velykų stalas
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „velykų stalas“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „velykų stalas“.
Neįprasti patiekalai nuklos stalus ir Lietuvoje: vieno kąsnio skanėstui negaili 4 eurų
Kai kurie lietuviai kardinaliai keičia savo šventinio stalo meniu ir vis dažniau vietoje silkutės renkasi prabangias ir aistras kurstančias jūros gėrybes – austres. Nors viena jų gali kainuoti kad ir 4 eurus.
O jei austrėmis stalo tautiečiai nenuklos, tai gyventojai savo Velykinį stalą tikrai puoš gėlėmis ir gamtoje rastais žolynais, mat po atrodytų nesibaigiančios žiemos pasiilgo spalvų ir gyvybės.
Dietologė išdavė, kokį majonezą perka parduotuvėje: geriausias variantas
Per Velykas ant dažno šventinio stalo rastume tiek baltos mišrainės dubenį, tiek virtą liežuvį majonezo bei krienų pataluose, o ir įdaryti kiaušiniai be majonezo kepurės neįsivaizduojami.
Gardus, bet kaloringas padažas, pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, neturėtų būti kasdienio mūsų raciono dalis, tačiau per šventes nevertėtų bijoti ragauti tradicinių lietuviškų patiekalų.
Šiukštu nedėkite šio produkto ant Velykų stalo: pasakė, kuo jį pakeisti
Artėjančių Velykų daugelis neįsivaizduoja ne tik be kiaušinių, bet ir be majonezo prie jų. Tačiau šis daugelio pamėgtas padažas nėra toks jau nekaltas, ypač tas, kurį įsigyjate parduotuvėje. Nors pasimėgavus vienu šaukštu majonezo nieko nenutiks, verčiau jį gaminti namuose arba keisti kitomis alternatyvomis.
Ši mišrainė taps Velykų karaliene: recepto klaus visi
„Pas mus karaliauja silkių salotos su burokėliais, pupelėmis ir kepta duona. Taip, nesuklydote skaitydami... ir kepta duona. Salotos ne tik labai gardžios, bet ir sočios. O jums, ar teko ragauti tokias salotas? Jei ne, tuomet rekomenduoju ir labai tikiuosi, kad jums patiks“, – rašo tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė.
Ragina 1 produktą padėti ant Velykų stalo: jis aukso gysla organizmui
Artėjant Velykoms, daugelis jau planuoja, ką dės ant šventinio stalo. Ant jo neretai atsiduria ir silkė, kuri ne tik skani, bet ir naudinga. Tačiau maisto technologė Justina Kaveckė primena – svarbu nepamiršti saiko.
Maisto technologė, „Švarus vidus“ įkūrėja J. Kaveckė pažymi, kad silkė – naudinga organizmui, jei renkamės kokybišką produktą ir prieš įsigydami skaitome, kas parašyta etiketėje.
Šviežios „Iki“ kulinarijos naujienos: nuo omletų iki patiekalų Velykų stalui
Kasdien mėgautis skaniu ir pilnaverčiu maistu nori daugelis, tačiau laiko gaminti pusryčius, pietus ar vakarienę užtenka ne visuomet. Tačiau tuo pasirūpina prekybos tinklas „Iki“, siūlantis įvairių jau pagamintų patiekalų. Kaip ir kasmet, prasidėjus pavasariui, buvo atnaujinta „Pagaminta IKI“ kulinarijos produktų linija – pirkėjai jau gali atrasti ne vieną tradicinių, vegetariškų bei Velykoms puikiai tiksiančių patiekalų naujieną.
Žmonės prieš Velykas jau šturmuoja parduotuves ir turgus: tenka traukti vis stambesnes kupiūras
Prieš Šventas Velykas lietuviai jau šturmuoja parduotuves ir turgus: perka šviežią naminę vištą, antį, kumpį. Žmonės dejuoja, kad šiemet šventinis stalas bus brangesnis. Tiesa, dalis žada maistą gamintis patys namuose – virti šaltieną, sukti mėsos vyniotinius, kepti obuoliais įdarytą vištą.
