mėlynės
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „mėlynės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „mėlynės“.
Neskubėkite pirkti vaistų: šias žoleles vadina aukso gysla organizmui
Vasarą, kai gamta pilna gyvybės ir spalvų, mūsų miškai ir pievos tampa ne tik poilsio vieta, bet ir vaistažolių lobynu. Daugybė augalų šiuo metu žydi ir yra pasiruošę suteikti savo gydomąsias savybes tiems, kurie žino, kaip juos surinkti ir panaudoti.
Fitoterapeutas Nojus Kalvaitis dalijasi savo žiniomis apie tai, kaip rinkti ir naudoti pelkinę vingiorykštę, mėlynes, kraujažoles, jonažoles ir kitus augalus, kurie gali būti naudingi mūsų sveikatai.
Miške rastas radinys nustebino net ekspertą: „Tai visiška anomalija“
Šie metai išskirtiniai tuo, kad įvairios miško gėrybės pasirodė kur kas anksčiau nei tikėtasi. Vienos iš jų – mėlynės, kurių nuotraukomis iš Dzūkijos buvo dalijamasi jau birželio pradžioje.
Apie tai, ar ankstyvas mėlynių pasirodymas yra įprastas reiškinys ir ką tuo nori pasakyti gamta, papasakojo gamtininkas Deividas Makavičius.
Užfiksuotos mėlynės sulaukė dėmesio
Birželio pradžioje „Facebook“ grupėje „Grybautojai“ Gytis pasidalijo nuotrauka, kurioje įamžino surastas mėlynes.
Šie produktai – aukso gysla kepenims: valgykite į sveikatą
Mityba atlieka svarbų vaidmenį palaikant kepenų sveikatą. Daugelyje maisto produktų yra junginių, kurie, kaip įrodyta, padeda pagerinti kepenų fermentų veiklą, apsaugo nuo riebalų kaupimosi, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.
Kepenys yra atsakingos už organizmo procesus – nuo baltymų, cholesterolio ir tulžies gamybos iki vitaminų, mineralų ir net angliavandenių kaupimo.
Jos taip pat skaido toksinus, pavyzdžiui, alkoholį, vaistus ir natūralius šalutinius medžiagų apykaitos produktus.
Gyventojai šokiruoti: uogautojai už mėlynių kibirėlį prašo rekordiškai daug
Miškuose jau noksta mėlynės. Tiesa, uogautojai sako, kad kol kas jų nėra daug, o jau prinokusios – smulkutės. Už litrą mėlynių uogautojai prašo 10 eurų. Sako, kad kaina kris, jei uogų bus daugiau.
Tačiau miškų žinovai tikina, kad dėl vėlyvų šalnų ir alinusios sausros gausaus miško derliaus neverta tikėtis.
Ant prekystalių jau puikuojasi ne tik pirmosios miško uogos – žemuogės, bet ir mėlynės. Štai Elena 6 litrus mėlynių rinko 7 valandas.
TV3 Žinios. Valstybė pakilo į dar vieną kovą su „Perlas energija“; Miškuose jau noksta mėlynės – skelbia kainas; Neringos verslininkai nemoka ekologinio mokesčio
Valstybė pakilo į dar vieną kovą su buvusiu elektros tiekėju „Perlas energija“. Energetikos reguliavimo taryba iš verslininkų reikalauja daugiau nei 4 milijonų eurų. Esą tiek valstybė patyrė išlaidų, kai turėjo pasirūpinti tiekėjo suvedžiotais ir paliktais klientais. Paskaičiuota ir kiek „Perlo energijos“ klientai permokėjo patys, suma taip pat milijoninė. Valdininkai siūlo žmonėms su verslininkais kovoti teismuose.
