gervuogės
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „gervuogės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „gervuogės“.
Gervuogių derliaus nespėsite rinkti: išdavė auksinius patarimus
Gervuogės – tai ypatingi augalai, turintys įvairių sveikatai naudingų medžiagų. Gervuogių uogos ne tik skanios, jos – tikras supermaistas, nes savyje turi daugybę vitaminų, mineralų ir mikroelementų. Ne mažiau vertinga yra ir iš gervuogių lapų ruošiama arbata. Tad jeigu rudenį nepasisodinote šių uogakrūmių, gervuogių sodinimas turėtų būti įtrauktas į jūsų skubių pavasarinių darbų sąrašą.
Gervuogės sodinamos rudenį, rugsėjo – spalio mėnesiais arba anksti pavasarį, kovą – balandį.
Šias uogas vadina aukso gysla: stabdo senėjimą
Gervuogės – nuo seno skanaujamos ir universalios uogos. Dėl savo saldžiarūgščio skonio jos lengvai gali būti pritaikomos įvairių tradicinių bei šiuolaikinių patiekalų gamyboje: nuo saldžių uogienių ir desertų, iki pikantiškų padažų ar gaivinančių gėrimų.
Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, gervuoges verta įtraukti į mitybos racioną ir dėl naudos sveikatai, mat šios uogos pasižymi dideliu kalcio bei geležies kiekiu.
Šias uogas vadina aukso gysla širdžiai: sveikata padėkos
Vaisiuose gausu antocianinų – pigmentų, suteikiančių uogoms išskirtinę spalvą. Paaiškėjo, kad šios medžiagos taip pat gerina širdies sveikatą.
Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Jungtinėje Karalystėje. Taip vadinamos būklės, pažeidžiančios širdį arba kraujagysles, rašo express.co.uk.
Žinoma, kad mityba turi įtakos šių ligų vystymuisi, todėl geriausia vengti daug riebalų ir druskos turinčio maisto.
Nerasdama, kur nusipirkti gervuogių, vilnietė Jolita ėmė jas auginti: pasidalijo sėkmės receptu
TV3 laidoje „Svajonių ūkis“ – dar viena sėkmės istorija. Jolita su šeima netoli Aukštadvario senelių žemėje įkūrė gervuogių ūkį, kur su meile auginamos šios Lietuvoje vis labiau populiarėjančios uogos. Šios uogos vadinamos tikromis vitaminų bombomis, jos taip pat yra vienas daugiausiai antioksidantų turinčių produktų.
„Kodėl gervuogės? Nes pati jas labai mėgau ir nerasdavau niekur, kur galima jų nusipirkti.
Prasidėjo vienų vėlyviausių vasaros uogų sezonas: jos – tikros vitaminų bombos
Lietuvoje jau prasidėjo vienų vėlyviausių vasaros uogų – gervuogių – sezonas. Šios uogos vadinamos tikromis vitaminų bombomis. Tiesa, uogų augintoja iš Kėdainių rajono sako, kad kol kas Lietuvos gyventojai tik pratinasi prie gervuogių. Ūkininkės teigimu, tai kone brangiausios uogos, gal todėl žmonės jų perka tik paskanauti. Kilogramas gervuogių kainuoja 6–7 eurus. Ir panaši kaina išsilaiko bene visą sezoną.
Vitas rodo nuo gervuogių svyrančias šakas. Tačiau ne visos dar prinokusios.
Profesionalas patarė, kaip teisingai auginti gervuoges šiltnamyje
Molėtų rajono ūkininkas Gediminas Cijūnaitis kaip ir kasmet augina įvairias uogas. Ūkininkas taip pat jau ne pirmus metus ankstina derlių augindamas uogas ir vaisius šiltnamyje. Išskirtinai apie tai, kaip auginti gervuoges šiltnamyje, jis papasakojo ir TV3 laidai „Svajonių ūkis“.
Pasak ilgamečio, didelę patirtį sukaupusio ūkininko, geriausiai gervuogių auginimui tinka erdvesni šiltnamiai.
Receptas. Aistės gervuogių tortas
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus (aš dedu 1 stiklinę) 1 litras gervuogių (nevirtos) 2 vienetai grietinės (riebi, indeliai) 6 valgomieji šaukštai želatinos PARUOŠIMO BŪDAS: Papuošimui - spalvota želė 2 - 3 spalvos (pasidaryti kietesnę) iš viso reiks 500.ml. Biskvitas. Yra šeimininkių kurios naudoja pirktinius bet man jie nepatinka - yra labai saldūs ir jei jau nusprendėt daryti šį tortą tai geriau nepatingėkit ir pačios išsikepkit.
