bruknės

Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „bruknės“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „bruknės“.

Lietuvos miškuose slepiasi tikra aukso gysla sveikatai: nepraleiskite progos

Bruknės – nedidelės ir raudonos uogos, išsiskiriančios savo vitaminų ir naudingų medžiagų kiekiu. Savo populiarumu jos nenusileidžia žemuogėms ar mėlynėms, o kaip tik šiuo metu bruknių jau galima surasti miškuose. Apie bruknių ypatumus ir jų naudingąsias savybes papasakojo gamtininkas Deividas Makavičius.
2024-08-29

Miško gėrybes dabar – tik imk ir rink: štai, kas stiprina imunitetą

Prasidedant peršalimo ligų sezonui dalis lietuvių ima galvoti kaip sustiprinti imunitetą ir atsigręžia į rudenines miško gėrybes. Sveikatos specialistai pritaria – pavyzdžiui, spanguolėse, bruknėse ar šaltalankiuose vitamino C daugiau nei citrinose. O šis vitaminas, anot specialistų, itin svarbus stiprinant imunitetą ir saugantis nuo rudeninių ligų. Pensininkė Onutė nusipirko kelis litrus bruknių. Sako, kad užtektų visai žiemai, vėliau pirks dar kelis litrus. Žiemai senjorė bruknes šaldo.

Prasidėjo spanguolių ir bruknių sezonas: specialistai atskleidė – lietuviai daro vieną esminę klaidą

Grybų miškai šį rudenį kol kas šykšti, užtat raudonuoja spanguolės ir bruknės. Sezonas tik prasidėjo, o uogautojai sako, kad nurinktos dar ir neprisirpusios. Neradę grybų, žmonės neša iš miško spanguoles ir bruknes. Dauguma žino apie šių uogų naudą mūsų sveikatai, mitybos specialistai irgi ragina prisirinkti jų ir reguliariai valgyti. Bet, sako, kad lietuviai daro vieną esminę klaidą. Varėnos rajone, netoli Merkinės, pakelėje miško gėrybėmis prekiauja Kęstutis.

Šios uogos – tikra vitaminų bomba: valgykite į sveikatą

Dėl rūgštokai karstelėjusio skonio bruknės dažniausiai vartojamos termiškai apdorotos – tradiciškai verdamos jų uogienės su kriaušėmis ir obuoliais, jos dedamos į rauginamus kopūstus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad bruknės yra vienas pagrindinių antioksidacinių medžiagų šaltinių, įvardijamos kaip superuogos – jų naudą itin vertina Skandinavijos šalių gyventojai.
2022-08-26

Receptas. Bruknių uogienė su kriaušėmis

INGREDIENTAI: 1 kilogramas cukraus 3 kilogramai bruknių 2 kilogramai kriaušių (prinokusios) 2 stiklinės vandens Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 5 PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes nuplikykite verdančiu vandeniu. Nulupkite kriaušes ir jas susmulkinkite. Išvirkite sirupą ir jame virkite susmulkintas kriaušes kol jos suminkštės. Tada jas išgriebkite, o į sirupą suberkite nuplikytas bruknes. Virkite apie 7 min.
2022-03-02

Receptas. Bruknių drebučiai

INGREDIENTAI: 1 kilogramas bruknių 500 gramų cukraus 1 arbatinis šaukštelis citrinos rūgšties Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 2 PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes puode pavirkite 20 minučių. Suberkite uogas atskirai nuo sulčių ir gerai jas pertrinkite, tada perkoškite. Vėl sumaišykite uogas ir sultis. Į bruknes suberkite cukrų, virkite pusvalandį ant silpnos ugnies, įdėkite šaukštelį citrinos rūgšties. Išpilstykite viską į stiklainius.
2022-03-01

Receptas. Moliūgų ir bruknių košė

INGREDIENTAI: 200 gramų bruknių šiek tiek cukraus šiek tiek imbierų 200 gramų moliūgų Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Dedame moliūgus ir bruknes lygiomis dalimis, cukraus pagal skonį, imbiero miltelių bei verdame kol pasidarys vientisa masė. Supilstoma į indelius ir padedame šaltai. Tinka prie vištienos.
2022-03-01