Kraujo vėžį išdavė mėlynės: 74-erių Veronikos pagijimą nuo klastingos ligos gydytojai laiko didele sėkme
74 metų Veronika – viena vyriausių Kauno klinikų pacienčių, įveikusių klastingą onkologinę ligą – ūminę mieloleukemiją. Prieš dvejus metus moterį pradėjo varginti silpnumas, atsirado pavienių mėlynių kūne. Iš pradžių pacientė šių simptomų nesureikšmino ir galvojo, kad jie praeis, bet laikui bėgant, šie tik intensyvėjo.
Be to, staiga pakilo kūno temperatūra. „Šeimos nariai paragino pasidaryti tyrimus, – pasakoja Veronika. – Taip atsidūriau Kauno klinikose.
Venų varikozę atskleidžia 5 ženklai: mokėkite atpažinti
Įprastai venų varikozę sukelia venų sienelių ir vožtuvų susilpnėjimas. Taip dažnai nutinka, kai dėl ilgo sėdėjimo ar stovėjimo padidėja spaudimas venose.
Kartais prie venų varikozės vystymosi gali prisidėti tam tikrų produktų nevartojimas, nes dėl to gali būti sunku tuštintis, rašo express.co.uk.
„Science direct“ paaiškina: „Varikozinės venos yra išsiplėtusios, besidriekiančios paviršinės venos, kurių dydis yra 4 mm arba didesnis.
Ragina rinktis 1 produktą: vadina aukso gysla širdžiai
Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Jungtinėje Karalystėje. Tai yra bendras įvairių būklių, turinčių įtakos širdžiai ar kraujagyslėms, pavadinimas.
Yra žinoma, kad dieta vaidina svarbų vaidmenį sergant šiomis ligomis, o maisto, kuriame yra daug riebalų ir druskos, geriausia vengti, nes dėl riebaus maisto gali užsikimšti kraujagyslės ir tai trukdytų kraujo tekėjimui į širdį. Druska padidina kraujospūdį, o tai papildomai apkrauna tokius organus kaip širdis.
Šias uogas vadina aukso gysla širdžiai: sveikata padėkos
Vaisiuose gausu antocianinų – pigmentų, suteikiančių uogoms išskirtinę spalvą. Paaiškėjo, kad šios medžiagos taip pat gerina širdies sveikatą.
Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Jungtinėje Karalystėje. Taip vadinamos būklės, pažeidžiančios širdį arba kraujagysles, rašo express.co.uk.
Žinoma, kad mityba turi įtakos šių ligų vystymuisi, todėl geriausia vengti daug riebalų ir druskos turinčio maisto.
Atskleidė ilgaamžiškumo paslaptį: ragina rinktis 2 produktus
Galima drąsiai teigti, kad sveikos mitybos įpročių įtaka ilgesniam gyvenimui yra visiems žinoma. Jei maitinsitės sveikiau, savo gyvenimą tikrai prailginsite. Bet ar tikrai galima užkandžiauti siekiant sveikesnio ir ilgesnio gyvenimo?
Atsakymas yra teigiamas, tačiau viskas priklauso nuo to, kuo užkandžiausite, rašo mirror.co.uk.
REKLAMA
REKLAMA
Šias uogas vadina ilgaamžiškumo gysla: jų nauda labai didelė
Kognityvinis nuosmukis dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms, nes kai kurios smegenų funkcijos suprastėja, kai žmogus sensta, dažnai skirtingu tempu.
Tačiau žmonės gali imtis veiksmų kognityviniam nuosmukiui sušvelninti. Vienas iš tokių būdų yra subalansuota mityba, kurioje yra gausu vaisių ir daržovių. Remiantis naujausiais tyrimais, kai kurie iš šių vaisių ir daržovių yra veiksmingesni už kitus, rašo express.co.uk.