Receptas. Aviečių ir šokolado pyragas
INGREDIENTAI: šiek tiek aviečių šiek tiek gervuogių 70 gramų saulėgrąžų 120 mililitrų vandens 150 gramų juodojo šokolado 1 valgomasis šaukštas želatinos 50 gramų avižinių dribsnių PARUOŠIMO BŪDAS: 1. Šokoladą ištirpinau. 2. Šokoladą sumaišiau su dribsniais ir saulėgrąžų sėklomis. Tiesa, dribsnius užpyliau verdančiu vandeniu ir palaikiau per naktį termose. 3. Indą tortui išklojau maistine plėvele ir ant jos sudėjau šokolado ir dribsnių mišinį.
Receptas. Šokoladiniai keksiukai su gervuogėmis ir vyšniomis
INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas cukraus 2 saujos gervuogių 5 lašai vanilės (ekstraktas) 1 sauja vyšnių 1 vienetas kiaušinių 1.5 stiklinės kvietinių miltų (1 stiklinė t.y. 180-200 ml) 1 valgomasis šaukštas pieno 1 valgomasis šaukštas jogurto 1 arbatinis šaukštelis sodos 50 gramų juodojo šokolado 100 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaušinį išplakiau su cukrumi, po to supyliau jogurtą, ištirpintą sviestą, sodą ir dar kartą viską išpla...
Receptas. Vaidos pusryčiai
INGREDIENTAI: šiek tiek aviečių 1 arbatinis šaukštelis cukraus pudros šiek tiek gervuogių 3 valgomieji šaukštai medaus (skystas) 1 sauja migdolų (skrudinti) 300 mililitrų jogurto (graikiškas) PARUOŠIMO BŪDAS: Jogurtą supilame į norimą indą (pvz gilesnę lėkštę). pakapojame riešutus ir beriame ant jogurto, paskui medų ir uogas. per sietelį sijodami užbarstome cukraus pudrą.
REKLAMA
REKLAMA
Receptas. Berry-Infused kokteilis
INGREDIENTAI: 4 vienetai aviečių 4 vienetai gervuogių 100 mililitrų putojančio vyno PARUOŠIMO BŪDAS: Avietes ir gervuoges suberiame į taurę ir sutriname. Po to supilame putojantį vyną.
Receptas. Gervuogių lapų arbata
INGREDIENTAI: šiek tiek gervuogių (lapai) PARUOŠIMO BŪDAS: Jaunus lapus apvytinkite ore, po to pabaikite džiovinti orkaitėje 40 C temperatūroje, smulkiai supjaustykite ir laikykite uždaruose popieriniuose paketuose. Užplikykite lapus kaip arbatą, pasaldinkite ir gerkite.
Receptas. Sūrio plokštainis su gervuogėmis
INGREDIENTAI: 1 vienetas kiaušinių (tryniai) 250 gramų kvietinių miltų 150 gramų cukraus 1 žiupsnelis druskos 150 gramų sviesto 100 gramų cukraus pudros 200 gramų grietinėlės (plakta) 300 gramų sūris (rikota) 1 stiklinė gervuogių 1 pakelis vanilinio pudingo 2 valgomieji šaukštai citrinų (sultys) Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Receptas. Jogurtinis aviečių ir gervuogių tortas
INGREDIENTAI: 250 gramų aviečių (šaldytos/šviežios) 1 vienetas citrinų (sultys) 0.5 vieneto citrinų (tarkuota žievelė) šiek tiek cukraus pudros 250 gramų cukraus 250 gramų gervuogių (šaldytos/šviežios) šiek tiek melisų (citrininė (lapeliais)) 1 valgomasis šaukštas migdolų (plokštelės, skrudintos) 1 valgomasis šaukštas pistacijų (kapotos) 3 vienetai kiaušinių 100 gramų kvietinių miltų 500 gramų jogurto 2 valgomieji šaukštai sirupo (...
Receptas. Empanada su gervuogėmis
INGREDIENTAI: 0.5 arbatinio šaukštelio cinamono 8 valgomieji šaukštai cukraus 2 stiklinės gervuogių 2 vienetai obuolių (nulupti ir stambiai sutarkuoti) 2 ir 1/4 valgomojo šaukšto kvietinių miltų 2 valgomieji šaukštai pieno 400 gramų tešlos (Empanada bandelėms) PARUOŠIMO BŪDAS: Sudėti į puodą gervuoges, tarkuotus obuolius, 2 šaukštus miltų, cinamoną, 6 šaukštus cukraus ir vis maišant kaitinti apie 5 min.
