaida Jonutė dalinasi su skaitytojais sveikuoliškų ir itin skanių desertų idėjomis.