Šiukštu nekartokite šio veiksmo miške: už jį gresia bauda
Įsibėgėjus mėlynių uogavimo sezonui, Aplinkos ministeriją pasiekia informacija, kad kai kurie uogautojai, norėdami prisirinkti kuo daugiau šių miško gėrybių, naudojasi „šukomis“ vadinamais brauktuvais. Primename, kad jie gali pažeisti uogienojus, todėl nei šių, nei jokių kitų mechaninių įrankių, skirtų uogų rinkimo procesui paspartinti, naudoti negalima.
Už mėlynių litrą – net iki 8 eurų: tokios kainos gali išsilaikyti iki pat derliaus pabaigos
Lietinga vasara mažina mėlynių derlių, bet ne jų kainas. Nors mėlynių sezonas įsibėgėjo, uogų rinkėjai sako, kad mėlynės mažos ir jų nedaug, tad kaip ir sezono pradžioje, taip ir dabar bent jau Vilniaus turguose už litrą uogų pirkėjai priversti mokėti po 7 ar 8 eurus.
Tokios kainos esą gali išsilaikyti ir iki pat derliaus pabaigos. O sveikatos specialistai kiekvienam pataria mėlynių kasdien suvalgyti po dvi saujas.
Šilauogių augintojai atskleidė, kokių kainų tikėtis už lietuviškas uogas šį sezoną
Šalies augintojai pradėjo skinti pirmąsias šilauoges. Šių uogų derlius Lietuvoje vėluoja maždaug 2-iem savaitėmis, o prekyvietės jau užverstos lenkiškomis šilauogėmis. Tačiau šalies augintojai skaičiuoja, kad anksti prasidėjusios, lenkiškos uogos netrukus baigsis, tuomet ir karaliaus lietuviškos.
Ūkininkai prognozuoja, kad šiais metais, nors auginimo sąnaudos ir išaugo, kaina laikysis panaši kaip ir pernai.
Panevėžietė Ieva prisiskynė pilną dubenį uogų.
Mėlynių kainos pajūryje pribloškia – neįstengia nupirkti net vaikams: „Pasižiūrėjau į kainą ir nuėjau“
Lietuvoje prasidėjo miško gėrybių sezonas – šiuo metu juose sirpsta mėlynės ir dygsta voveraitės. Tiesa, pastarųjų rasti sunku, o ir uogos menkos, tad kainos pirkėjus verčia suklusti. Už kilogramą mėlynių Palangos turgavietėje prekeiviai užsiprašo net 14 eurų.
Palangos turgavietėje akys raibsta nuo uogų, vaisių ir daržovių pasiūlos.
Pasirodė pirmosios mėlynės: pirkėjus nustebino kainos
Miškuose, vėluodamos kone 2 savaites, jau pasirodė pirmosios mėlynės. O už jų litrą uogautojai prašo ir 10-ies eurų. Kai, pavyzdžiui, pernai litrą mėlynių tokiu laiku buvo galima nusipirkti ir už 3 eurus.
Uogautojai aiškina, kad kol kas uogų mažai, tad ir kaina aukšta. Jei užteks drėgmės ir netrūks šilumos, miško uogų, pasak uogautojų, turėtų būti gausu. O kai mėlynės ims sirpti gausiau ir kaina turėtų kristi.
Įspėja skubančius į miškus: už šio daikto naudojimą – bauda
Jau visai netrukus į Lietuvos miškus sugūžės uogautojai, kurie ieškos mėlynių uogų. Kai kurie šias uogas renka savam naudojimui, o kiti – pardavimo tikslais. Visgi, prieš vykstant į miškus verta prisiminti, kad Lietuvoje šias uogas galima rinkti tik rankomis, be jokių pagalbinių prietaisų. Už neteisėtą uogų rinkimą, pavyzdžiui, šukomis, gresia ir numatytos baudos. Kodėl toks būdas vertinamas prieštaringai, sutiko papasakoti gamtininkas Almantas Kulbis.