Receptas. Bulvių ir bruknių pyragėliai

INGREDIENTAI: 1 stiklinė bruknių (uogienė) 250 gramų bulvių (virtos) 5 valgomieji šaukštai cukraus 2 vienetai kiaušinių 300 gramų kvietinių miltų 100 gramų juodojo šokolado 100 gramų sviesto 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių PARUOŠIMO BŪDAS: Virtas bulves pertrinkite per tinklelį, įmuškite kiaušinius, sudėkite margariną, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais, ir išminkykite tešlą.
2022-02-24

Receptas. Bruknių gira

INGREDIENTAI: 1 kilogramas bruknių 600 gramų medaus 10 litrų vandens (šaltinio) 30 vienetų razinų (neplautos) PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.
2022-02-23

Receptas. Muštinukai su bruknėmis

INGREDIENTAI: 8 valgomieji šaukštai bruknių šiek tiek imbierų (maltas) šiek tiek petražolių šiek tiek kvietinių miltų 1/4 stiklinės raudonojo vyno šiek tiek apelsinų sulčių 0.5 stiklinės grietinėlės (plakta) 6 vienetai kiaulės nugarinės (gabaliukai) šiek tiek druskos 6 valgomieji šaukštai aliejaus šiek tiek baltųjų pipirų PARUOŠIMO BŪDAS: Kiaulieną truputį pamuškite ir pakankamai įpjaukite iš šono.
2022-02-23
REKLAMA
REKLAMA

Receptas. Kalakutienos pyragas su bruknėmis Kalėdoms

INGREDIENTAI: 1 vienetas tešlos (sluoksniuota bemielė) 1 vienetas paukštienos (kalakutiena ar vištiena ) 5 vienetai morkų 2 saujos bruknių ( (galima naudoti spanguoles)) 100 gramų sūris (fermentinis) 100 gramų pomidorų pastos ((tyrė)) 4 skiltelės česnakų 1 žiupsnelis druskos 1 žiupsnelis pipirai 30 mililitrų alyvuogių aliejaus 1 pakelis sultinio (sultingai vištienai su baziliku ir raudonėliu) šiek tiek bruknių ((tyrė)) Paruošimo laik...
2022-02-22

Receptas. Silkės užkandis su bruknėmis

INGREDIENTAI: 1 valgomasis šaukštas bruknių 2 arbatiniai šaukšteliai cukraus 2 vienetai obuolių šiek tiek petražolių 1 vienetas svogūnų 1 vienetas silkių 2 valgomieji šaukštai grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Obuolius nulupti. Vieną obuolį sumalti blenderyje su bruknėmis. Į šią masę įdėti grietinės, 1 šaukštelį cukraus, 1 šaukštą citrinos sulčių ir suplakti. Masę atšaldyti. Svogūną ir kitą obuolį smulkiai supjaustyti.
2022-02-21

Receptas. Kriaušių ir bruknių pyragas

INGREDIENTAI: 2 stiklinės bruknių 200 gramų cukraus 5 vienetai kriaušių 200 gramų margarino 3 vienetai kiaušinių 600 gramų kvietinių miltų 3 valgomieji šaukštai grietinės 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių šiek tiek vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Margariną, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir grietinę išsukame iki vientisos masės. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir suberiame į margarino masę.
2022-02-20

Receptas. Kepti viščiukai

INGREDIENTAI: šiek tiek bruknių (uogienė) šiek tiek citrinų (griežinėliais) šiek tiek salotų 100 gramų kiaulės lašinių (rūkyti) 2 vienetai vištiena (jaunos) šiek tiek druskos 1 valgomasis šaukštas sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Išvalyti viščiukai įtrinami druska, krūtinėlės aprišamos plonais lašiniukų griežinėliais, kojos surišamos. Viščiukai apkepinami svieste keptuvėje, tada dedami į orkaitę ant grotelių. Kepant vis laistomi riebalais.
2022-02-20