Prieš Velykas trigubai išauga ir kiaušinių pardavimas – ne tik vištų, bet ir putpelių, mat jie kompaktiški ir dažyti jų nereikia.
Prie Velykų stalo – pokalbiai apie kainas
Augančios prekių ir paslaugų kainos kaip ir kasmet bus viena pagrindinių pokalbių temų prie Velykų stalo. Vidutiniškai namų ūkis, besiruošdamas Velykų šventei, maisto ir alkoholinių gėrimų per mėnesį nuperka 5 proc. daugiau negu įprastai. Statistikos departamento duomenimis, Velykų stalo produktai šiemet vidutiniškai yra šiek tiek brangesni negu prieš metus. Kita vertus, oficiali statistika rodo, kad vidutinis darbo užmokestis ir pensija per metus didėjo sparčiau negu kainos.
Dietologų verdiktas baltai mišrainei: galima, tačiau yra vienas „bet“
Velykos jau ant nosies ir šeimininkės skuba rūpintis, ką dėti ant šventinio stalo. Kai kas laikosi tradicijų ir ruošia senovinius patiekalus, o kai kas daugiau dėmesio skiria dekoracijoms. Tačiau kone visuose namuose ant šventinio Velykų stalo puikuosis ne kas kitas, o visiems pažįstama baltoji mišrainė. Dietologai jai dega žalią šviesą ir sako, kad baltasis daržovių rinkinys nebus toks kenksmingas mūsų skrandžiui, jeigu paskaninsime mišrainę ne majonezu.
Šventiniam Velykų stalui: sveikesni patiekalai ir naujos idėjos
Velykos – mums visiems svarbi tradicinė šventė, kuri neįsivaizduojama be būrio svečių ir gausaus vaišių stalo. Šeimininkės iš anksto suka galvas, kuo nustebinti artimuosius ir kaip namuose sukurti jaukią šventinę aplinką. Mitybos specialistė Ieva Kuodienė su skaitytojais dalinasi valgio ruošimo gudrybėmis bei pasakoja, kaip Velykų patiekalus pagaminti sveikiau ir išvengti šventinio persivalgymo.
REKLAMA
REKLAMA
Šv.Velykų stalo gardėsis – įdaryti kiaušiniai
Šv.Velykoms artėjant šeimininkės laužo galvą, kokiu nauju šventiniu patiekalu nustebinti šeimos narius? Pavasarį skelbianti šventė neįsivaizduojama be kiaušinių, tad siūlome išbandyti keletą įdarytų kiaušinių receptų ir tikimės, kad bent vieno jų nesate bandžiusi. Kiaušiniai ne tik skanu, bet ir naudinga. Tiesa, piktnaudžiauti jais nereikėtų, tačiau per Velykas net persivalgyti – ne nuodėmė. Vištų kiaušiniuose yra daug vertingų vitaminų ir mineralinių druskų.
Originalios idėjos Velykų stalo ir namų dekorui
Dažniausiai per Velykas vaišių stalas puošiamas sudygusia žole, karklo kačiukais ir margintais kiaušiniais. Be šių tradicinių priemonių siūlome Jums išbandyti ir ką nors naujo.
Riešutinė boba Velykų stalui
Velykų stalas neįsivaizduojamas ne tik be dažytų kiaušinių – margučių, bet ir be įvairiausių pyragų. Siūlome šventei išsikepti riešutais ir vaisiais kvepiantį pyragą, vadinamąją bobą Sudėtinės dalys: Riešutai, kapoti, 5 šaukštai Šokoladas, juodasis, 150 gramų Datulės, be kauliukų džiovintos, 50 gramų Abrikosai, džiovinti, 50 gramų Sviestas, 125 gramai Cukrus, 125 gramai Kiaušiniai, 2 vienetai Kvietiniai miltai, 200 gramų Cinamonas, 0.5 šaukštelio Citrinos žievelė, tarkuota, 1 šaukštas Kepimo mil...