Receptas. Mėlynių pyragas
INGREDIENTAI: 200 gramų cukraus 40 gramų cukraus (rudasis) 3 stiklinės mėlinių 3 vienetai kiaušinių 200 gramų kvietinių miltų 240 mililitrų jogurto 115 gramų sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių šiek tiek vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Sumaišyti kartu miltus su kepimo milteliais. Sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės ir, vis maišant, po vieną įmušti kiaušinius. Supilti jogurtą bei vanilės ekstraktą ir vėl gerai išmaišyti.
Receptas. Šalta mėlynių sriuba
INGREDIENTAI: šiek tiek cinamono 150 gramų cukraus šiek tiek gvazdikėlių 1 arbatinis šaukštelis krakmolo 600 gramų mėlinių 1 stiklinė makaronų 6 stiklinės vandens 1 arbatinis šaukštelis grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Uogos užpilamos verdančiu vandeniu, suberiami prieskoniai, pavirinama ir ištrinama. Supilama grietinė su joje išmaišytu krakmolu. Viskas sumaišoma ir užvirinama. Pasaldinama, ataušinama. Tiekiama įdėjus atskirai virtų makaronų.
Receptas. Margasis glotnutis
INGREDIENTAI: 100 mililitrų pieno 2 saujos mėlinių 6 vienetai braškių Paruošimo laikas: Apie 5 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Braškes imti nemažas, jei jos nedidelės, dėkite jų daugiau. Pilti truputį pieno ir suplakti. Masę supilti į taures. Mėlynes vėl berti į kokteilinę, pilti pieną ir plakti, supilti į taures. Atsargiai pamaišyti šiaudeliu.
Receptas. Trapus mėlynių pyragas
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų šiek tiek cukraus pudros 1 stiklinė cukraus 4 arbatiniai šaukšteliai krakmolo (kukurūzų) 4 stiklinės mėlinių (šaldytos/šviežios) 1 arbatinis šaukštelis vanilės 1 vienetas kiaušinių 3 stiklinės kvietinių miltų 1/4 arbatinio šaukštelio druskos 1 stiklinė sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.
Receptas. Mėlynių pyragas su baltuoju šokoladu
INGREDIENTAI: 1 stiklinė cukraus 1 stiklinė mėlinių 2 vienetai kiaušinių 2 stiklinės kvietinių miltų 1/4 stiklinės sviesto (kambario temperatūros) 1.5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių 1 valgomasis šaukštas vanilinio cukraus 1 stiklinė pasukų 0.5 stiklinės baltojo šokolado (susmulkintas) PARUOŠIMO BŪDAS: Viename dubenėlyje išmaišyti miltus bei kepimo miltelius. Dideliame dubenyje iki baltos masės sumaišyti sviestą bei cukrų.
Receptas. Šalta žalioji arbata su mėlynėmis
INGREDIENTAI: šiek tiek citrinų šiek tiek mėlinių 1 stiklinė sirupo (mėlynių) 8 stiklinės vandens šiek tiek ledukų 4 arbatiniai šaukšteliai arbatos (žalia (žolelės)) PARUOŠIMO BŪDAS: Užvirinkite puode 2 stiklines vandens. Sumaišykite užvirintą vandenį su 0,5 stiklinės kambario temperatūros vandens, sudėkite arbatžoles ir palikite 10 min. Tuomet išgriebkite arbatžoles ir supilkite likusį vandenį.
Receptas. Glazūruota antiena su lazdyno riešutais, miško uogomis ir varškės kremu
INGREDIENTAI: 5 gabalai antienos (file) 1 sauja spanguolių 1 sauja žemuogių 1 sauja mėlinių 1 sauja lazdyno reišutų šiek tiek druskos šiek tiek pipirai 20 gramų brendžio Varškės kremui: 150 gramų varškės 2 valgomieji šaukštai grietinės Varškės kremas: 1 arbatinis šaukštelis medaus 4 valgomieji šaukštai krapų (šakelės) šiek tiek česnakų šiek tiek druskos šiek tiek pipirai Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Receptas. Citrininis pyragas su mėlynėmis
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų (žievelė) 225 gramai cukraus pudros 3/4 stiklinės mėlinių 6 vienetai kiaušinių (baltymai) 200 gramų kvietinių miltų 150 mililitrų pieno šiek tiek druskos 100 gramų sviesto 2 vienetai kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Sviestą išsukti kartu su cukrumi iki purios masės. Įtarkuoti citrinos žievelės ir išmaišyti. Supilti pieną ir vėl išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į turimą masę.