Receptas. Šokoladinis tortas su putėsiais bei bruknėmis

INGREDIENTAI: 2 valgomieji šaukštai kakavos 4 vienetai kiaušinių šiek tiek druskos 150 gramų graikinių riešutų 1 stiklinė bruknių 350 gramų cukraus 0.5 stiklinės vandens 500 mililitrų grietinėlės (>30%) 350 gramų šokoladas (juodasis) 4 valgomieji šaukštai brendžio Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val. Porcijų skaičius: 10 PARUOŠIMO BŪDAS: Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
2022-02-19

Receptas. Kriaušių ir bruknių uogienė

INGREDIENTAI: 1 litras bruknių šiek tiek cukraus 10 vienetų gvazdikėlių 6 litrai kriaušių (nuluptos ir supjaustytos) PARUOŠIMO BŪDAS: Kriaušes nulupkite ir, pašalinę sėklas, supjaustykite. Užpilkite cukrumi ir laikykite vėsesnėje vietoje parą. Taip pastovėjusios su cukrumi, kriaušės verdant "nepliupsės" (nesitaškys) ir mažiau ištiš. Bruknes palaikykite vandenyje pusę paros, tuomet jos nebus karstelėjusios.
2022-02-18

Receptas. Bulviniai sklindžiai iš tarkuotų bulvių

INGREDIENTAI: 35 gramai bruknių (uogienė) 250 gramų bulvių 25 gramai taukų (riebalų) (ar aliejus) 1/4 vieneto kiaušinių šiek tiek druskos 30 gramų grietinės PARUOŠIMO BŪDAS: Bulves sutarkuokite, sudėkite ketvirtį kiaušinio, druską ir išmaišykite. Keptuvėje į įkaitintus taukus šaukštu dėkite bulvių masę ir dar kiek paspauskite. Apkepus vienai pusei, apverskite ir apkepkite antrąją.
2022-02-18

Receptas. Didysis kriaušių pyragas

INGREDIENTAI: 200 mililitrų bruknių (ar spanguolės) 1 arbatinis šaukštelis cinamono 450 mililitrų cukraus 3 vienetai kriaušių 300 gramų margarino (Rama, kepiniams (kambario temperatūros)) 0.5 arbatinio šaukštelio muskato (maltas) 4 vienetai kiaušinių 725 mililitrai kvietinių miltų 1 arbatinis šaukštelis druskos 3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių 3 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Glazūrai: ištirpintas bal...
2022-02-16

Receptas. Citrininis pyragas su bruknėmis

INGREDIENTAI: 100 gramų sviesto 200 mililitrų grietinės ( 30 % riebumo) 3 vienetai kiaušinių 350 mililitrų cukraus ( smulkus) 1 vienetas citrinų 300 mililitrų miltai 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus 1 žiupsnelis bruknių 2 arbatiniai šaukšteliai uogienės (bruknių) 1 valgomasis šaukštas cukraus pudros 2 valgomieji šaukštai vandens Paruošimo laikas: Apie 1 val.
2022-02-16

Receptas. Migdoliniai krepšeliai su punšo kremu

INGREDIENTAI: šiek tiek bruknių (papuošimui) 75 mililitrai cukraus 1 valgomasis šaukštas imbierų (Santa Maria, maltas) 50 gramų migdolų (malti) 1 vienetas kiaušinių (tryniai) 250 mililitrų kvietinių miltų 200 mililitrų grietinėlės (35% riebumo, punšo kremui) 100 gramų sviesto 2 valgomieji šaukštai punšo (punšo kremui) PARUOŠIMO BŪDAS: Gaunasi ~ 25 vnt.
2022-02-12