Receptas. Baltojo šokolado keksiukai su gervuogių kremu
Šituos keksiukus galima apibūdinti tik vienu žodžiu - DIEVIŠKA. Gervuogių kremas ir baltasis šokoladas šį desertą daro nepakartojamą ir sunkiai paprastais žodžiais nusakomo skonio - tai vasaros skonis.
Receptas. Mascarpone sūrio ir varškės pyragas su uogomis
INGREDIENTAI: šiek tiek cukraus 350 gramų gervuogių (arba kitokios Jūsų mėgstamo uogos) 2 valgomieji šaukštai krakmolo 1 arbatinis šaukštelis vanilės 3 vienetai kiaušinių 200 gramų kvietinių miltų 4 valgomieji šaukštai pieno 500 gramų varškės 4 valgomieji šaukštai aliejaus 3 valgomieji šaukštai grietinės 3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių 250 gramų maskarponės sūrio 1 arbatinis šaukštelis citrinos žievelės (tarkuota) PARU...
Receptas. Lašiša granatų-gervuogių padaže
INGREDIENTAI: 150 gramų gervuogių 200 mililitrų granatų (sultys) šiek tiek imbierų šiek tiek juodųjų pipirų 0.5 vieneto svogūnų 600 gramų lašišų šiek tiek druskos 1 arbatinis šaukštelis aliejaus PARUOŠIMO BŪDAS: Padažas: įkaitinti aliejų ir lengvai apkepinti susmulkintą svogūną. Sudėti gervuoges, supilti sultis ir sutarkuotą imbiero šaknį (2 cm). Patroškinti apie 10 min. Gatavą padažą suplakti su mikseriu.
Receptas. Sviestinis gervuogių keksas
INGREDIENTAI: 1 vienetas apelsinų (tarkuota žievelė) 400 mililitrų gervuogių 100 mililitrų ryžių (dribsniai) 4 vienetai kiaušinių 300 mililitrų kvietinių miltų 200 gramų sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus 50 gramų baltojo šokolado PARUOŠIMO BŪDAS: Kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi. Po vieną įmaišyti kiaušinius ir tarkuotą apelsino žievelę.
Receptas. Gervuoginis putojančio vyno kokteilis
INGREDIENTAI: 6 vienetai gervuogių 0.5 valgomojo šaukšto sirupo (agavų arba cukraus) 2 valgomieji šaukštai degtinės (avietinė) 150 mililitrų putojančio vyno PARUOŠIMO BŪDAS: Rankiniame plakiklyje suplakite degtinę, sirupą ir sultis. Po to supilkite kokteilį į taurę su putojančiu vynu ir gervuogėmis. Pamaišykite.
Receptas. Gervuogių uogienė
INGREDIENTAI: 1 kilogramas gervuogių 0.5 kilogramo cukraus Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Gervuoges atidžiai perrinkti, nuplauti. Sudėti į dubenį, užpilti cukrumi ir palikti porai valandų. Tada sudėti jas į puodą ir ant vidutinės ugnies užvirinti, šaukštu nugriebti putas. Pavirti apie 5 minutes, tada nukelti nuo ugnies ir leisti atvėsti. Pakartoti tai dar 2 kartus. Tada supilti uogienę į stiklainius ir sandariai uždaryti.
Receptas. Citrininis varškės pyragas
INGREDIENTAI: 1 vienetas citrinų 200 gramų cukraus 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus šiek tiek cukraus pudros 350 gramų varškės (liesa) 1 stiklinė kvietinių miltų 3 vienetai kiaušinių 100 mililitrų grietinėlės (neriebi) 1 pakelis pudingo (vanilinis) šiek tiek gervuogių Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 6 PARUOŠIMO BŪDAS: Uogas užpilti šiek tiek cukraus.
Patarė, kokias aviečių veisles pasirinkti: neprašausite pasodinę šias
Avietės vienos skaniausių ir populiariausių uogų pasižyminčios saldumu ir su niekuo nesumaišomu aromatu. Su ūkininku Gediminu Cijūnaičiu TV3 televizijos laidoje „Svajonių ūkis“ Aušra Tūbienė aptarė kai kurias aviečių veisles ir pristatė gana retą veislę – avietės ir gervuogės hibridą.
G. Cijūnaitis sako, kad lenkų selekcinė remontantinė aviečių veislė „Pajama“ anksčiausiai derlių duodanti veislė auginama Lietuvoje.
„Jos privalumas ne tik ankstyvumas yra.