Receptas. Uogų keksas su laimų glajumi
INGREDIENTAI: 180 gramų cukraus 120 gramų margarino (Rama, skirtas kepimui) 200 gramų mėlinių (ar kitų uogų) 2 vienetai kiaušinių 1 vienetas kiaušinių (trynys) 280 gramų kvietinių miltų 80 gramų pieno (šviežias be priedų) 1/4 arbatinio šaukštelio druskos 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių 1 valgomasis šaukštas žaliųjų citrinų (tarkuota žievelė) PARUOŠIMO BŪDAS: Glajui reiks papildomai: 125 g cukraus pudros maždaug 1-1,5 valg.
Receptas. Koldūnai su mėlynėmis
INGREDIENTAI: 80 gramų cukraus (+ truputį patiekimui) 450 gramų mėlinių 4 stiklinės kvietinių miltų 1 arbatinis šaukštelis sodos 1 arbatinis šaukštelis druskos šiek tiek sviesto šiek tiek grietinės 500 mililitrų pasukų PARUOŠIMO BŪDAS: Pasukas šiek tiek pašildykite ir sumaišykite su soda bei druska. Palaipsniui suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Gautą tešlą iškočiokite ir išspauskite apskritus blynelius.
Receptas. Šaltanosiai arba tiesiog virtinukai
INGREDIENTAI: 1 kilogramas miltai šiek tiek vandens (karštas) šiek tiek mėlinių šiek tiek cukraus 1 žiupsnelis druskos Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Recepto čia kaip ir nėra ir viskas paprasta.Tešlą darau iš miltų, karšto vandens, žiupsnelio druskos ir šlakelio aliejaus. Apie 1 kg miltų užpilti karštu vandeniu,tiek, kad susiminkytų minkšta tešla, įpilti aliejaus, viską gerai suminkyti ir padėti tešlą į šalį, kad pailsėtų.
Receptas. Švediškas mėlynių pyragas
INGREDIENTAI: 0.5 vieneto citrinų 1 arbatinis šaukštelis cukraus pudros 4 valgomieji šaukštai cukraus 500 gramų mėlinių šiek tiek migdolų 250 gramų džiūvesėlių 50 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Džiūvėsėlius sumaišyti su puse cukraus ir nuolat maišant pakepinti svieste. Likusį cukrų sumaišyti su nuvalytomis mėlynėmis, įpilti truputėlį vandens ir pakaitinti.
Receptas. Vaisiai su traškiu jogurtu
INGREDIENTAI: 250 gramų melionų 200 gramų slyvų 100 gramų braškių 100 gramų mėlinių 2 stiklinės jogurto (graikiškas) 150 gramų avižinių dribsnių 2 valgomieji šaukštai citrinų (sultys) Paruošimo laikas: Apie 10 min. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Sausoje keptuvėje pakepinkite avižinius dribsnius. Supjaustykite vaisius, sudėkite juos į dubenį ir užpilkite citrinos sulčių.
Receptas. Saldi mėlynių sriuba su ryžiais
INGREDIENTAI: 100 gramų cukraus 2 arbatiniai šaukšteliai krakmolo (bulvių) 200 gramų mėlinių (džiovintos) 40 gramų ryžių (išvirti) 800 gramų vandens 160 gramų grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Mėlynes palaikyti šaltame vandenyje 10 min. Sudėti išbrinkusias uogas į šaltą vandenį, užvirinti ir virti 5 min. Į mėlynių nuovirą suberti cukrų ir pavirti dar 5-7 min. Krakmolą ištirpinti šlakelyje vandens ir supilti į sriubą. Užvirinti.