Receptas. Bruknių ir svogūnų padažas mėsos patiekalams

INGREDIENTAI: 250 gramų svogūnų 750 gramų bruknių 200 mililitrų acto (raudonojo vyno) 200 gramų cukraus 1 žiupsnelis pipirai (kajeno) 1 arbatinis šaukštelis druskos (rūpi ) Paruošimo laikas: Apie 1 val. Porcijų skaičius: 10 PARUOŠIMO BŪDAS: Svogūnus sukapoti smulkiai. Bruknes nuplauti per sietą, o tada nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
2022-02-12

Receptas. Ledų tortas su braškėmis

INGREDIENTAI: 1.5 kilogramo ledų 3 pakeliai želės (braškių) 7/10 litro vandens 100 gramų bruknių 10 vienetų braškių 15 vienetų irisų 1.5 valgomojo šaukšto grietinėlės (30% riebumo) 1 arbatinis šaukštelis druskos 1 stiklinė žemės riešutų 1 stiklinė migdolų Paruošimo laikas: Apie 30 min. Porcijų skaičius: 10 PARUOŠIMO BŪDAS: Į 0,7 l karšto vandens supilti 3 pakelius braškių želė (Dr.Oetker). Brinkinti apie 7 minutes.
2022-02-08

Receptas. Bruknės savo sultyse

INGREDIENTAI: 1 kilogramas bruknių šiek tiek cukraus PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes nuplaukite, pusė jų supilkite į stiklainius. Iš kitos pusės uogų išspauskite sultis, užvirkite jas, pasaldinkite pagal skonį ir užpilkite ant bruknių. Stiklainius su uždėtais (neuždarytais) dangteliais kaitinkite verdančio vandens puode 15 min., po to užsukite dangtelius.
2022-02-07

Receptas. Bruknių uogienė su kriaušėmis

INGREDIENTAI: 1 litras bruknių 1 litras cukraus 1 litras kriaušių PARUOŠIMO BŪDAS: Sudėti nuluptas ir supjaustytas kriaušes į emaliuotą puodą ir kaitinti (be vandens) kol pradės „svilti“, tada su mikseriu susmulkinti iki košės ir supilti jau sutrintas bruknes. Pavirti keletą minučių ir suberti cukrų.
2022-02-06

Receptas. Karštų obuolių ir bruknių salotos su ledais

INGREDIENTAI: 100 gramų bruknių 2 stiklinės cukraus 1 vienetas obuolių (dideli) 0.5 litro ledų (vaniliniai) 1 valgomasis šaukštas sviesto 0.5 arbatinio šaukštelio čiobrelių Paruošimo laikas: Apie 5 min. PARUOŠIMO BŪDAS: Ingredientai nurodyti 4 asmenims. Ištirpdykite cukrų keptuvėje, įdėkite supjaustyto obuolio skilteles, bruknes ir SANTA MARIA čiobrelius. Kepkite, kol obuolio skiltelės taps minkštos, o sultys sutirštės. Patiekite su ledais.
2022-02-05

Receptas. Kalėdinis elnienos kepsnys

INGREDIENTAI: šiek tiek bruknių (papuošimui) šiek tiek citrinų (žievelė, papuošimui) 3 česnakų šiek tiek gvazdikėlių šiek tiek juodųjų pipirų šiek tiek mairūnų šiek tiek rozmarino 1 stiklinė raudonojo vyno (Kalėdinis) šiek tiek druskos šiek tiek kvapiųjų pipirų (žirneliais) šiek tiek kadagio uogų šiek tiek raudonėlių 400 gramų elnienos (kumpis) PARUOŠIMO BŪDAS: Į dubenį pilamas vyno gėrimas, dedami prieskoniai, smulkintas čes...
2022-02-05

Receptas. Sprandinės vyniotinis ,,Siurprizas"

INGREDIENTAI: 100 gramų bruknių šiek tiek juodųjų pipirų 2 valgomieji šaukštai medaus 100 gramų špinatų (švieži arba šaldyti) 1 kilogramas kiaulės prandinės šiek tiek druskos šiek tiek prieskonių (Gruziniški "Chmeli-suneli") PARUOŠIMO BŪDAS: Sprandinę perpjauti išilgai, kad gautųsi apie 1,5 cm storio gabalas. Nestipriai išmušti. Kiaulieną pabarstyti prieskoniais, druska ir pipirais iš abiejų pusių. Špinatus šutinti karštame vandenyje.
2022-02-04

