Tiesa, svečiai skanavo ir kitokių – rožių, peletrūno limonadus. Taip pat rinko limonadų karalių ir gyrė šventės karalienę – levandą ne tik už grožį, kvapą, bet ir skonį.
„Tobulas kvapas ir skonis“, – sakė „Levandų ūkio“ šeimininkė Giedrė Rybalko.
Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.
Būtent ne tik užburiančiu kvapu, bet ir skoniu išsiskiria šie ryškiaspalviai levandų žiedai, sako jų augintoja Giedrė.
„Jos puikiai tinka maistui, patys žiedynai sudžiovinti ir kaip prieskoniai dedami į kepinius, sausainius, pyragus, mėsai, žuviai marinuoti“, – pasakojo G. Rybalko.
Tad kaip tikina levandų augintoja – misija yra svečius supažindinti su ypatingu levandų skoniu. Ir jį atrasti vasariškame gėrime – limonade.
„Jis gėliškai gaivus – taip galiu apibūdinti jo skonį ir jis kelia nuotaiką – ką jau ką, bet kelia nuotaiką“, – atviravo ji.
Žmonės įvertino limonadą, o kūrėja atskleidė receptą
Levandų limonado paragavę žmonės, vertino jį, kaip vienodai skanų.
„Levandų limonadas...oi, koks gaivus, kaip skonis atsiskleidžia. Labai myliu kombučą, bet dabar, manau, šitas limonadas pralenkia ją.“
„Oi, kaip skanu.“
„Kvapas labai skanus ir skonis, tikrai labai skanu.“
„Kvepia tai skaniai, mm, jaučias levandos.“
Ne tik skanu, bet ir be jokių kvapo ar skonio stipriklių, užtikrina gamintoja.
„Levandų žiedai, citrina, cukrus ir truputėlį akacijų sakų“, – vardijo „Levandų ūkio“ šeimininkė.
Levandų limonadą pirmą kartą skanauja ir Meda su Justinu.
„Pirmiausia, atkreipiau dėmesį į kvapą – nėra to sintetinio, grynai levandom kvepia. Ir šiaip labai mėgstu levandas, labai įdomi patirtis.“
„Skanus limonadas, nesitikėjau, kad levandų skonis yra, visą laiką galvojau, kad levandos tik kvapas.“
Kūrėja sako, ne šiaip sumaniusi limonadų festivalį. Esą yra visokiausių gėrimų švenčių, tad dabar norisi duoklę atiduoti šiam vasariškam gėrimui. Ir galbūt tai bus pirmas žingsnis atrasti ir pažinti natūralius limonadus.
„Limonado gėrimo, degustavimo, namuose gaminimo kultūrą“, – tikino šeimininkė.
Ir kaip užtikrina šventės šeimininkė, limonadą, nors ir negazuotą, bet tikrai gali pasigaminti kiekvienas namuose. Puikiai esą tiks įvairūs kvapnieji augalai, pavyzdžiui, įvairios žolelės ar rožės. Naujas atradimas ūkyje – peletrūnas. Štai kaip atrodo ką tik pagamintas ir šalia jau gazuotas peletrūno ir žaliosios citrinos limonadas.
„Gaivinantis, duoda energijos, galima sakyti, kad energetinis“, – teigė „Levandų ūkio“ šeimininkės mama Otilija.
Tad šventės dalyviai buvo kviečiami skanauti įvairiausių naminių limonadų ir rinkti jų karalių.
„Rožių. Skanus, labai.“
„Visi labai skanūs, tikrai nesitikėjau, kad toks gali būti skanus levandų limonadas, bet tie paskutiniai su peletrūnu, tai labai.“
„Peletrūnas jis įdomus, bet man gal savotiškai per aitrokas, o aš tokia mėgėja lengvesnių.“
„Levandų vis tiek, gal su švente sutampa tas skonis, bet tikrai skanus.“
Kol kas vieno geriausiai įvertintų levandų limonado parduotuvėse nenusipirksite, bet galite pasigaminti patys. Juolab, kad levandos šiemet puikiai sužydėjo.
„Į sveikatą! Ooo, kaip skanu.“
Straipsnis parengtas pagal TV3 žinių reportažą.
Visas TV3 Žinias žiūrėkite čia:

















































































































































































































































