Receptas. Uogų šerbetas
INGREDIENTAI: šiek tiek mėlinių šiek tiek spanguolių (sultys) šiek tiek vyšnių šiek tiek žemuogių šiek tiek braškių PARUOŠIMO BŪDAS: Labai paprastas receptas kuriam reikia šiek tiek uogų (mėlynių, vyšnių, žemuogių, braškių ir t.t.) ir spanguolių sulčių. Uogas sutrinti arba sumalti, įpilti šiek tiek spanguolių sulčių. Aš nenaudojau cukraus, tai gavosi truputi rūgštokas, bet labai tinka karštą dieną.
Receptas. Upėtakis su mėlynių padažu
INGREDIENTAI: 2 česnakų 1 arbatinis šaukštelis čiobrelių (džiovinti) šiek tiek juodųjų pipirų 100 gramų mėlinių (uogienė) šiek tiek petražolių (papuošimui) 1 arbatinis šaukštelis garstyčių 1/4 vieneto svogūnų (smulkintas) 4 vienetai upėtakių (gabaliukai be odos) šiek tiek druskos 2 valgomieji šaukštai sviesto (lydytas) PARUOŠIMO BŪDAS: Į puodelį sukrečiam mėlynių uogienę, smulkintus svogūnus ir česnakus, garstyčias, čiobrelius ir maišant už...
Receptas. Sluoksniuotas grietinėlės kremo desertas su mėlynėmis
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus pudros šiek tiek cukraus šiek tiek mėlinių 250 gramų grietinėlės 100 gramų sausainių (Jūsų mėgstami) šiek tiek druskos 100 gramų sviesto 250 gramų maskarponės sūrio šiek tiek citrinos žievelės PARUOŠIMO BŪDAS: Sumalkite sausainius, sutrinkite juos su cukrumi, žiupsneliu druskos. Sumaišykite su tirpdytu sviestu iki kol išgausite "šlapius" trupinius.
Receptas. Keksiukai su uogomis
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų (žievelė) 0.5 stiklinės mėlinių (šaldytos) 3 vienetai kiaušinių 0.5 stiklinės kvietinių miltų 2 valgomieji šaukštai pieno 50 gramų sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių šiek tiek vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Sviestą įstatykite į indą su karštu vandeniu, kad ištirptų, po to šiek tiek atvėsinkite. Kiaušinius iki purumo išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
Receptas. Spalvotas želė tortas
INGREDIENTAI: 3 pakeliai varškės 4 pakeliai želės 1 sauja aviečių 1 sauja mėlinių Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 10 PARUOŠIMO BŪDAS: Tortas daromas sluoksniais su pasirinktų skonių želė. Kiekvienas varškės pakelis sumaišomas su skirtingomis ištirpintomis želė.Kiekvieną dalį pilant į indą, kai sluoksnis apstingsta. Paskutinis sluoksnis yra tiktai ir želė ir uogų. Kai visi sluoksniai padaryti, tortas dedamas į šaldytuvą sustingti tvirtai.
Receptas. Purūs blyneliai su mėlynėmis
INGREDIENTAI: 1.5 valgomojo šaukšto cukraus 100 mililitrų mėlinių 1 vienetas kiaušinių 100 mililitrų kvietinių miltų 0.5 arbatinio šaukštelio sodos 1/4 arbatinio šaukštelio druskos šiek tiek aliejaus (kepimui) 2 valgomieji šaukštai sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių 150 gramų pasukų PARUOŠIMO BŪDAS: Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, soda, druską, cukrų. Įmaišyti kiaušinį, pasukas, sviestą. Viską suplakti virtuviniu kombainu.