Receptas. Troškinta jautiena su bruknėmis

INGREDIENTAI: 2 stiklinės bruknių šiek tiek juodųjų pipirų (malti) šiek tiek laurų lapų (lapeliai) 2 vienetai svogūnų 500 gramų jautienos 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų 2 valgomieji šaukštai pomidorų padažo šiek tiek druskos 50 gramų sviesto PARUOŠIMO BŪDAS: Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepkite su sviestu. Pabarstykite druska, pipirais, sudėkite susmulkintus svogūnus, pomidorų padažą ir kepkite dar 10 min.
2022-02-03

Receptas. Bruknėmis įdarytos kriaušės

INGREDIENTAI: 150 gramų bruknių (uogienė) 1 valgomasis šaukštas cukraus pudros 4 valgomieji šaukštai cukraus 5 vienetai kriaušių 3 stiklinės vandens 2 stiklinės grietinėlės 2 valgomieji šaukštai razinų PARUOŠIMO BŪDAS: Nuluptos kriaušės, išėmus sėklalizdžius, išverdamos vandens ir cukraus pudros sirupe ir jame ataušinamos. Vėliau išgriebiamos, pridedamos bruknių uogienės, sudedamos į pusdubenį ir puošiamos plakta grietinėle bei razinomis.
2022-02-03

Receptas. Kulaga - saldi grikių miltų košė

INGREDIENTAI: 400 gramų bruknių (arba kt. smulkios uogos) 75 gramai cukraus 150 gramų grikių (miltai) 2 valgomieji šaukštai medaus PARUOŠIMO BŪDAS: Į molinį, karščiui atsparų indą sudėti uogas, užpilti vandeniu santykiu 1:1 ir virti orkaitėje, kol uogos išvirs. Suberti miltus, maišant virti, kol sutirštės, įberti cukrų, įdėti medų ir maišant pavirti dar 15-20 minučių. Atvėsinti ir perdėti į lėkštę.
2022-02-01

Receptas. Obuolių su bruknėmis tyrė

INGREDIENTAI: 1 vienetas apelsinų (žievelė) 2 litrai bruknių 1.5 kilogramo cukraus 1.5 kilogramo obuolių PARUOŠIMO BŪDAS: Bruknes su cukrumi virkite ant mažos ugnies, kol ištirps cukrus. Tada sudėkite stambiai sutarkuotus obuolius ir kubeliais supjaustytą apelsino žievelę. Virkite apie 15-20 min. Supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
2022-01-31

Profesorius Stukas ragina nepraeiti pro šias uogas: tai aukso gysla organizmui

Medžių šakoms linkstant nuo rudens gėrybių, žmonės vis atsisuka į liaudies mediciną ir bando naujus būdus organizmą papildyti vitaminais. Nuo seno medicinoje vartotos šermukšnio uogos bei bruknės, iš jų iki šiol verdamos arbatos, gaminamos uogienės, aprūpinančios organizmą naudingomis medžiagomis.   Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad šermukšnių uogas vartoti galima ir visai išdžiovintas – jos net nepraranda savo veikliųjų savybių.
2021-10-07

Bruknių sezonas prasidėjo: ne tik gardus desertas, bet ir nuostabus vaistas

Kai kurie miškai dėl sausros kol kas gaili grybų, tačiau gėrybių juose vistiek galima rasti. Šiuo metu – bruknių sezonas. Jų užderėjo mažiau nei tikėtasi, tačiau prisrinkti tikrai galima. Ir net būtina, sako specialistai. Šiuo metu miškuose raudonuojančios uogos – ne tik gardus desertas, bet ir nuostabus vaistas. Viename Marijampolės turguje pirkėjas kamantinėja uogautoją kaip geriausia valgyti bruknes. Uogos ką tik iš miško. Vyras perka litrą jų. Kainuoja trys eurai: „Labai patinka, labai.