Receptas. Pyragas su varške ir mėlynėmis
INGREDIENTAI: 150 gramų cukraus (biskvitui) 150 gramų cukraus (įdarui) 100 gramų krakmolo (įdarui) 350 gramų mėlinių (įdarui) 1 vienetas kiaušinių (biskvitui) 4 vienetai kiaušinių (įdarui) 250 gramų kvietinių miltų (biskvitui) 600 gramų varškės (įdarui) 150 gramų sviesto (ar margarinas, biskvitui) 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių (biskvitui) 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus (biskvitui) PARUOŠIMO BŪDAS: Kambario temper...
Receptas. Jogurtinis vaisių kokteilis su špinatais
INGREDIENTAI: 1.5 stiklinės aviečių (šaldytos/šviežios) 1 vienetas bananų 1.5 stiklinės mėlinių (šaldytos/šviežios) 2 stiklinės špinatų (šaldyti/švieži, smulkinti) 0.5 stiklinės jogurto (Jūsų mėgstamas) 2 stiklinės sulčių (100 %, vynuogių arba apelsinų) PARUOŠIMO BŪDAS: Sudėkite į kokteilinę špinatų lapus, smulkintą nuluptą bananą, mėlynes, avietes, supilkite sultis ir galiausiai jogurtą.
Receptas. Naminis jogurtas su cukinija, mėlynėmis ir bananu
INGREDIENTAI: 1 vienetas bananų 1 valgomasis šaukštas cukraus 100 gramų mėlinių 100 gramų rūgpienio 100 gramų cukinijos PARUOŠIMO BŪDAS: Viską sumalti su smulkia mėsmale įdėti cukraus ir su blenderiu dar gerai paplakti. Supilti naminį rūgpienį (nebūtinai, tik kas mėgsta). Ir gerai išplakti. Ir viskas.
Receptas. Tiramisu su mėlynėmis
INGREDIENTAI: 1 stiklinė kavos (stipri) 50 stiklinių likerio (Amareto) 1 stiklinė mėlinių 4 vienetai kiaušinių (tryniai) 250 gramų sūris (maskarponės) 4 valgomieji šaukštai cukraus 100 gramų sausainių ("damų piršteliai"") šiek tiek esencija (migdolų ( kelių lašų)) Pabarstymui: šiek tiek kakavos Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Receptas. Rudeninis pyragas
INGREDIENTAI: 1 stiklinė cukraus šiek tiek mėlinių 3 vienetai kiaušinių 2 stiklinės kvietinių miltų 1 arbatinis šaukštelis sodos 1 stiklinė grietinės šiek tiek riešutų šiek tiek uogienės (vyšnių (tinka bet kuri kita uogienė)) PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaušinius ir cukrų sumaišyti. Įpilti miltus. Grietinę nugesinti soda ir įpilti į tešlą. Supilti uogienę. Suberti mėlynes bei riešutus. Kepti 45 min 180 laipsnių temperatūroje.
Receptas. Bandelės su mėlynėmis
INGREDIENTAI: 80 gramų cukraus 2 valgomieji šaukštai medaus 1 stiklinė mėlinių 1 vienetas kiaušinių 3 stiklinės kvietinių miltų 1 stiklinė pieno 0.5 arbatinio šaukštelio druskos 50 mililitrų aliejaus 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Miltus išmaišyti su cukrumi, kepimo milteliais ir druska. Ištrinti medų, sviestą, kiaušinį ir pieną iki vienalytės masės, po truputį suberti miltų mišinį, išmaišyti.
Receptas. Mėlynių uogienė
INGREDIENTAI: 600 gramų cukraus 1 kilogramas mėlinių 2 valgomieji šaukštai citrinos žievelės (tarkuota) PARUOŠIMO BŪDAS: Uogos perrenkamos, nutraukomi koteliai, ir nuplaunamos. Po to suberiamos į dubenį, sluoksniuojant su cukrumi. Po 24 val., kai atsiranda sulčių, tame pačiame inde uogos lėtai kaitinamos, kol užverda. Tada sukratomos, nugraibomos putos, sudedama tarkuota citrinos žievelė ir uogienė dar verdama 25—30 min.