Turguose – vertingos uogos po kelis eurus: medikai primena, kaip stiprinti imunitetą

Medikai ir gamtininkai ragina nesnausti – dabar pats metas stiprinti imunitetą seniausiomis Lietuvos uogomis – spanguolėmis ir bruknėmis. Jų šiemet pilni miškai ir sodai. Specialistai sako tai bene vienintelės uogos, kurios turi priešuždegiminių savybių, tad jeigu neatsiginam gerklės skausmo, ar kamuoja žarnyno bėdos, kiekvieną dieną spanguolių ir bruknių turėtume suvalgyti maždaug po du šaukštus. Kam neskanu, šeimininkės dalija receptus, kaip uogas paversti maloniais desertais ar pagardais.
Aktualijos 2019-09-21

Gamta pateiks dar ne vieną stebuklą. Pradžia – bruknės

Varėnos rajono gyventojai skelbiasi miške radę stebuklą – rudenėjant masiškai ėmė žydėti, tai daryti pavasarį turinčios, bruknės. Vietos gyventojai sako dešimtimis metų vaikščiojantys į tą patį mišką, tačiau tokį reiškinį matantys pirmą kartą. Tačiau mokslininkai nuvilia – bruknių žydėjimas rudeniop - nėra gamtos stebuklas. Ir priduria, netrukus sužįs ne tik daugiau miško uogų, bet ims žydėti ir kriaušės, kiti vaismedžiai.
Aktualijos 2016-08-24

S. Paltanavičius: neprinokusios spanguolės – nei vaistas, nei maistas

LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt Lietuvoje – dar vasara. Taip taip, vis dar ji – vasarėlė. Nesvarbu, kad ji jau kitokia ir visai nepanaši į mūsų įsivaizduojamą idealią vasarą – švelnią, žalią ir šiltą. Diena trunka keturiolika su puse valandos. Taigi naktis dar nespėja atlikti jai gamtos paskirto svarbaus darbo – vėsinti žemę ir vandenis. Rugpjūčiui liko tik keletas dienų.
Lietuva 2014-08-21

Žinios iš miško: kada ir kokio galime tikėtis uogų derliaus

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt Po gero mėnesio Lietuvos pakelėse matysime prekeivius su stiklainiais uogų. Tiesa, gali būti, jog mėlynių šiemet bus kur kas mažiau nei pernai, nes dalis jų iššalo. „Tikimės maždaug iki 30 proc. praėjusių metų derliaus“, – skaičiuoja Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius. Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, jog mėlynės iššalo ne visuose regionuose.
Lietuva 2014-05-29

Bruknių metas: jų nauda ir gardūs receptai

Pats tinkamiausias laikas miške ieškoti raudonskruosčių bruknių. Apie šių uogų naudą sveikatai turbūt girdėjote ne kartą. Jos ne tik pagerins regėjimą, bet ir padės gintis nuo peršalimo ligų žiemą. Bruknės renkamos ne anksčiau kaip rugsėjo mėnesį, kai gerai prinoksta. Jas rinkti labai lengva, nes vos prisilietus uogos pačios byra į saują. Nereikėtų bruknių rinkti pusžalių. Nuskintos jos prisirpsta, tačiau netenka pusės savo vertės.
2012-08-29

Spanguolės ir bruknės: sveikata ir gurmaniškas malonumas

Spanguolės ir bruknės – uogos „pusseserės“, kurių derlius renkamas tada, kai kitų uogų sezonas jau būna pasibaigęs. Tiek vienose, tiek kitose gausu gliukozės, sacharozės, fruktozės, organinių rūgščių: chinino (suteikiančio uogoms kartoką skonį), citrinos, obuolių, taip pat eterinių aliejų, vitaminų C, B1, B2, fenolkarbono rūgšties, flavanoidų, jodo, kalio druskų ir kitų medžiagų. Iš viso – 25 cheminiai elementai. Gardžiausios šios uogos – surinktos po pirmųjų rudens šalnų.
2011-09-14
Į viršų