Receptas. Mėlynių ir bananų kokteilis
INGREDIENTAI: 1 vienetas bananų (didelis) 2 valgomieji šaukštai mėlinių (virtos) 2 stiklinės pieno PARUOŠIMO BŪDAS: Bananą sutrinti kokteilinėje, paskui sudėti mėlynes ir vėl išplakti. Supilti pieną ir vėl viską išplakti.
Receptas. Mėlynių desertas su baltuoju šokoladu ir lazdyno riešutais
INGREDIENTAI: 300 gramų mėlinių 5 valgomieji šaukštai cukraus 200 mililitrų grietinėlės 60 gramų šokoladas (baltas) 30 gramų lazdyno reišutų 1 arbatinis šaukštelis vanilės (ekstraktas) Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Mėlynes sudėkite į dubenį, užberkite pora šaukštų cukraus, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui. Tada, pusę uogų perkelkite į kitą dubenį ir sutrinkite jas šakute.
Receptas. Pyragas su mėlynėmis
INGREDIENTAI: 2 stiklinės cukraus šiek tiek mėlinių (aš dedu apie 2 saujas) 4 vienetai kiaušinių 3 stiklinės kvietinių miltų 250 gramų sviesto 0.5 vieneto kepimo miltelių (pakeliuose) 1 vienetas vanilinio cukraus (pakeliuose) PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaušinius išplakti su cukrumi, kol ištirps cukraus kruopelės. Tada ant nedidelės ugnies pakaitinti sviestą ir supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį. Sudėti vanilinį cukrų bei kepimo miltelius.
Receptas. Baltarusiškas kisielius
INGREDIENTAI: 160 gramų aviečių 4 valgomieji šaukštai cukraus 1 valgomasis šaukštas medaus 120 gramų mėlinių 2 valgomieji šaukštai ruginių miltų 500 mililitrų vandens PARUOŠIMO BŪDAS: Vandenį pakaitinti, suberti cukrų, ištirpinti, užvirinti. Suberti uogas ir virinti, kol suvirs, įdėti ir išmaišyti medų. Nuolat maišant suberti ruginius miltus, ir toliau maišant kaitinti, kol sutirštės. Patiekiamas šaltas.
Receptas. Maskarponės sūrio kremas - desertas
INGREDIENTAI: 100 gramų cukraus 200 gramų mėlinių 100 mililitrų grietinėlės (33-35 proc. riebumo) 2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus 250 gramų maskarponės sūrio PARUOŠIMO BŪDAS: Grietinėle išplakame su baltuoju ir vaniliniu cukrumi. Sudedame maskarponės sūrį ir dar kartą išmaišome. Galiausiai įmaišome mėlynes. Sudedame į taures ir dedame į šaldytuvą 6-8 valandoms. Labai skanu - tinka tortams pertepti, pyragėliams ir pan.
Receptas. Žiemos vitamininis gėrimas
INGREDIENTAI: 1 stiklinė cukraus šiek tiek čiobrelių (džiovinti) šiek tiek juodųjų serbentų (lapai,džiovinti) 1 stiklinė mėlinių (šaldytos) 2 vienetai slyvų (šaldytos) 1 stiklinė žemuogių (šaldytos) 5 litrai vandens šiek tiek likerio (Rigas Balzams) 1 vienetas žaliųjų citrinų PARUOŠIMO BŪDAS: Į šaltą vandenį sudedame supjaustytą laimos citriną, šaldytų mėlynių, žemuogių, slyvų, cukraus, džiovintų čiobrelių, džiovintų juodųjų serbentų lapų.